Yumurta Rezervi Düşüklüğü Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Gebeliğe Etkisi
İçindekiler
Yumurtalık rezervi yaşla birlikte azalırken, yumurtalık ameliyatları, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler bu süreci hızlandırabilir.
Yumurta rezervi düşüklüğü, yumurtalıklarda bulunan yumurta sayısının azalmasıdır. Bunun en önemli sebebi yaş iken, yumurtalık ameliyatları, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler de yumurtalık rezervinin azalmasına neden olabilir. Bu durum doğurganlığı doğrudan etkileyerek kadınların gebe kalmasını zorlaştırabilmektedir. Ancak yumurta rezervi az olup hamile kalanlar da azımsanmayacak kadar fazla. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, düşük yumurta rezervi belirtileri, nedenleri, tedavisi ve gebeliğe etkisi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Düşük Yumurta Rezervi Nedir?
Düşük yumurta rezervi, kişinin yumurtalıklarında bulunan yumurta sayısının az olması demektir. Yumurta rezervi azlığı veya düşük over rezervi olarak da bilinen bu durumun en önemli nedeni ise yaştır. Zira kadınlar belli bir yumurta rezervi ile doğarlar ve hayatları boyunca bu rezervi kullanırlar. Yeni yumurta üretimi söz konusu olmadığı için de yaşla birlikte yumurtalık rezervinde azalma meydana gelir. Bununla birlikte yumurtalık ameliyatları, obezite, sigara kullanımı, radyoterapi veya kemoterapi gibi tedaviler de yumurta rezervinin azalmasına neden olabilir.
Yumurta rezervi azlığı ile ilgili en önemli sorun, bu durumun gebe kalmayı zorlaştırabilmesidir. Zira gebeliğin en önemli yapı taşı, spermle birlikte yumurtadır. Kadınlar düşük yumurta rezervi ile elbette hamile kalabilirler. Ancak bu durum diğer kadınlara kıyasla daha zor olabilir ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemlere başvurulması gerekebilir.
Yumurta rezervi az olanlar genellikle aylarca veya yıllarca hamile kalamadığı zaman ileri tetkik için doktora başvurduğunda bu durumu fark ederler. Bunun dışında yumurta düşüklüğü olanlarda adet döngüsünün giderek kısalması da sıklıkla görülen bir belirtidir. Gelin şimdi yumurta rezervi düşüklüğü ile ilgili tüm soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.
Yumurta Rezervi Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Yumurta rezervi düşüklüğü özellikle hamilelik düşünmeyen kadınların fark edebileceği belirgin semptomlara neden olmaz. Ancak hamilelik isteyen ve uzun süre hamile kalamadığında doktora başvuran kadınlar, yapılan AMH testi ile düşük yumurta rezervi tanısı alabilir. Bununla birlikte yumurta rezervi az olanlarda adet döngüsü giderek kısalabilir. Rezervi iyice azalan kadınlarda ise menopoza geçiş sürecinde görülen vajinal kuruluk, düzensiz adet dönemleri ve sıcak basması gibi semptomlar gelişebilir. Özetlemek gerekirse düşük yumurta rezervi belirtileri;
- Hamile kalamama,
- Adet döngüsünün giderek kısalması,
- Düzensiz adet ve sıcak basması gibi perimenopoz semptomları.
Yumurta Rezervi Düşüklüğü Neden Olur?
Yumurta rezervi düşüklüğünün en önemli nedeni yaştır. Yaşla birlikte yumurta sayısı ve kalitesinde azalma olur. Yumurta rezervi azlığının diğer nedenleri ise şu şekildedir:
- Yumurtalıklarla ilgili ameliyat,
- Radyasyon veya kemoterapi tedavisi,
- Obezite,
- Otoimmün hastalıklar,
- Sigara ve alkol tüketimi,
- Herhangi bir sebeple yumurtalıklardan biri veya ikisinin kaybedilmesi.
Düşük Yumurta Rezervi Nasıl Teşhis Edilir?
Yumurta rezervini öğrenmenin en güvenilir ve basit yolu ultrason muayenesidir. Bununla birlikte AMH ve FSH testleri ile yumurta rezervi hakkında bilgi elde edilebilmektedir.
Transvajinal Ultrason: Yumurtalık hacmini ölçmek ve yumurtalıklardaki folikül sayısını saymak için yapılabilir. Buna antral folikül sayısı da denir.
AMH ve FSH Testi: Her ikisi de kan örneği ile yapılır ve yumurtalık rezervi hakkında fikir edinilmesine yardımcı olur. Bu testler aynı zamanda yumurtalık stimülasyonuna ve doğurganlık ilaçlarına ne kadar iyi yanıt verilebileceğini ölçer.
Yumurta Rezervi Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Azalan yumurta rezervini tersine çevirmenin veya fazladan yumurta üretmenin bir yolu yoktur. Böylesi durumlarda doktorlar, yumurta rezervi az olanlar için hamilelik hedefine ulaşabilmek adına bir tedavi planı oluştururlar. Bu tedavi planı yaşa, ne kadar erken çocuk sahibi olmak istenildiğine ve maddiyata göre şekillenir. Yumurta rezervi düşük olanlar için yakın zamanda hamilelik planlamıyorsa yumurta dondurma işlemi yaptırması önerilmektedir. Böylece doğurganlığın korunması sağlanabilir. Bununla birlikte yumurta rezervi az olanlar kendiliğinden de gebe kalabilmektedir. Fakat bu hastalara zamanın gebelik için çok önemli olduğu detaylıca anlatılmalıdır.
Halk arasında AMH düşüklüğü olarak da bilinen yumurta rezervi düşüklüğünde yeni yumurta üretmenin herhangi bir yolu yoktur. Ancak bazı faktörlerin yumurta rezervi azalmasını hızlandırdığı biliniyor. Sigara ve alkol kullanımı, stresli yaşam, obezite, paketli yiyecekler, fast food ve doymuş yağ asitlerinden zengin beslenmek yumurta sayısı ve kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle özellikle düşük yumurta rezervine sahip olan kadınların, kontrol edilebilen bu faktörlere olabildiğince dikkat etmesi öneriliyor.
Hamile Kalabilmek İçin Yumurta Rezervi Kaç Olmalı?
Kadınlar belli bir yumurta rezervi ile doğarlar ve hayatları boyunca bu yumurta rezervini kullanırlar. Farklı bir ifadeyle, sonradan yumurta üretmek söz konusu değildir. Peki, kadınlarda yaşa göre ortalama yumurta rezervi kaçtır?
- Doğumda: 1 milyon – 2 milyon
- Ergenlik: 300.000 – 400.000
- 40 Yaş Üstü: 25.000
- Menopoz: 1.000
AMH Değerleri Kaç Olmalı?
AMH değerleri yumurtalık rezervi hakkında bilgi veren bir testtir. Hamile kalabilmek için AMH değerinin minimum 1 ng/ml olması önemlidir. AHM değerleri şu şekilde değerlendirilmektedir:
- Yüksek AMH: 4 ng/ml ve üzeri
- Normal AMH: 1,5 – 4 ng/ml arası
- Düşük AMH: 1,5 ng/ml ve altı
- Çok Düşük AMH: 0,5 ng/ml ve altı
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
AMH Nedir? Kadınlarda Hamilelik İçin AMH Değeri Kaç Olmalı?
Kaynak: 1