Doğal Olan Her Zaman Faydalı Değil! Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken 9 Bitki
İçindekiler
Kimi rahim kasılmasına neden olduğundan, kimi ise kanama riskini arttırdığından gebelik döneminde tüketilmesi önerilmiyor… Az da olsa riski olan ve hamileliğiniz boyunca dikkatli tüketmeniz önerilen bitkileri sizler için listeledik.
Günümüzde besinlerin git gide doğallıktan uzaklaşması ve katkı maddeleri ile üretilmesi, şifa kaynağı bitkileri daha fazla tercih edilir kılıyor. Özellikle hamilelik gibi ilaç kullanımın kısıtlı olduğu dönemde kadınlar, yaşadığı problemlere doğal yollardan çözüm bulmak için çeşitli bitkilere yöneliyor. Fakat, her doğal şeyin faydalı olacağı tezi burada çürüyor. Çünkü bazı bitkilerin hamilelik döneminde kullanılması, beraberinde ciddi sorunları da getirebiliyor. Örneğin; rahim kasılmasına neden olan bitkiler olduğunu söylesek? İşte, hamilelikte tüketilmemesi gereken bitkiler…
Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Bitkiler
1)Kabızlık Giderici Bitkiler
Hamileliğin en bilinen problemlerinden biri olan kabızlık için kadınlar, şifayı bitkilerde arıyor. Ancak kabızlık giderici etkisi olduğu bilinen bitkilerin çoğunun rahim dahil düz kasların kasılmasına neden olduğu biliniyor. Bu durum ise ne yazık ki erken doğuma neden olabiliyor. Kabızlığa iyi geldiği bilinen aloe vera, sinameki ve topalak gibi bitkiler, hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmeyen bitkiler arasında yer alıyor.
2)Emenagog Etkili Bitkiler
Emenagog etkili bitkiler, adet görmeyi kolaylaştırması ile bilinir. Uzmanlar, hamilelik döneminde kadınların bu bitkilerden uzak durması gerektiğini belirtiyor. Emenagog etkili en bilinen bitkiler ise sinameki, akdiken, mazı, kekik, Cezayir menekşesi, pelin otu, ökseotu ve çarkıfelektir.
3)Alkoloidi Fazla Olan Bitkiler
Bitkilere acı tadı veren alkoloid oranı yüksek bitkiler de gebelik döneminde uzak durulması gerekenler arasında yer alıyor. Alkoloid düzeyi yüksek olan besinlerin, anne rahmindeki ceninin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor. Kırlangıçotu, yabani kiraz ve altınmühür, alkoloid bakımından zengin olduğundan hamilelik döneminde düzenli kullanımından kaçınılması gerekiyor. Yine adaçayı, kekik, rezene, mercanköşkü,lavanta ve biberiye bitkilerinin yağ halindeki formlarının ağız yoluyla tüketilmesi önerilmiyor.
4)Günlük Olarak Tüketilen Baharatların Fazlası
Kekik ve biberiye gibi mutfakta sık kullandığımız baharatların yemek içindeki miktarı zararlı görülmüyor. Ancak bu bitkilerin 1-2 tatlı kaşığı ve daha fazla kullanılması veya bu baharatlardan çay yapılması ve düzenli olarak tüketilmesi rahim hareketliliğini arttıracağından doktorlar tarafından tavsiye edilmiyor.
5)Rahim Uyarıcı Etkisi Bulunan Bitki Çayları
Rahim uyarıcı etkisi olan bitkiler, düşük veya erken doğuma neden olabileceğinden hamilelik döneminde kullanılması kesinlikle önerilmiyor. Özellikle sinemaki, adaçayı, rezene,Cezayir menekşesi, yarpuz ve mazı kesinlikle tavsiye edilmiyor. Az kullanımlar sorun oluşturmasa da günlük 1-2 tatlı kaşığı ve fazlası risk faktörünü oluşturuyor.
6)Maydonoz
Maydonoz, aslında oldukça faydalı ve tüketilmesi gereken bitkiler arasında yer alıyor. İçindeki A ve C vitamini sayesinde doğal bir antioksidan görevi gören maydonoz, ne yazık ki hamilelik döneminde riskli olabiliyor. Rahim kasılmalarına neden olabilen maydonoz suyunun aşırı içilmesi, erken doğum ve düşük riski oluşturabiliyor.
7)Siyah Çay
Yaşadığımız coğrafya ve sahip olduğumuz kültür gereği çay, ülkece en sevdiğimiz içecekler arasında yer alıyor. Fakat içinde az da olsa bulunan kafein, anne ve bebek için zararlı olduğundan, günde bir bardaktan fazla içmemek gerekir.
8)Sarımsak
Aslına bakarsanız sarımsağın hamilelik döneminde ciddi sayılabilecek hiçbir olumsuz etkisi bulunmuyor. Hatta doğal antioksidan özelliği ile yenmesi gerekenler arasında bile bulunuyor. Yalnızca anne adayında mide yanmasına neden olabileceği veya var olan mide yanmasını arttırabileceği için doktorlar dikkatli tüketilmesi gerektiğini düşünüyor.
9)Adaçayı
Adaçayı, rahatlatıcı ve mide problemlerini yatıştırıcı etkisi nedeniyle günlük hayatta çok sık tercih edilen bitki çaylarından biri. Fakat gebelik döneminde kadınların kanama riskini arttırabileceği ve erken doğumla ilişkili olabileceği, yapılan bazı çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla gebeliğiniz boyunca adaçayı tüketmemeye özen göstermelisiniz.