
Yenidoğan Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Yenidoğan Ağız Bakımı
İlk dört ay anne sütü emmesi gereken bebeğin ağız çevresi ve kaslarının gelişimi emerek tamamlanır. Anne sütten kesilmiş ise damaklı, kesik uçlu gibi özel biberon tarzları kullanılmalıdır. İlk 3 ay bebek eğer anne sütüyle beslenmiyorsa bebekte diş çürükleri görülebilir. Bu yüzden bebeğin ağız temizliğine dikkat edilmeli biberon çürüğü denilen çürükler düzenli bakımla engellenmelidir. Anneler her gece bebeğin dişlerini gazlı bezi veya tülbenti parmağına sararak temizlemelidir. Ailelerin bebekle ortak çatal, kaşık ve diş fırçası kullanmamaları oldukça önemlidir. Bebeğin emziğini ağızlarına almamaları temiz olması için su ve sabunla yıkamaları gerekmektedir.
Erken Çocukluk Dönemi Çürüğü (Biberon Çürüğü)
Bebeği biberonla emzirmek veya çocuğa emzik emsin diye emziği tatlı şeylere batırmak bebek için oldukça zararlıdır. Bebeğe çok fazla tatlı yiyecek ve içecek vermek onların dişleri açısından oldukça zararlıdır. Biberonun içine koyulan asitli meyvelerin suları bebeğin dişlerinin çürümesine sebep olacaktır.
Çocuklarda Olan Bazı Diş ve Ağız Problemleri
Diş gıcırdatma stresli, agresif, sıkılgan ve takıntılı bebeklerde olur ve eğer anne baba diş gıcırdatan bireylerse bebeğe bu da geçebilir. Tedavi için çocuğun psikolojisine dikkat edilmeli ve sıkıntılı durumu ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Parmak emme alışkanlığı bebeklerde genelde 4 yaşına kadar devam edebilen bir durumdur. Genellikle bebekler bu alışkanlığı yeni dişleri çıkacağı zaman yaparlarsa ağızda yapısal bozukluklara sebep olabilirler. Bebeklerin parmağını emmesi çok sertse ve sürekliyse bozukluk daha tehlikeli bir hal almaya başlar. Eğer bebeğiniz parmağını emiyorsa onu emziğe alıştırarak bu alışkanlıktan kurtarabilirsiniz. Emzik seçiminde oldukça dikkatli olunmalı, seçilen emzik oldukça doğal olmalı ve çocukta yapısal bozukluklara sebep olmamalıdır. Bebeğin ve çocuğun emziği sadece gerektiğinde emmesi de oldukça önemli bir gerekliliktir. Bebeklerde gece öğünlerinde ağız temizlenmezse biberon çürükleri oluşur ve dişleri kararıp kırılmaya başlar.
Bebeklerde Pamukçuk Enfeksiyonu
Bebek ağız pamukçuk bir çeşit mantardır ve yeni doğan bebeklerde sık sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer bebeğinizin bağışıklık sistemi düşükse ve antibiyotik kullanması durumunda ise pamukçuk ağızda sık sık oluşur. Hemen doktora danışılmalı, tedaviye başlanmalı ve eğer annenin göğsünde kızarıklık ve ağrı oluşuyorsa mantarın anneye de geçebileceği unutulmamalıdır. Annenin ve bebeğin tedavi edilmesi gereken bu durum ciddi olmamakla beraber bebekte sadece ağrı ve yemek yememe durumu görülür. Bu hastalığın tedavi sürecinde hijyen oldukça önemlidir ve bebeğin her şeyinin hijyenine daha fazla dikkat edilmelidir.
Ek Gıdaya Geçiş Süreci
Bebekler süt dişlerine genellikle 6 aylık ila 9 aylık arasındayken kavuşurlar ve ek gıdaya geçerler. Bebek ek gıdaya başladığında dişlerinde kalan yemek kırıntıları temizlenmez ise dişleri hemen çürümeye başlar. Ağızda kalan yemek kalıntıları hızlıca bakteri üretmeye başlar ve bebeğin ağzında sorunlar yaratabilir. Ek gıdaya başlama sürecinde kullanılan parmak diş fırçaları saf suyla kullanılmalı, bebek 2 yaşına gelmeden hiçbir şekilde diş macunu kullanılmamalıdır. Dişler çıkmaya başladıktan sonra 3. veya 4. dişte doktor kontrolüne başlanmalıdır.
Bebeklerin Ağız Bakımı Karbonat
Bebeklerde ağız bakımında günde birkaç defa bebeğin dişleri karbonatlı su ile temizlenirse pamukçuk önlenir veya olan pamukçukta iyileşir. Suyun kaynamış ve soğutulmuş olması gerekir ve bu su sayesinde çocuğun ağzında alkali bir ortam oluşur.
Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Bebeklerde ağız kokusu ağız içi boşluğundan kaynaklanabilmekle birlikte bir diğer sebep de üst solunum yollarıyla ilgisi olmasıdır. Ağız temizliğine dikkat edilmemesi, çocuğun veya bebeğin dişlerinin iltihaplı olması, çocuğun uzun süreli açlıklar yaşaması da ağız içi boşluktan kaynaklanan sorunlardır. Eğer sorun üst solunum yolundan kaynaklanıyorsa veya metabolik bir sorunsa solunum yolu enfeksiyonu, bağırsak iltihapları gibi iç organ hastalıkları, şeker hastalığı, bademcik hastalıkları, sinüs ve broş hastalıkları gibi sebepler yüzünden görülebilir.
Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Düzenli bir diş bakımı ile önüne geçilebileceğiniz gibi eğer bakım yapmanıza rağmen koku geçmiyorsa bebeği bir doktora götürmeniz gerekir. Çünkü eğer ağız kokusu temizliğe rağmen geçmiyorsa bebekte olan önemli bir hastalık da olabilir. Bunlara ek olarak bebekler diş çıkarırken ağız kokusu sorunu yaşayabilir ve bu durumda yapmanız gereken ağızın düzenli temizliğini yapmak ve dişlerin çıkmasını beklemektir.