Bebek ve Çocuk Sağlığı

Bebeklerde Görülen Yeme Bozuklukları

bebeklerde görülen yeme bozuklukları, bebek anoreksiya nervozası, kolik, bebeğin obez olması, ruminasyon bozukluğu, bebek yeme bozuklukları

Bebeklerde Görülen Yeme Bozuklukları

bebeklerde görülen yeme bozuklukları, bebek anoreksiya nervozası, kolik, bebeğin obez olması, ruminasyon bozukluğu, bebek yeme bozuklukları

Bebeklerde yeme bozukluğu anne sütünden zamanında bebeği kestirmemek, beslenme hakkında yanlış hareketler, beslenme hakkında ısrarcı ve müdahaleci davranışlar sebebiyle olur. Farkedilmesi en az 1 ay süreyle bebeğin başka bir rahatsızlığı olmadan kilo kaybetmesi ve yemek yememesi ile gerçekleşir. Beslenme bozukluğu bebekte ve çocukta huzursuzluk, tutturma, ilgisizlik ve içe kapanma şeklinde kendini belli eder.

Aşırı Beslenme

Bebeği onun ihtiyacından çok beslersek bu bozukluk görülür ve bebek kusmaya başlar. Bebeğin huzursuz olması ve mızmızlanması ile de sonuçlanır ve bebek çok ağlamaya başlar.

Bebek Anoreksiya Nervozası

Bebekler onlara verdiğiniz yiyecekleri yemez ve çok seçici davranırlar bu bozukluk 6 ay ve 2 yaş aralığında görülür. Anne bebeğin isteğine göre tutarlı davranmazsa bebek daha da seçici olmaya devam eder ve bebekle arasındaki ilişkinin negatif olduğu gözlemlenmiştir. Bebeklerde yeme bozukluğu olan bebek seçici gıda reddi sorununda bazı yiyecekleri ısrarla yemez ve bu durum anoreksiya nervozasının oluşması açısından oldukça risklidir.

Kolik

Bebek doğduktan 2 veya 3 haftadan sonra sık sık ve durmadan ağlar. Bacaklarını kendine çeker, kıvranır ve bağırsak kramplarından acı çeker. Anne bebek acıktı diye onu tekrar besler ve kolik tekrar gerçekleşir. Bebeği de anneyi de geren ve yoran bu süreç oldukça zor ve sancılı geçip negatif duygular uyandırmaktadır. Psikolog yeme bozukluğu olarak devam edebilen bu bozukluk için dikkatli olunmalı ve takipçi olunmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Bebek İçin Zararlı Güneş Işınlarından Korumanın Yolları

Bebeğin Obez Olması

Bebek diğer bebeklere nazaran yüzde %20 daha kiloluysa bu onun obez olduğunu gösterir. Anne bebeğin her ağladığında ona mama vermesiyle bu durumu tetikler ve çocuk fazla kalori alımından obez olur.

Ruminasyon Bozukluğu Nedir?

Ruminasyon bozukluğu , bebeklerde 3. aydan sonra başlayan bir geri çıkarma bozukluğu olan bebeğin gıdayı çıkartması veya hemen yutmasıdır. Öncelerde bu bozukluğun gelişimi geri olan bebeklerde ve çocuklarda görüldüğü tespit edilmiş daha sonra işe sağlıklı yetişkinlerde ver ergenlerde de ortaya çıktığı tespit edilmiş, hastalık tekrar incelemeye alınmıştır.

Ruminasyon Bozukluğunun Tedavisi Nedir?

Bu yeme bozukluğu tedavisi dendiğinde akla yeni araştırılan tedavi metodları gelse de ruminasyon bozukluğu aslında çoğunlukla kendiliğinden geçmektedir. Yetişkinkinlerde görülen ruminasyon bozukluğunun kronik gidişi bebeklere ve ergenlere nazaran daha iyidir. Tedavide genellikle önce bozukluğun altında yatan sebepler kapsamlı olarak araştırılır ve tedavi onlara göre şekillenmekle beraber bu tedavi bozukluğun şiddetine göre de şekillenmektedir. Ruminasyon bozukluğunda daha çok davranışçı tedaviler kullanılıp kişiye kendini gözlemleme, gevşeme egzersizleri, dikkati farklı yöne kaydırma, sistematik duyarsızlaştırma ve alışkanlığı tersine çevirme tedavileri yapılır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Yeme Bozuklukları Nasıl Engellenebilir?

  • Yiyeceklere bir anlam yüklenmemeli ödül veya ceza için yiyecekler kullanılmamalıdır.
  • Yiyecekler için çocuğa iyi veya kötü yiyecek denmemeli bu söylemin çocukta suçluluk duygusuna yol açabileceği bilinmelidir.
  • Çocuklar zayıf, ince belli, kalın bacaklı olmanın iyi veya kötü olmasıyla yetiştirilmemeli ve belli bir vücut tipinin doğru olduğu dayatılmamalıdır.
  • Çocuğa açlık ve tokluk hissi öğretilmeli, tok olduğunda tabaklarını bitirmeye zorlanmamalı ve çocuğunun midesi büyütülmemelidir.

Yeme Bozukluklarının Tedavisi

Hiçbir zaman bebek veya çocuk bir şeyi yemeye zorlanmamalı ve bebeğin reddettiği besini zorla ona vermek yerine başka bir besin verilmeli. Yemek zamanlarında çocuğunun yemek yemeyi istemesini sağlayın ona zorla dayatmayın. Çocuk veya bebek yemek yemek istemiyorsa veya bozuk besleniyorsa ona verdiğiniz besin miktarını artırmayın. Çocuğun yemek yerken başka şeylerle uğraşmalarına izin vermeyin ve sadece yemeğe odaklanmasını isteyin. Eğer yaşı buna müsade ediyorsa kendi beslenmesine izin verin ve etrafın kirleneceğini önemsemeyin. Çocuğun önünde beslenme nasıl olmalı gibi konuşmalar yapmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
1 Yaş Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?

Beslenmenin Gelişimi

Bebek ilk 6 ay anne sütüyle beslenmeli ve eğer anne sütü yoksa özel mamalardan yemeli bunlara ek olarak çocuğa su verilmemelidir. Bebek 6. Ayına geldiğinde meyve suları ve püre meyvelerle ek gıdaya geçilmelidir ama eğer bebek anne sütü içmiyorsa bu süreç 4. ayda da başlayabilir. 8. aydan sonra yumuşak ve pütürlü besinlere geçilmeli, 12. aydan sonra ise  biberon yerine kaşık kullanılmaya ve bebeğin ailesiyle beraber sofrada kendi kendine yemek yemesine geçilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu