Son Zamanların En Popüler Oyunu: Slime Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Çocukların en sevdiği oyunlarından biri haline gelen slime evde nasıl hazırlanır?
Son yılların en gözde oyunlarından biri olan slime, polimer malzemelerden yapılan yeni nesil bir oyun hamurudur. Türkçe karşılığı “balçık” olan slime yalnızca çocukların değil, son zamanlarda yetişkinlerin de oynamaktan keyif aldığı bir oyun hamuru haline geldi. Peki, slime nasıl yapılır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; evde slime yapımı için gereken slime malzemelerini ve slime yapılışını paylaştık. Yazının devamında tutkalsız borakssız slime yapımı ve pofuduk slime yapımını da bulabilirsiniz, keyifli okumalar!
Slime Nedir?
Son yılların en gözde oyunlarından biri olan slime, polimer malzemelerden yapılan yeni nesil bir oyun hamurudur. Türkçe karşılığı “balçık” olan slime, slaym şeklinde telaffuz ediliyor. Akışkan, ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir yapısı olan bu hamurun formülü, aslında 1920’li yıllarda sentetik polimerler üzerinde araştırma yapan Hermann Staudinger tarafından bulundu. 90’lı yılların sonunda ise oyuncak olarak Türkiye pazarına girdi. Ancak son birkaç yıldır sosyal medya fenomenlerinin yayınladığı evde slime yapımı videoları ile oyun daha da popülerleşmeye başladı. İstenildiği zaman gerilip katlanılması ve tekrar eski haline sokulabilmesi nedeniyle şu sıralar çocukların en gözde oyunlarından biri olan slime, çocukların ince motor becerilerini geliştirmesi sebebiyle de ebeveynler tarafından da çok sevildi. Hatta yetişkinler de stres atmak için son zamanlarda slime oyun hamuruna ilgi göstermeye başladı.
Slime Nasıl Yapılır?
Slime yapımı aslında malzemelerin çeşitliliğine göre farklılık gösteriyor. Piyasaya ilk çıkan slime boraks, tutkal ve su içeriyordu. Ancak daha sonra bu maddelerin zararlı olabileceği düşünüldüğü için borakssız ve tutkalsız slime yapımı popülerleşmeye başladı. Daha sonra kişisel tercihlere göre slime yapımı daha da çeşitlendi ve tıraş köpüğü, şampuan, mısır nişastası gibi malzemeler kullanılarak slime kıvamında oyun hamurları elde edildi.
Slime Malzemeleri Neler?
Slime malzemeleri arasında boraks, tutkal ve su bulunuyor. Ayrıca hamuru renklendirmek için sim ve gıda boyası kullanılabiliyor. Bu malzemelerin çoğu kırtasiyelerden temin edilebildiği gibi direkt hazır slimeler de kırtasiyelerden satın alınabiliyor. Ayrıca tıraş köpüğü ve şampuan gibi malzemeler kullanılarak da slime yapılabiliyor. Slime neden yapılır sorusunu yanıtladığımıza göre, şimdi sıra slime çeşitlilerinin tariflerine geldi!
Evde Yapabileceğiniz 4 Farklı Slime Tarifi
Yukarıda değindiğimiz gibi slime yapılışı malzemelere göre değişiklik gösteriyor. Biz de aşağıda pofuduk slime yapımı gibi çocukların en sevdiği 4 farklı slime tarifini paylaştık.
1. Orijinal Slime Yapımı
Orijinal slime oyun hamurunun içinde bulunan boraks, her ne kadar doğal olarak bilinse de çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, boraksın deride kaşıntı, döküntü ve egzama gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini belirtiyor. Bu nedenle yazının devamında sizler için borakssız slime yapımını da paylaştık.
Malzemeler
- 1 bardak sıcak su,
- 1 bardak ılık su,
- Yarım bardak tutkal,
- Yarım çay kaşığı boraks,
- Gıda boyası,
- Sim,
- Geniş bir kap.
Orijinal Slime Nasıl Yapılır?
Ilık suyun içine boraksı ekleyin ve boraks çözülene kadar karıştırın. Ayrı bir kapta sıcak su ile tutkalı karıştırın. Hazırladığınız tutkallı suya dilediğiniz renkte sim ve gıda boyası ekleyin. En başta hazırladığınız borakslı suyu da yavaş yavaş kaba ekleyin. Bu sırada kabın içindekileri sürekli karıştırmayı ihmâl etmeyin. Karıştırdıkça hamurun kıvamı oturmaya başlayacaktır. Hazırladığınız slime çok sıvı olursa borakslı su, çok katı olursa sıcak su ekleyebilirsiniz.
2. Tutkalsız ve Borakssız Slime Yapımı
Borakssız tutkalsız slime yapımı, diğerlerine göre sağlıklı olması sebebiyle son zamanlarda daha fazla tercih ediliyor.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası,
- 2 yemek kaşığı vücut şampuanı,
- Gıda boyası,
- Su,
- Geniş bir kap.
Tutkalsız Borakssız Slime Nasıl Yapılır?
Geniş bir kabın içine vücut şampuanını koyun. İki üç damla gıda boyası ekleyip kaşıkla karıştırın. Ardından mısır nişastasını ekleyip karıştırmaya devam edin. Malzemeler iyice birbiriyle bütünleştiğinde elinizle yoğurmaya başlayın. Bir süre sonra yaptığınız hamurun kıvam almaya başladığını göreceksiniz. Slime çok katı olduysa vücut şampuanı, çok cıvık olduysa mısır nişastası ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Güzel bir renk elde edebilmek için gıda boyasının iyice karışması gerekiyor. Bu nedenle yoğurma kısmını biraz uzun tutabilirsiniz.
3. Pofuduk Slime Yapımı
Geldik slime çeşitleri arasında çocukların en sevdiği pofuduk slime yapımına!
Malzemeler
- Yarım bardak tutkal,
- Yarım bardak tıraş köpüğü,
- 1 tatlı kaşığı boraks,
- 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası,
- 1 bardak sıcak su,
- Yarım bardak vücut şampuanı veya sıvı sabun
- Birkaç damla gıda boyası,
- Losyon veya krem
Pofuduk Slime Nasıl Yapılır?
Pofuduk slime yapımı için öncelikle boraks tozunu sıcak suyun içine ekleyerek karıştırın ve daha sonra kullanmak üzere ayrı bir yere koyun. Geniş bir kaba tutkalı dökün. Daha sonra vücut şampuanı veya sıvı sabunu ekleyin. Tüm malzemeler homojen hale gelinceye kadar karıştırın. Hamura kıvamını vermek için mısır nişastası ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Şimdi sıra losyonu eklemeye geldi. 3 4 damla losyon ekledikten sonra karışıma birkaç damla gıda boyası koyun ve iyice karıştırın. Başta hazırladığınız boraks çözeltisinden 6 – 7 tatlı kaşığı ekleyin ve slime kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin.
4. Kolay Slime Yapımı
Kolay slime yapımı, adından da anlaşılacağı üzere oldukça basit bir şekilde hazırlanıyor. Hamuru hazırlamak için neredeyse herkesin evinde olan 4 malzeme gerekiyor. İşte en basit slime yapımı!
Malzemeler
- İstediğiniz renkte sıvı sabun,
- Tuz,
- Geniş bir kap,
- Tahta çubuk.
Kolay Slime Nasıl Yapılır?
Kolay slime için önce sıvı sabunu geniş bir kaba alın ve köpürene kadar karıştırın. Ardından tuzu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Çok fazla tuz eklerseniz hazırladığınız slime hamurunun kıvamı katılaşır. Bu nedenle tuzu kontrollü atın. Karışım kıvam aldığında buzdolabına kaldırın ve birkaç saat bekletin.
Slime Nasıl Yumuşatılır?
Hazırlanan slime oyun hamurları, hava ile temas ettiklerinde zamanla kurumaya ve katılaşmaya başlar. Bu gibi durumlarda slime ile oynamaya devam edebilmek için hamuru yumuşatmak gerekir. Peki, slime nasıl yumuşatılır? Slime’ı yumuşatmak için onlarca seçenek var; öncelikle birkaç damla su ile hamuru yoğurarak slime yumuşatılabilir. Su dışında losyon veya antibakteriyel jel kullanarak da slime oyun hamurunun eski formunu alması sağlanabilir. Eğer hazırlanan slime çok cıvık olduysa tıraş köpüğü ya da mısır nişastası ile katılaşması sağlanabilir.
Slime Zararlı mı?
Son zamanlarda çocukların elinden düşmeyen slime oyun hamurları, içerdiği boraks ve tutkal sebebiyle ebeveynlerin kafasında soru işaretlerine neden oluyor. Çoğu dermatolog, bu oyun hamurlarının özellikle alerjik çocuklarda kaşıntı, döküntü ve egzamaya neden olabileceğini belirtiyor. Dahası, slime oyun hamurlarının içinde bulunan boraksın karaciğer ve merkezi sinir sisteminde hasarlara neden olabileceği düşünülüyor. Özellikle içinde boraks bulunan slime’ın çocuklar tarafından ağız yoluyla alınması veya solunmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. Dolayısıyla çoğu uzman, içinde boraks ve tutkal olmayan slime hamurlarının daha sağlıklı olabileceğini ifade ediyor. Siz de slime’ın zararlarını en aza indirgemek için yukarıda paylaştığımız borakssız ve tutkalsız slime tarifini deneyebilirsiniz.