Sağlıklı Bir Doğum İçin 5 Vitamin Değerlerine Dikkat!
İçindekiler
Gebelerin sağlıklı bir doğum yapmaları için bazı önerilerde bulunan uzmanlar, sağlıklı bir doğum İçin bu vitamin değerlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Sağlıklı Bir Doğum İçin Bu Vitamin Değerlerine Dikkat Edin
Anne adaylarına sağlıklı bir doğum yapabilmeleri için doğumdan bir ay önce 5 vitamin değerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları gebelerin sağlıklı bir doğum öncesinde nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulunuyorlar.
Doğumdan Önce Bu Vitaminleri Karşılayın
Anne adaylarının sağlıklı bir doğum yapabilmeleri için doğumdan bir ay önceki beslenme şekilleri ile ilgili önerilerde bulunan uzmanlar, bu dönemde D vitamini, Omega 3 – Omega 6, C vitamini, Folik Asit ve İyot ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyleniyor.
D Vitamini Alımına Gebelik Dönemiyle Birlikte Başlanmalı
D vitaminin kemik emilimini artıran, kemik mineralizasyonuyla büyümeyi uyaran bir vitamin olduğunu, diyet alımından sağlanan birçok vitaminden farklı olarak, güneş ışığına maruz kalarak sentezlenebileceğine dikkat çekiliyor.
Gebelik ve Emzirme Döneminde İyot İhtiyacı Önemli
Hamilelik ve emzirme döneminde iyot ihtiyacının da önemli bir yer tuttuğunu bu nedenle anne karnında ve yenidoğan dönemlerinde bebeğin sinir sistemi gelişimi için iyotun öneminin altı çiziliyor.
Omega 3 ve Omega 6 Vücut Tarafından Sentezlenmez
Vücut için gerekli olan yağ asitlerinden bazılarının vücut tarafından sentezlenmediğini belirten Gül, bu nedenle Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitlerinin beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerektiğini ifade ediyor. Özellikle fetüsun beyin ve retina gelişimi için şart olduğunu dile getiren uzmanlar, DHA ve EPA en önemli Omega3 yağ asitleri olduğunu ve Omega 3’ün en önemli besin kaynağının balık olduğunun altını çiziyorlar. Gebelerin balık tüketiminde dikkat etmeleri gereken önemli konunun ise, düşük cıva içeren somon, hamsi ve istavrit gibi balıkları tercih etmeleri olduğunu hatırlatıyorlar. Hamilelikte balık yiyemeyen gebelerin ise, doktora danışarak günlük 200-300 mg. DHA içeren balık yağı ya da alg yağı tüketmeleri takviyesi almalarını öneriliyor.
Hamilelikte Anne Adayının Demire Daha Çok İhtiyacı Var
Gebelikte demir eksikliğiyle ilgili hamilere bazı tavsiyelerde bulunan uzmanlar, anne adayının, hem kan hacmindeki artış, hem de bebeğin ihtiyacından dolayı daha fazla demire ihtiyacının olduğunu belirtiyorlar. Demirden zengin besinlerin ve demir takviyelerinin C vitamini içeren besinlerle ( portakal suyu, salata,) alınmasının, emilime yardımcı olduğuna dikkat çeken doktorlar, bu dönemde çay, kahvenin demir emilimini azaltıcı özelliğe sahip olduğunun altını çiziyorlar.