Parsiyel Mol Gebelik Nedir?
İçindekiler
Parsiyel mol gebelik ile ilgili merak edilen soruların cevabını bu yazımızda derledik.
Parsiyel mol gebelik, mol gebeliğin bir türüdür. İki spermin tek yumurtayı döllemesi sonucu oluşan parsiyel mol gebelikte, üzüm benzeri kist benzeri yapılara ek olarak bebeğe ve plasentaya ait parçalar da bulunabilir. Ancak gebeliğin devam etme şansı olmadığından, parsiyel mol gebelik teşhis edilir edilmez rahmin cerrahi olarak temizlenmesi gerekir. Peki, parsiyel mol gebelik sonrası hamilelik mümkün mü? Parsiyel mol gebelik neden olur? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, parsiyel mol gebelik ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Parsiyel Mol Gebelik Nedir?
Parsiyel mol gebelik, embriyonun tam olarak veya hiç gelişmediği anormal bir gebelik türü olan mol gebeliğin bir versiyonudur. Normal bir gebelikte 23’ü anneden, 23’ü ise babadan olmak üzere yumurtada toplam 46 kromozom bulunur. Parsiyel mol gebelikte ise iki spermin bir yumurtayı döllemesi sonucu 69 kromozom oluşur. Oluşan yapıda bebeğe ait parçalar olsa da gebeliğin devam etme şansı bulunmaz. Bu nedenle teşhis edildiğinde cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Mol gebelikler yaklaşık her 1000 gebelikte 1 görülür. Ergenlik çağında hamile kalan veya 40 yaş üstü gebe kalan kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. İki veya daha fazla düşük yapmış kadınlarda da mol gebelik gelişme riski diğerlerine göre yüksektir. Bununla birlikte mol gebeliğin bir versiyonu olan parsiyel mol gebelik daha az sıklıkta görülür.
Parsiyel Mol Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Parsiyel mol gebelik geliştiğinde kişi adet gecikmesi ve pozitif gebelik testi gibi normal gebelik belirtileri gösterebilir. Ancak mide bulantısı ve kusma genellikle daha yoğundur. Çünkü mol gebeliklerde beta hCG hormonu normalin üzerinde salgılanır. Bununla birlikte parsiyel mol gebelik belirtileri arasında yoğun kanama da yer alır. Gebeliğin erken dönemlerinde gelişen bu kanama, koyu kahverengi olabilir. Ayrıca parsiyel molar gebeliklerde hipertansiyon da sıklıkla görülen bir diğer belirtidir. Hastaların bazılarında ise vajinadan üzüm tanesine benzer yapılar gelebilir.
Parsiyel Mol Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?
Parsiyel mol gebelik ultrason muayenesinde kolaylıkla teşhis edilebilir. Parsiyel molar gebelikten şüphelenildiğinde doktor ayrıca beta hCG hormonunu ölçmek için kan testi yapmak isteyebilir. Zira parsiyel mol gebelik durumunda beta hCG hormonu normal bir gebelikten daha hızlı bir şekilde, daha yüksek bir seviyeye ulaşır.
Parsiyel Mol Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?
Parsiyel mol gebelik tedavisi, embriyo ve plasentanın rahimden çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Anestezi altındayken kişinin serviksi genişletilir ve rahimdeki parçalar çıkarılır. Bu işlemden sonra doktor, rahimde parça kalıp kalmadığını kontrol etmek için 1 yıl boyunca kan testi yapmaya devam edebilir. Kadınlar da bu süre boyunca hamile kalmamak için doktorunun önerdiği en güvenilir korunma yöntemlerini kullanmalıdır.
Gestasyonel Trofoblastik Neoplazi Nedir?
Bazı kadınlarda parsiyel mol gebelik cerrahi olarak çıkarılsa dahi içeride bir miktar doku kalabilir. Bu durumda gestasyonel trofoblastik neoplazi adı verilen, rahim içerisinde tekrarlayabilen ve vücudun farklı bölümlerine de yayılabilen kötü huylu bir hastalık gelişebilir. Böylesi bir tabloda ise kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla tedavi sağlanır. Bu nedenle parsiyel mol gebelikler de dahil olmak üzere tüm mol gebelik vakalarından sonra hastaların 1 yıl boyunca düzenli aralıklarla doktor kontrolünü aksatmamaları oldukça önemlidir.
Parsiyel Mol Gebelikten Sonra Hamilelik Mümkün mü?
Parsiyel mol gebelik sonrası elbette hamile kalınabilir. Ancak önceki mol gebelikten rahimde parça kalmadığına emin olmak için muayene olmak ve doktorun önerdiği süre boyunca gebelikten korunmak gerekir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Kimyasal Gebelik Nedir ve Neden Olur?
Kaynak: 1