Obezite Kısırlık Nedeni!
İçindekiler
Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’ini kadınların ise yüzde 42’sini tehdit eden obezite kısırlık nedenleri arasında yer alıyor.
Obezite Kısırlık Nedeni
Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’ini, kadınların ise yüzde 42’sini tehdit eden obezite kısırlık nedenleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda varılan sonuca göre, çocuk sahibi olamayan çiftlerde kilo problemi olduğu görülmüştür. Obezite adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine sebep olmaktadır. Dolayısıyla doğal yolla gebelik oluşmasını engellemektedir. Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’ini, kadınların ise yüzde 42’sini tehdit eden obezite, pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Yaşadığımız çağın koşullarında sıkça karşımıza çıkan kısırlık ise obezitenin tetiklediği sorunlar arasında üst sıralarda yer alıyor.
Fazla yağ hücresi östrojen dengesini bozar.
Fazla sayıdaki yağ hücresi östrojen dengesini bozmakta, yüksek miktardaki östrojen ise yumurtlamayı engellemektedir. Yüksek vücut kütle indeksi, lokal endokrin ve metabolik bozukluk yaparak küçük yani olgunlaşma problemi olan yumurta gelişmesine sebep olur. Artan kilo ile gelişen hiperandrojenizm (vücutta testosteron gibi erkeklik hormonlarının artması) ve yumurtlama bozukluğu doğal gebelik şansını düşürür. Gebe kalmak için en ideal vücut kütle indeksi 21 – 29’dur.
Şişman erkekler de tehlikede!
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda şişman erkeklerde sperm kalitesinde düşüklükler olduğu görülmüştür. Genelde, erkeklerin yağ dokusunda östrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır. Obez erkeklerde yağ dokusundaki testosteron, östrojene dönüşür. Dolayısıyla testosteron azalır. Testosteronun azalmasıyla da sperm kalitesi düşer.
Obezite tüp bebek ihtimalini azaltıyor.
Tüp bebek yaptıracak hastalarda obezite yumurtalık cevabını azaltır, yüksek doz ilaca gereksinim duyulur, tedavi süreci uzar. Obez bireylerin tüp bebek tedavisinde gelişen yumurta sayısı azdır ve tedavinin yarıda kalma ihtimali mevcuttur. Doğacak bebeklerde genetik anormallik ihtimali arttığı için, düşük olasılığı artar. Tüm bunların yanında gebelik komplikasyonları artar. Özetle, sağlıklı bebek doğum oranı azalır.