Bebek ve Çocuk

Neden Anne Sütü?

Neden Anne Sütü?

Anne sütü bebeğiniz için en sağlıklı olan besindir. Uygun koşullarda gereksinim duyulduğu anı beklemektedir.

Anne sütü bebek için en sağlıklı besindir. Bu nedenle uzmanlar yeni doğan bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesini önermektedir.

ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Anne sütü özel yapıda, sindirimi kolay ve enfeksiyondan koruyucu nitelikleri zengin bir protein içeriğine sahiptir. Mikrop ve hastalık üremez, bozulma görülmez. Dolayısıyla ısıtma, soğutma, depolama, mikroptan arındırma gibi işlemler için biberon, emzik gibi araçlara gereksinim duyulmaz. Anne sütünde protein ve minerallerin inek sütüne göre daha az olması, sindirim ve böbrekler açısından bebeğe zarar vermez. Anne üstündeki demir, çinko gibi minerallerin emilimi, inek sütüne göre çok daha fazladır. Ayrıca anne sütünde sindirimi kolay doymamış yağ asitlerinin oranı yüksektir. Beyin ve sinir sistemi için şart olan temel ve zorunlu yağ asitleri ise inek sütüne göre 8 kat olup, ilk 4 ay boyunca bebek tarafından sentezlenememektedir.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE VE ANNEYE FAYDALARI

Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülür, beyinleri daha iyi gelişir, alerjik hastalıklar, ishal, solunum yolu hastalıkları ve ileri yaşlarda görülen ateroskleroz, kanser gibi hastalıklarla karşılaşma oranı daha düşüktür. Emziren annelerde ise meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık gibi hastalıklara daha az rastlanır.

ANNE SÜTÜ ÖZELDİR

Anne sütü her bebek ve her dönem için özeldir. Prematürelerde ve hayatın ilk günlerinde farklı yapıda bir anne sütü söz konusudur. İlk bir hafta memelerden “kolostrum” adlı bir süt gelir. Bu sütün bebeği besleyici ve enfeksiyondan koruyucu özellikleri ön plandadır. Bu süreci ikinci hafta boyunca protein içeriği azalırken, laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan “geçiş sütü” izler. Daha sonraki dönemlerdeki olgun anne sütü ise, emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan, sonunda yağdan zengin olarak gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Hiperemezis Gravidarum Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu