Kronik Hastalığınız Anne Olmanıza Engel Olmasın
İçindekiler
Diyabet, kalp hastalıkları, epilepsi ve tiroid gibi kronik hastalıkları olan anne adayları doğru bir planlama sayesinde bebeklerini sağlıkla dünyaya getirebilir.
Kronik Hastalığınız Anne Olmanıza Engel Olmasın
Diyabet, kalp hastalıkları, epilepsi ve tiroid gibi kronik hastalıkları olan anne adayları doğru bir planlama sayesinde bebeklerini sağlıkla dünyaya getirebilir. Bu dönemde anne adayının yakından takip edilmesi ve düzenli kontrollerin aksatılmaması çok önemlidir.
Gebe kalmayı planlıyorsanız mutlaka doktor onayı alın.
Kronik hastalıkları olan kadınların anne olmaya karar vermeden önce hastalığını takip eden uzman tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Kullanılan ilaçların bebek üzerine etkileri ve varsa daha az yan etkisi olan ilaç alternatiflerine geçmek için karar verilebilir. Gebelikte anne adayının kullandığı ilaçların olası etkilerinin araştırılması ve bebeğin anne karnında detaylı olarak incelenmesi gerekir. Doğum şekline de var olan hastalığın etkilerine göre karar verilebilir.
Kronik böbrek hastaları nakil sonrası bebeklerini sağlıkla dünyaya getirebiliyor.
Kadınlarda böbrek fonksiyonları yetersiz ise gebelik önerilmemektedir çünkü gebelik böbrek işlevlerini daha da bozabilmektedir ve diyaliz sıklığının arttırılması gerekebilir. Böbrek nakli geçiren kadınlar doğru takiple konforlu bir gebelik dönemi geçirebilmektedir. Özellikle ideal zamanın planlanması önemlidir. Nakilden 1 ile 3 yıl arası olan süre ideal zamandır. Böbrek fonksiyonları değerlendirildikten sonra kullanılan ilaçların değişikliği gebelik öncesinde veya ilk haftalarda yapılmalıdır. Gebelikte hem kadın hastalıkları ve doğum hem de nefroloji uzmanı takibiyle kontrollere devam edilir. Doğum yöntemi ile ilgili karar verirken, anne adayının böbrek işlevleri ve bebeğin durumu değerlendirilir.
Diyabetli gebelerin bebekleri iri olabilir.
Diyabet hastası kadınların gebelik planlamasında kan şekeri takipleri daha büyük titizlikle yapılmalıdır. Yapılan çalışmalarda gebelik öncesi şeker düzeyinin normal sınırlarda olması ile bebekte anomali riskinin azaldığı gösterilmiştir. Düzensiz şeker düzeyleri ile gebeliklerde özellikle beyin omurilik gibi organlarda anomali riski arttığından gebelik öncesinde mutlaka folik asit kullanılmalı ve gebelikte rutin anomali taramasının yanında bu organların anatomisi özellikle değerlendirilmelidir. Annedeki şeker hastalığı, bebek üzerine büyüme etkisi yapan pankreasındaki insülin salınımını uyardığından bebekler normalden iri olabilir.
Kalp hastası anne adayları bol bol dinlenmeli.
Gebelik sürecinde dolaşan kan miktarı yarı yarıya artar. Kalbin hem atım sayısı hem de pompaladığı kan miktarı da artış göstermektedir. Kalbin faaliyet düzeyi özellikle 8 ayda maksimumdadır ve kalbe yüklenme olabilir. İstirahat ve düzenli kontrol çok önemlidir. Eğer kalpte ritim bozuklukları varsa doğum sürecinde yoğun bakım şartları iyi olan bir merkez seçilmelidir. Kalp hastalıklarında başka bir engel yoksa normal doğum tercih edilir.
Epilepside ilaçların dozu çok önemli!
Epilepsi ilaçlarının bir bölümünün bebekte doğuştan anomali riskini arttırdığı bilinmektedir. Gebelik planı yapılırken bebeğe en az etkili olan ilaç türü önceden seçilir ve gebelikte kan düzeyleri takip edilir. Epilepsi, normal doğum için engel değildir.
Tiroid hastalığında sıkı takip gerekiyor.
Anne adayındaki tiroid hastalığı kontrol altına alınmadığında bu durum bebekte tiroid bezinin gelişmesini engelleyebilir. Bu nedenlerden dolayı bebek planı yapan anne adaylarının tiroidini kontrol ettirmeleri önerilmektedir. Tiroidin az çalıştığı durumlarda verilen tiroid hormonu tedavisinin bebeğe zararı yoktur. Tiroidin çok çalıştığı durumlarda ise bazı ilaçlar gebelikte bebeğe sorun yaratabileceğinden uygun ilaç seçimi yapılması gerekir.