Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi ne Zaman Yapılır?
İçindekiler
Hazırladığımız içerikte; hamilelikte kan uyuşmazlığı bebeğe zarar verir mi, hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır, ikinci veya üçüncü hamilelikler kan uyuşmazlığı riskli midir gibi merak ettiğiniz pek çok soruya cevap bulabilirsiniz.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi ne Zaman Yapılır?
Hamilelikte kan uyuşmazlığı konusu her evli çift tarafından merak edilen ama tam olarak vakıf olunmayan bir durumdur. Eğer anne adayının kan grubu Rh (-), baba adayının kan grubu Rh (+) ise devreye Rh uyumsuzluğu girer. Hazırladığımız içerikte; hamilelikte kan uyuşmazlığı bebeğe zarar verir mi, hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır, ikinci veya üçüncü hamilelikler kan uyuşmazlığı riskli midir gibi merak ettiğiniz pek çok soruya cevap bulabilirsiniz.
Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Anne adayının kan grubu Rh (-), baba adayının kan gurubu Rh (+), veya tam tersi bir durum söz konusu olduğunda, devreye Rh uyumsuzluğu girer. Bu durum her zaman bebek için bir problem yaratmaz. Ama anne karnındaki bebeğin kan grubu, baba adayının kan grubundansa, bu durumda anne ile karnındaki bebek arasında bir uyuşmazlık ve etkileşim gelişebilir ve annenin vücudu savunma mekanizmasını harekete geçirebilir. Çünkü bebeğin, anne adayından farklı olan kırmızı kan hücreleri, annenin vücudu tarafından yabancı bir madde olarak algılanır.
* Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığının Bebek Üzerindeki Etkileri
Eğer anne ve bebek arasında bir kan uyuşmazlığı varsa ve bu kan belli nedenle birbirine karışmışsa, bebek için bazı riskler meydana gelebilir. Annenin bedeni, yabancı madde olarak algıladığı bebeğin kan hücrelerine karşı çeşitli antikorlar üretir. Bu antikorlar IgL türünde ise plasenta aracılığı ile bebeğe geçer ve kan hücrelerine bağlanır. Kan hücresi ile bağlı olan antikorlar, bebeğin dalak ve karaciğer gibi organlarından geçemediği için kan hücresi yıkımı başlar. Dolayısıyla bebek gün geçtikçe kansız kalır, vücut boşluklarında su birikir, en son evrede ise kalp yetmezliği nedeniyle anne karnında hayatını kaybedebilir.
İkinci Gebeliklerde Risk Daha Fazla
Anne ve babanın kan uyuşmazlığının olması durumunda ikinci ve sonrası gebelikler, ilk gebeliklere kıyasla daha riskli bulunur. Çünkü ilk gebeliklerde annenin vücudu antikor üretene kadar bebek doğmuş olabilir. Ancak ikinci ve sonraki gebeliklere kadar annenin vücudu antikor üreteceği için sonraki gebelikler daha risklidir. Fakat günümüzde geliştirilen iğneler ve tedavi yöntemleri sayesinde, sorunsuz ve sağlıklı gebelikler yaşamak mümkün.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi Kaçıncı Haftada Yapılır?
Gebelik öncesinde yapılan kan testlerinde eğer anne adayı ile baba adayı arasında bir Rh uyumsuzluğu tespit edilirse, halk arasında ‘uyuşmazlık iğnesi’ olarak bilinen Anti-Rh immunglobulinleri kullanılır. Bu ilaçların içinde Rh (+) kan grubuna karşı antikorlar bulunur. Bu antikorlar, daha önceden Rh (+) kan ile karşı karşıya gelmiş Rh (-) annenin üretmiş olduğu antikorlarla aynıdır. İlaç, anneye kalçadan enjekte edildiğinde, anne kanına geçer ve Rh (+) antijen taşıyan bütün hücreleri bulur. Annenin savunma mekanizması o an için Rh (+) antijenleri görmeden bunları parçalar ve ilk temasın gerçekleşmesini önlemiş olur. Uyuşmazlık iğnesi olarak bilinen ilaçlar, indrekt coombs testinden sonra (IDC) genellikle 28. haftada yapılır. Doğumdan sonra artık bebeğin kan grubunu öğrenme imkânı vardır. Eğer anne ile bebek arasında uyuşmazlık söz konusuyda doğum sonrasında 72 saat içinde anneye ikinci kez yapılır.