Hamilelikte IBS Semptomlarını Yönetmenize Yardımcı Olacak 7 Tavsiye!
İçindekiler
IBS rahatsızlığı olan anne adayları için semptomları hafifletecek ipuçlarını listeledik.
Hamilelikte IBS semptomları daha da şiddetlenebilir. Zira bu dönemde artan hormonlar ve rahmin büyüyerek sindirim organlarına baskı yapması, kabızlık ve gaz gibi huzursuz bağırsak sendromunun en belirgin semptomlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir. Peki, gebelikte huzursuz bağırsak sendromuna ne iyi gelir? Hamilelikte irritabl bağırsak sendromu nasıl geçer? Detaylar yazımızda!
İrritabl Bağırsak Sendromu Nedir?
Huzursuz bağırsak sendromu, spastik kolon veya hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen ve ciddi semptomlara neden olabilen önemli bir sindirim problemidir. Toplumun yaklaşık %15’ini etkileyen bu rahatsızlık daha çok 45 yaş altı kişilerde görülür.
Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak bağırsak kaslarındaki anormal kasılmaların, ağır enfeksiyonların, sinir sistemi anomaliliklerinin, besin alerjilerinin veya bağırsaktaki iyi bakteri sayısının azalmasının IBS’ye zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.
Huzursuz bağırsak sendromunun teşhisi için doktorlar öncelikle ciddi sağlık sorunlarını elemek ister. Bunun için hastanın şikâyetleri dinlenir, fiziksel muayenesi yapılır. Kanama olup olmadığını öğrenmek için dışkı testi istenebilir. Yine ciddi hastalıkların ekarte edilebilmesi için röntgen veya kolonoskopi yapılabilir. Tüm bunların sonucu temiz çıktığında huzursuz bağırsak sendromundan şüphelenilebilir.
Huzursuz Bağırsak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri değişiklik gösterir ve hastada farklı bir tablo mevcuttur. Ancak en yaygın görülen IBS belirtileri aşağıdaki gibidir;
- İshal,
- Kabızlık,
- Şişkinlik,
- Sık geğirme,
- Aşırı gaz,
- Dışkıda mukus,
- Dışkılama sonrası hafifleyen karın ağrısı.
Gebelik ve IBS (Huzursuz Bağırsak Sendromu) Arasındaki İlişki
Hamilelik ve IBS semptomları birbiriyle örtüşme eğilimindedir. Örneğin gebelik döneminde artan progesteron hormonu kabızlığı tetikleyebilir. Yine aynı hormon, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine ve reflüye zemin hazırlayabilir. Bununla birlikte büyüyen fetüs, zamanla sindirim organlarına bakı yaparak bu organların çalışmalarını olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla IBS rahatsızlığı olan anne adayları kabızlık, ishal, aşırı gaz, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi semptomları hamilelikle birlikte daha şiddetli yaşayabilir.
Hamilelikte IBS Semptomlarınızı Azaltmaya Yardımcı Olacak İpuçları
Gebelikte irritabl bağırsak sendromu anne adaylarının hayat kalitesini epey düşürebilir. Ancak doktorunuzun önereceği tedaviye ek olarak aşağıdaki faktörlere dikkat etmek, semptomların olabildiğince azalmasına yardımcı olacaktır.
1. Bol Su İçin
IBS rahatsızlığı olan hamilelerin günlük su tüketimini artırmaları önerilir. Bu durum hem mideyi yatıştırır hem de huzursuz bağırsak sendromunun sebep olduğu kabızlık gibi şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur.
Hamilelikte Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı?
2. Egzersiz Yapın
Doktorlar, eğer riskli bir gebelik söz konusu değilse anne adaylarının haftada en az 150 dk. orta yoğunluklu egzersiz yapmasını tavsiye eder. Egzersiz, IBS semptomlarını hafifleteceği gibi gebelik döneminde kontrolsüz kilo alımını da önler. Bu sayede başta diyabet olmak üzere hamilelik için risk teşkil edebilecek hastalıkların oluşması da dolaylı yoldan engellenmiş olur.
3. Sağlıklı Beslenin
Huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığı olan kişilerin laktoz, yapay tatlandırıcı, kafein ve alkol gibi yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durması gerekir. Aksi halde irritabl bağırsak sendromuna bağlı semptomlar daha da şiddetlenebilir. Bunun yerine doktorunuza veya diyetisyeninize danışarak nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz. Unutmayın ki sindirim sistemi ile ilgili birçok rahatsızlığın temel tedavisi sağlıklı beslenmektir.
4. Lifli Yiyecekler Tüketin
IBS’ye bağlı gelişen kabızlık veya ishal gibi durumlarda olabildiğince lifli gıdalar tüketmek gerekir. Lifli ve posalı yiyecekler bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Tahıllar, meyve ve sebzeler bu anlamda başvurulabilecek en iyi yiyeceklerdir.
5. Yemek Günlüğü Tutun
Yemek günlüğü tutabilir ve her yediğiniz öğünü bu günlüğe yazabilirsiniz. Böylece hangi yiyeceklerden sonra semptomlarınızın kötüleştiğini daha net görebilir ve onları diyetinizden çıkarabilirsiniz.
6. Tedavinize Harfiyen Uyun
Gastroenteroloji uzmanı IBS teşhisi koyduktan sonra hamileliğinize uygun ilaçlar reçete edip probiyotik gibi takviyeler önerebilir. Bu tedaviye harfiyen uymak hamileliğinizi daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.
7. Stresten Uzak Durun
Stres, IBS hastalığının bilinen bir tetikleyicisidir. Bu nedenle sizi strese sokabilecek durumlardan olabildiğince uzak durmaya çalışın. Mümkünse yoga, nefes egzersizi veya meditasyon gibi yöntemlerle stresinizi azaltmaya çalışın.
Kaynak 1