Bebek ve Çocuk

Hamilelikte Chia Tohumu Yenir mi?

Hamilelikte Chia Tohumu Yenir mi?

Hamilelikte chia tohumu tüketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazımızda derledik.

Hamilelikte chia tohumu yemek porsiyona dikkat edildiği sürece güvenlidir. Zira besin değeri oldukça yüksek olan chia tohumunun genel sağlık için sayısız faydası bulunuyor. Gelin şimdi, gebelikte chia tohumu yemek ile ilgili tüm merak edilen soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Chia Tohumu Yenir mi?

Chia tohumları bol miktarda çözünebilir lif, kaliteli protein, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlar içerir. Bu besin maddeleri genel sağlık için çok faydalı olduğundan, hamilelerin çoğu gebeliklerinde chia tohumu yiyip yiyemeyeceklerini merak ediyor. Peki, hamilelikte chia tohumu yenir mi? Gebelikte chia tohumu yemek porsiyon miktarına dikkat edildiği sürece güvenlidir. Ancak fazla tüketimi gaz veya kanın incelmesi gibi yan etkilere yol açabileceğinden kontrollü tüketilmelidir. Uzmanlar, günde 25 gram chia tohumu tüketiminin güvenli olduğunu belirtiyor. Bu miktar günlük protein ihtiyacının yaklaşık %18’ini, diyet lifi gereksiniminin ise üçte ikisini karşılamaktadır.

Hamilelikte Chia Tohumunun Faydaları Neler?

Chia tohumu son derece besleyicidir ve iyi bir yağ kaynağıdır. İşte, hamilelikte chia tohumunun faydaları

1. Enerji Seviyesini Artırır

Hamilelikte yorgun hissetmek sık karşılaşılan bir şikâyettir. Chia tohumu ise gebelikte ölçülü olarak tüketmek kaydıyla iyi bir enerji kaynağıdır.

2. Bebeğin Beyin Gelişimini Destekler

Chia tohumu omega 3 yağ asitleri içerir. Bu da fetüsün büyümesine ve beyin gelişiminin desteklenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte ceviz ve balık da iyi birer omega 3 kaynaklarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Dünyanın En Kilolu Bebeği Doktorları Bile Şaşkına Çevirdi!

3. Kas Büyümesine Yardımcı Olur

Fetal organ ve dokuların gelişmesi için hamilelik sırasında günlük ortalama 70 gram protein tüketilmesi önerilmektedir. Chia tohumu bunu tek başına karşılayamasa da tavuk, et veya balıktan aldığınız protein miktarını tamamlayacak kadar kaliteli protein içerir.

4. Kabızlığı Giderir

Chia tohumları sindirime yardımcı olan liflerle yüklüdür. Bu nedenle hamilelik sırasında yaygın karşılaşılan kabızlık için iyi bir çözüm olabilir. Ayrıca bazı araştırmalar kilo kontrolüne de yardımcı olduğu göstermektedir.

Hamilelikte Chia Tohumu Yenir mi?

5. Oksijen Tedarikini Artırır

Demir, vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Chia tohumları ise bu besin maddesini vücudunuza almanın en kolay yollarından biridir.

6. Krampları Hafifletir

Kramplar, özellikle gebeliğin son üç ayında yaygın görülür. Krampları azaltmanın en iyi yolu ise magnezyum içeren besinler tüketmektir. Chia tohumu magnezyum içeriği sayesinde hamilelikte krampların azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bazı araştırmalar, magnezyumun erken rahim kasılmalarını önleyebileceğini göstermektedir.

7. Bebeğin Kemik Gelişimini Destekler

Bebeğin kemik gelişimi için hamilelikte kalsiyum içerikli besinler tüketilmesi son derece önemlidir. Chia tohumu ise sütten daha fazla kalsiyum içeriğine sahiptir. Bu nedenle özellikle süt ürünleri tüketemeyenler için iyi bir kalsiyum kaynağı olabilir.

Gebelikte Chia Tohumunun Olası Yan Etkileri

Hamilelikte chia tohumu tüketmek güvenli olsa da aşağıdaki yan etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır:

1. Gaz Oluşumuna Neden Olabilir

Chia tohumunun yüksek lif içeriği, hassas bireylerde gaz üretiminin artmasına yol açabilir. Ancak günlük önerilen miktarla sınırlandırılması bu etkinin ortaya çıkmasını önleyecektir.

2. Kanın İncelmesine Yol Açabilir

Omega 3 yağ asitleri sağlık açısından oldukça faydalıdır ancak önerilen miktarın üzerinde tüketilmesi vücut için risk oluşturabilir. Kanama bozukluğunuz varsa veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız chia tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Doğurganlığın En Yüksek Olduğu Günler: Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Sushi Yemek Güvenli mi?

Kaynak: 1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu