Gebelik Öncesi Yapılacak Testler Bebeğin Sağlığı İçin Önemlidir
İçindekiler
Gebelik öncesi yapılacak testler anne adayıyla bebeğin olası sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için yapılır. Hamilelik kalmadan öncesi yapması gerekenler arsında rutin testler ve doktor muayenesi gelir.
Gebelik öncesi yapılacak testler, bebek yapmayı planlayan her anne adayının uzmanlar tarafından yapmasının önerildiği tetkikler arasında yer alır. Hamile kalmak ve bir bebek sahibi olmak her kadının en büyük halleri arasındandır. Bu süreci biraz daha sağlıklı geçirmek için doktorunuzun yardımı gerekiyor. Yapılan araştırmalar, ilk anlarından itibaren doktor kontrolünde geçen bir gebeliğin hem anne babalar hem de bebekler için çok daha sağlıklı geçtiğini gösteriyor. Gebeliklerin pek çoğu önceden planlama yapmadan gerçekleşebiliyor. Bu nedenle de gebelik öncesi yapılacak testler yapılamıyor. Bu şekilde gerçekleşecek bir durumda anne adayının hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren mutlaka doktor kontrolüne gitmesi önerilir. Uzmanlar sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için hamile kalmadan önce yapılan rutin testleri yaptırmayı unutmak gerektiğine dikkat çekerler.
Gebe Kalmaya Karar Verdiğinizde Doktorunuza Görünün
Uzmanlar gebe kalmaya karar veren anne adaylarının ilk yapmaları gereken şey eşleriyle birlikte bir kadın doğum uzmanına görünmek olduğunu belirtirler. Doktorunuz gebelik sırasında süpriz bir gelişme yaşamamak ve sizi bebeğinizi çeşitli tehlikeye sokabilecek durumlar için ilk kontrolünüzü yapacaktır. Olası sorunlar çıktığı durumlar gerçekleşirse bu sorunlar içinde gerekli tedavi ve tedbir yöntemlerini uygulayacaktır. Doktorunuz size özel testler isteyebileceği gibi her hamile kalmak isteyen anne adayları için yapılması gereken genel rutin testleri de isteyebilir. Anne adayları şunu unutmamalıdırlar ki yapılması istenen bu testler hamilelik sürecinde ve sonrasında hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının korunabilmesi için yapılmaktadır.
Gebelik Öncesi Yapılması Gereken Rutin Testler
- Gebelik öncesinde yapılması tavsiye edilen testler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Tam idrar tetkiki (Gerekirse idrar kültürü)
- Anne baba adayının kan grupları: Kan uyuşmazlığı saptanırsa önlem alınması için.
- Kan uyuşmazlığı varsa indirect Coombs testi (gebelik başında ve 28 haftada tekrar edilmelidir)
- Hemogram(tam kan sayımı)
- Seroloji ( maternal sifilizi teşhis etmek için yapılır, pozitifse TPA VDRL sık bir tarama testi yapılmalıdır).
- TSH : Annede guatr ve troid hormon bozukluğu varsa bebeği etkileyebilir, bozukluk saptanırsa endokrin uzmanı tarafından tedavi gerektirir.
- Toxoplazma IGM ve IGG (yeşil yapraklı sebzelerden bulaşır)
- HIV (AIDS) testi
- Rubella IGM – IGG (Kızamıkçık testleri)
- Hepatit B için HBsAg ve AntiHBs testleri
- CMV IGM ve IGG
- HCV testi
- Biyokimyasal testler (karaciğer, açlık şekeri, böbrek testleri)
- Genetik hastalıklara karşı kromozom testi,
- TORCH Testi,
- Kanama tahlilleri
- Rahim ağzı kanseri incelemesi
- Genital ultrasonografi
Testler Sonrasında Gereken Önlemler Alınır
Yapılan testler anne adayının hastalıkları ve genetik sorunlar gibi pek çok konuda bilgi verirken, bebekte oluşması muhtemel kan uyuşmazlıkları için gereken önlem alınması amaçlanır. Anne adayının gebelik öncesinde yapılması gereken tahlilleri yaptırırken, sigara, alkol ve ilaç kullanımını bırakması gerekir. Anne adayı ilaç kullanmak durumunda ise, doktoruna bu konuyu mutlaka danışmalıdır. Bu dönemde anne adayının folik asit yönünden zengin besinler tüketilmeye özen göstermesi gerekirken doktor tarafından folik asit destekleri de verilmektedir.