Doğumda Suni Sancı Sancı Verilmesinin Bir Zararı Ortaya Çıktı!
İçindekiler
Son zamanlarda gereğinden fazla medikalleşen doğum anlayışı, anne adayları için aslında bir çok riski beraberinde getiriyor. Doğum esnasında yapılan medikal müdahaleler, anne adayının hormonlarının düzgün çalışmamasına sebep oluyor. Bu müdahalelerden biri de suni sancı…
Son zamanlarda gereğinden fazla medikalleşen doğum anlayışı, anne adayları için aslında bir çok riski beraberinde getiriyor. Doğum esnasında yapılan medikal müdahaleler, anne adayının hormonlarının düzgün çalışmamasına sebep oluyor. Bu müdahalelerden biri de suni sancı… Chicago’da yapılan bir araştırmaya göre; doğum esnasında suni sancı alan kadınların, lohusalık depresyonu yaşama olasılığı %36 artıyor.
Suni Sancı Lohusalık Depresyonu Riskini Arttırıyor!
Chicago’da yapılan ve sonuçları J Midwifery Women Health dergisinde yayınlanan ‘Doğum Sürecinin Ötesi: Doğal ve Sentetik Oksitosinin Anneliğe Geçişteki Etkisi’ adlı çalışmaya göre, doğum esnasında picotin (suni sancı) alan anne adaylarının, doğum sonrası depresyonu da denilen lohusalık depresyonuna yakalanma ihtimali %36 artıyor. Ancak bu oran, daha önce depresyon veya kaygı bozukluğu geçmişi olan kadınlar için geçerli. Daha önce depresyon geçmişi olmayan kadınların doğum esnasında suni sancı alması ise lohusalık depresyonu ihtimalini %32 arttırıyor.
Suni Sancı Nedir, Hangi Durumlarda Kullanılır?
Doğum sırasında rahim kasılmalarını sağlayarak, bebeğin dışarı itilmesine yardımcı olan oksitosin, anne vücudu tarafından yeterince salgılanmadığında, anneye picotin takviyesi yapılır. Takviye ile rahim kasılmaları yeniden düzenlenebilir veya gerekli durumlarda başlamamış doğum başlatılabilir. Serum yoluyla damardan verilen picotin, aslında yapay oksitosin hormonudur ve suni sancı olarak da bilinir. Daha fazla bilgi için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.
Suni Oksitosin Yalnızca Doğumu Hızlandırıyor, Doğal Oksitosin Mutluluk da Veriyor
New York Manhasset’taki Feinstein Enstitüsü’nda çalışan doğum sonrası psikiyatristi Dr. Kristina Deligiannidis da yaptığı çalışma ile suni sancının lohusalık depresyonu üzerindeki etkisini kanıtladı. Araştırmaya başlarken, aslında suni sancının lohusalık depresyonu riskini azaltacağı yönünde bir düşüncesi olduğunu açıklayan Deligiannidis, tam tersi bir sonuçla karşılaştı. Bunun nedenini ise suni oksitosinin, doğal oksitosin ile karşılaştırıldığında aynı etkiyi gösterememesi olarak açıklıyor. Suni oksitosin rahim kasılmalarını sağlayarak doğumun başlamasını veya hızlanmasını sağlıyor ancak doğal oksitosinin sağladığı mutluluk ve bağlanma gibi duyguları veremiyor.
Doğum, bir çok hormonun aynı anda salgılandığı karmaşık bir süreç. Salgılanan hormonların fiziksel etkileri olduğu kadar duygular etkileri de var. Bu hormonlar, doğum öncesinde, doğum esnasında ve sonrasında hatta emzirme sürecinde çok büyük rol oynuyor. Annenin bebeği ile bağ kurabilmesi gibi… Oysa yapılan araştırmalar, doğum esnasında anne adayına suni sancı verilmesinin doğal işleyişi bozduğunu ve doğal oksitosinin sağladığı duygusal etkileri sağlayamadığını ortaya koydu. Bu durumun, annenin doğumdan sonra bebeği ile bağ kurması ve yeni yaşamına adapte olması konusunda duygusal zorluklarla karşılaşmasına neden olabileceği açıklandı.
Diğer güncel haberlerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.