Doğum Kontrolünün Gebeliğe Etkileri
İçindekiler
Hapla korunma, düzenli olarak kullanıldığında en başarılı yöntem olarak kabul edilir. Fakat yine de bir risk söz konusu olduğundan, döngünüz geciktiğinde test yapmak ve doktora gitmek doğru olacaktır. Hap kullanımı sırasında gebe kaldıysanız, bebeğiniz zarar görmeyecektir.
Doğum Kontrolünün Gebeliğe Etkileri
Doğum kontrol ilaçlarının yüzde yüz garantisi yoktur. Tüp bağlama diye bilinen en garantili yöntem bile az da olsa gebe kalma riskini içerir. Aynı şekilde spiralle korunan kadınlarında hamile kalma riski vardır. Bu durumda da gebelik sürdürülebilir. Aynı şekilde doğum kontrol hapları da epeyce güvenilir olarak bilinen yöntemlerdendir ve başarı oranı yüksektir. Ancak düzensiz kullanım ve aksatma gebelik riskini arttırır. Bu durumda hapların koruyuculuğu azalır ve gebelik oluşabilir. Eğer hapla korunmayı seçtiyseniz, düzenli ve doğru şekilde kullanmanız gerekir. Hapla korunma, düzenli olarak kullanıldığında en başarılı yöntem olarak kabul edilir. Fakat yine de bir risk söz konusu olduğundan, döngünüz geciktiğinde test yapmak ve doktora gitmek doğru olacaktır. Hap kullanımı sırasında gebe kaldıysanız, bebeğiniz zarar görmeyecektir. Elbette adet gecikmesi mutlaka gebelik olduğu anlamına gelmez. Test sonucunda bir hamilelik olmadığını kesinleştirdiyseniz, hapları aksatmadan kullanmaya devam etmeniz doğru olacaktır.
Haplardan Sonra Gebe Kalmak İstiyorsanız Endişe Etmeyin
Doğum kontrol hapları hamile kalma isteği başladığında kadınları endişelendirir. Yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmamak insanı kaygıya sürükler. Hapları kullanmayı bıraktıktan kısa bir süre sonra, kadın yeniden doğurgan olacaktır. Yumurtlama başlar ve ortalama iki ay kadar sonra hamile kalmak mümkün olabilir.
Doğum kontrol hapı kullanacaksanız şunlara dikkat etmelisiniz:
- Hap için doktora danışmalısınız. Size en uygun olanı o önerecektir.
- Her zaman aynı saatte ve tokken almalısınız.
- Eğer 28 tablet varsa, ara vermeden kullanabilirsiniz.
- Düşük gibi bir durumdan hemen sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Emzirme dönemi için önerilmezler, bu noktada doktorunuza danışmalısınız.