Bir Babanın Bebeği İle Tanışması – İlk 24 Saatte İletişim
İçindekiler
Uzman Klinik Psikolog Gamze Kaya, baba ve bebek arasındaki duygusal bağın kurulabilmesi için bilinmesi gerekenleri anlattı…
Ailenize her şeyi minicik olan ve ömür boyu gözünüzden sakınacağınız yeni bir üye geliyor… Misafir gibi göründüğüne bakmayın, çünkü o gönlünüzün başköşesinde kendisine sonsuza kadar kalacağı bir yer buldu bile.
Laf aramızda annesi onu 9 aydır zaten tanıyor. Hatta yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor. Siz onunla henüz yeni tanışacaksınız ama o sizi sesinizden çoktan tanıyor. Konuşmalarınıza az kulak vermedi.
Ama artık baba olarak sizin de onunla tanışma vaktiniz geldi.
Siz ilk kez tarifsiz duygular deneyimlerken o da kendini güvende hissedeceği, hatta gelecekte rol model alacağı, dünyasındaki en güçlü kişi olacak babası ile ilk iletişimini kuracak.
Peki kalbinizi o tarifsiz kokusu ve sevgisi ile dolduran, dev gibi sevdiğiniz bu küçük sevgiliyi nasıl karşılamak gerekir?
Anne ile doğum öncesi kurulan duygusal bağ, baba ile aynı şekilde gelişmemektedir. Bu noktada babalara biraz daha fazla iş düşmektedir. Bebeklerin sağlıklı birer yetişkin olmaları için babalarıyla da güvenli bağ oluşturmaları şarttır. Bu bağın kurulmasında da ilk 24 saat ilk karşılaşma ve ilk intiba çok önemlidir. Bu kadar önemli bir karşılaşma ve babaların bebekleriyle iletişime geçebilecekleri ilk 24 saat nasıl olmalıdır? Uzman Klinik Psikolog Gamze Kaya, baba ve bebek arasındaki duygusal bağın kurulabilmesi için bilinmesi gerekenleri anlattı…
Bir Babanın Bebeği İle Tanışması- İlk 24 Saatte İletişim
Öncelikle baba, evine ilk defa gelen küçük kıymetlisinin bulunduğu odanın kapısına gelebilir. Odanın içine bebeğinin eşyalarına bakabilir. Ne araştırmalarla alınmıştır onca şey. Özenle yerleştirilmiştir. Ütülenmiştir, giydiği kıyafet bile sert gelmesin, ipek teni acımasın istemişlerdir. İşte bu hayallerle alınan kıyafetlerden birinin içini doldurmuştur minik bebeği ve büyük karşılaşma birazdan gerçekleşecektir. Babanın bu karşılaşmadan önce odanın kapısına gelmesiyle ilk adım atılmıştır. Baba aylardır özlemle beklediği bebeğinin odasının kokusunu içine çekebilir. Belki bir an gözlerini kapatması kendini daha iyi hissettirecektir. Kendini hazır hissettiğinde bebeğinin yatağına doğru yaklaşabilir ya da belli mesafeden onu izleyebilir. Bebeğinin yüzüne dikkatlice bakabilir. Yeni doğan onunla göz teması kuramaz ama onu hisseder. Baba kendini hazır hissettiğinde bebeğine eğilip onun babası olduğunu, onu her zaman seveceğini, koruyacağını, onu çok uzun zamandır beklediğini söyleyebilir ve evine hoş geldin diyebilir. Sonra isterse odada oturup bebeğiyle aynı odada olmanın zevkini yaşayabilir. İnsanın sevdiği kişinin yakınında olması huzurlu hissettirir. Acele etmeden sadece aynı odada olmak bile bebek- baba ilişkisine etki edebilir. Baba odanın sıcaklığının bebeğine uygun olup olmadığını kontrol edebilir. Bütün bunları yaparken bebeğiyle konuşmak isterse konuşabilir. Baba kendini hazır hissettiğinde bebeğine dokunabilir. Belki sadece parmaklarıyla…
Babaya İlk Temas
Dünyaya yeni gelen bebekle bağ kurabilmenin en önemli yollarından biri ona bolca dokunmak, sarılmak, gereksinimlerini karşılamaktır. Tabi bunları yaparken en önemlisi sevgi göstermek, elimize ve dilimize bu sevgiyi yansıtmaktır. Bebeğine dokunmaya hazır olan baba yavaş yavaş yanaklarına, ellerine dokunur. Babanın dokunma şeklinden bile duygusal durumu bebeğe aktarılır. Bebeklerin hisleri çok kuvvetlidir. Yetişkinin duygu durumunu çok iyi hissederler ve kendilerine de uyarlarlar.
Bebekler Hisseder
Babalar kalplerinden bebekleriyle ilgili olumlu mesajlar geçirdiklerinde ve mesajları beden dillerine yansıtıp bebekleriyle temasa geçtikçe işte duygusal bağın temelleri atılmaya başlar. Baba onunla konuşmasa bile içinden bebeğinin ne kadar değerli olduğunu, onun her zaman yanında olacağını, onunla yaşayacağını için çok heyecanlı olduğunu kalbinden geçirir. Bütün bunları söylerken bebeğiyle olan ten temasını giderek arttırmalıdır. Bebekler nasıl annesinin kokusunu hisseder, yüzüne ve sesine tepki verir. Aynı şekilde babayla da bağ kuruldukça onu hissetmeye başlar.
İlk Temastan Sonra
Baba bebeğine ilk defa dokunduktan sonra onu kucağına alabilir. Belki tutmayı bilemediği için tedirgin olabilir ama bunu bile bebekle paylaşmanın olumlu bir etkisi olacaktır. Yavaş yavaş omzuna başını koyabilir. Bebeğinin kalp atışını dinleyebilir. Ona kocaman sarılabilir.
Sarılmanın Mucizevi Etkisi
Baba bebeğe sarıldığında oksitosin hormonu salgılanır. Bu hormonun salgılanması hem babayı hem de bebeği mutlu eder. Bu duygular ikisinin de kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Bu da baba- bebek arasındaki duygusal iletişimi kuvvetlendirir. Baba bebeğe her sarıldığında bu duygu güçlenmeye devam edecektir.
Dünyanın En Özel Kokusu
Baba bebeğe sarılınca bebeğinin kokusunu içine çeker, tabi bebekte babasının.. Koku unutulmayan bir duyudur. Baba dünyanın en özel kokusuyla tanışmıştır artık. En özel ve hiç unutulmayacak bir kokuyla. Çünkü dünyadaki hiç kimse bebeğinin kokusuna sahip değildir. Baba bu özel kokunun ona neler hissettirdiğine odaklanabilir. Baba bebeğini yavaşça yerine yatırır ve onu uyurken izleyebilir, bebeğinin mimiklerine dikkat edebilir. Yüz ifadesi yetişkinlere olduğu gibi bebeklere de çok şey anlatır. Baba bebeğiyle iletişim kurarken yüz ifadesinin sakin ve mutlu olmasına önem vermelidir. Böyle olduğunda bebek her şeyin yolunda olduğunu anlar ve kendini güvende hisseder. Baba uygun yüz ifadesiyle bebeğine sık sık dokunabilir, onu kucağına alabilir, ona hikayeler anlatabilir, altını değiştirebilir, kısacası ihtiyaçlarını giderebilir. Böylece baba ile bebek arasında kurulan duygusal bağ güçlenerek gelişecektir. Artık baba ve bebeğin ilk 24 saati tamamlanmıştır. Bundan sonraki süreçte babada sık sık bebeğiyle ilgilenmeli, bebeğin bakımı konusunda anneye destek olmalıdır. Bebekle zaman geçiren baba, zamanla bebeğin neye ağladığını, neye güldüğünü anlayabilmektedir. Bu durum annelik içgüdüsüyle değil babanın bebekle ne kadar zaman geçirdiğiyle ilgilidir.
Olumlu Duygusal Bağın Önemi
İhtiyaçları sevgiyle karşılanan ve ilgi gören bebekler dünyanın güvenli bir yer olduğunu ve bir ihtiyaç hissettiğinde ebeveynlerinin onun ihtiyacına cevap vereceklerini bilir. Bebeğin anne ve baba ile kurduğu bağ gelecekte bürüneceği kişiliği, ilişkilerini, dünyayı güvenli bir yer olarak görmesini doğrudan etkileyecektir. Kurulan bu bağın güvenli bağ olması bebeğin psikolojik olarak sağlıklı bir birey olması için çok önemlidir. Babanın bu bağı olumlu olarak geliştirmesi için bebeğin bakımında aktif rol olması ona temas etmesi çok önemlidir.
Babalarıyla olumlu duygusal bağ oluşturan bebekler, büyüdüklerinde diğer insanların duygularını daha iyi okuyabilir, kendi duygu durumlarını kontrol etmede ve ifade etmede daha başarılı olabilirler. Öz güven ve öz denetimleri gelişir. Sağlıklı ilişkiler yürütürler. Kaygılarını yönetmede daha başarılı olurlar. Özellikle babalarıyla sağlıklı ilişki kuran bebeklerin sosyal becerilerinin önemli ölçüde gelişmiş olduğu araştırmalarla ortaya koyulmuştur.
Babalara bebek bakımı hakkında 5 tavsiye!