Bebek ve Çocuk

Bebeğinizle İletişim Kurarken Bu Yanlışlardan Kaçının

Bebeğinizle İletişim Kurarken Bu Yanlışlardan Kaçının

Çocuğunuz konuşmasa dahi doğduğu andan itibaren sizinle iletişime geçmek için çabalar. Gözlerinizin içine odaklanır, size gülümser ve bakışlarınızı takip eder.

Bebekle İletişimde Kaçınılması Gereken Yanlışlar

Anne ile yenidoğan arasındaki iletişim daha bebek anne karnında iken başlamaktadır. Doğumun ardından bu iletişim giderek bir kaynaşmaya ve fiziksel bir yakınlaşmaya dönüşecektir. Çoğu anne ise bebeği ile birlikte uzun uzun sohbet etmektedir. Aslında bunu anneliğin keyfini süren birçok kadın yapmaktadır. Annelerin içgüdüsel olarak yapmış olduğu bu davranış, bebeğin gelişim sürecini hızlandırmakta ve IQ seviyesini ise olumlu bir yönde etkilemektedir. Çocuğunuz konuşmasa dahi doğduğu andan itibaren sizinle iletişime geçmek için çabalar. Gözlerinizin içine odaklanır, size gülümser ve bakışlarınızı takip eder. Bu durum anne ile çocuk arasındaki sağlıklı iletişimin ilk adımları bebeklik döneminde atılmaktadır. Bebek ile iletişimde kaçınılması gereken yanlışlar bulunmaktadır. Bunlar:

Bakışlarına kısa cevaplar vermemelisiniz

Bebeğiniz gözlerinizi seyrediyorsa muhtemelen sizinle zaman geçirmek ve konuşmak istiyordur. Bebeğinize yönelik kullandığınız kelimeleri özenle seçmelisiniz. Çünkü ne yaparsa yapsın sizin için değerli olduğunu hissettirmeniz son derece önemlidir. Bir kelimeyi sıklıkla kullanmanız kafasında bir konsept geliştirmekte ve ne zaman o kelimeyi kullansanız bu durum bebeğin aklına gelecektir.

Bebeğinizle bebek gibi konuşmamalısınız

Çocuğunuzun dil gelişimi için olumlu bir başlangıç yapmak istiyorsanız öncelikle bebek gibi konuşmamalı ve bebek gibi konuşma yaklaşımına son vermelisiniz. Sesleri yatarak ve yarım yamalak konuşmanız bebeğinizin dil gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Yumuşak ve tatlı sözler ile konuşmaya başlamanız ve kimi zaman müzikli sesler çıkarmanız yeterli olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Doğum Sonrasında Aşırı Kanama Neden Olur?

Bebeğinizle İletişim Kurarken Bu Yanlışlardan Kaçının

Bebeğinizi dinlemeyi öğrenmelisiniz

Sürekli olarak konuşmak ve kendinizi ifade etmek yerine bir konuşun ve bir durun. Onun konuşmasını beklemek ve onun da cevap hakkının olduğunu anlamasına fırsat vermelisiniz. Böylelikle bir süre sonra sizin konuşmalarınıza yanıt verecektir. İlk sözcüklerini eğer ki kaçırmak istemiyorsanız, konuşmanızın ardından biraz sessiz kalmayı denemelisiniz.

Kitap ve müzik ile tanıştırın

Bebeğinizin kelime haznesini geliştirmek için bol bol konuşun ve sıklıkla kitap okuyun. Yapılan araştırmalar, bebeklik döneminde kitap okunan çocukların dil seviyelerinde yaşıtlarına göre daha ileri olduğunu göstermektedir. Bebek daha anne karnındayken ritim duygusuyla tanışır ve dünyaya geldiklerinde de müzik dinlemeye devam ettiklerinde daha sosyal, başarılı ve mutlu insanlar olurlar. Uzmanlar ise müzik dinleyen bebeklerin, ileri yaşlarına göre daha sakin ve duygusal açıdan da daha huzurlu olduklarını söylemektedirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu