Yeni Annelerin Doğumdan Sonra En Sık Yaptığı 5 Hata!
İçindekiler
Özellikle ilk doğumunu yapan kadınlar, anneliğe adım atar atmaz bazı benzer hatalara düşebiliyor.
Özellikle ilk doğumunu yapan kadınlar, anneliğe adım attığında bazı benzer hatalara düşebiliyor. Hayatı bebeğe göre yeniden şekillendirmek, artan sorumluluklara tek başına göğüs germeye çalışmak bunlardan yalnızca birkaçı… Öncelikle şunu kabul etmek gerekir; annelik her ne kadar içgüdüsel olsa da bebek bakımı zamanla öğrenilen bir süreçtir. Bu dönemde önemli olan, paniğe kapılmadan ve kendinizi küçümsemeden sürece adapte olmaya çalışmaktır.
1) Hayatı Sadece Bebeğe Göre Dizayn Etmek
Yenidoğan bebeğin ilgiye muhtaç olması, annenin daha hassas olmasına neden oluyor. Her an bebeği ile ilgilenmek zorunda hisseden anne, neredeyse dış dünya ile bağlantısını koparıp sadece bebeği ile ilgilenme ihtiyacı hissediyor. Bu da eşini ikinci plana atmasına, arkadaşları ile görüşmek için fırsat yaratamamasına neden olabiliyor. Oysaki bu dönemde, annenin psikolojik olarak rahatlaması için eş ile olan ilişkinin daha da güçlenmesi, arkadaşlarla olan ilişkilerin kesilmemesi gerekiyor.
2) Destek İstemekten Çekinmek
Çoğu kadın, annelik serüveni başlar başlamaz, tüm sorumluluğu tek başına üstlenmeye çalışır. Hele ki ilk bebekse, alışık olunmayan bir sürü rutin yaşama dahil olur ve anne, tüm bunları tek başına göğüslemeye çalışır. Bu durum da annenin daha fazla fiziksel ve psikolojik olarak yorulmasına zemin hazırlar. Halbuki, yeni sorumluluklarınızı eşinizle birlikte üstlenmeniz, aile bireylerinizden destek istemeniz veya psikolojik olarak bir uzmandan destek almanız, kimsenin gözünde sizi küçük düşürmeyecektir.
3) Hemen Toparlanmaya Çalışmak
Doğumdan sonra kadınların en sık yaptığı yanlışlardan biri de yeterince dinlenmeden, apar topar ayaklanmaya çalışmak oluyor. Evet, günlük işleriniz, bazı sorumluluklarınız olabilir ama doğum sonrasında bir süre dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Aksi halde, ne kadar erken ayaklanmaya çalışırsanız, iyileşme süreniz de bir o kadar uzun sürer.
4) Kendini Küçümsemek/Yetersiz Hissetmek
Özellikle ilk doğumunu yapan kadınlar, doğumdan sonra biraz özgüven eksikliği yaşayabiliyor. Bunun temelinde; bebeğin yıkanması, gazının çıkartılması, emzirmek ve üstlenilen daha bir çok sorumluluğun daha önce deneyimlenmemiş olması ve tüm bunlar karşısında kendini yetersiz hissetmek yer alıyor. Oysaki, bebek bakımının öğrenilen bir süreç olduğunu ve zamanla bu konuda kendinizi geliştireceğinizi bilmek gerekir. Yeter ki bu süreçte paniğe kapılmayın ve yapabileceklerinizi küçümsemeyin…
5) Bebek Her Ağladığında ‘Bir Şeyler Ters Gidiyor’ Düşüncesi
Yenidoğan bebeğin her ağlayışı, annenin stresli olmasına ve panik yapmasına neden olabilir. Ancak yenidoğan bebeklerin ağlamasının nedeni çoğu zaman ya karnının acıkmasından ya da gazının olmasından dolayıdır. Bu nedenle bebeğinizde kızarıklık, şişlik, ciltte döküntü gibi ciddi belirtiler görmüyorsanız, her ağlamasında bir şeylerin ters gittiğini düşünmemelisiniz. Altını değiştirdiğinizde, gazını çıkarttığınızda veya beslediğinizde sakinleştiğini göreceksiniz. Hem, çevrenizde ağlamayan bebek var mı?
Sezaryen doğumdan sonra işinize yaracak bilgiler için buraya tıklamanız yeterli!
Normal doğumdan sonra dikkat etmeniz gerekenler için buraya tıklayabilirsiniz.