Bebek ve Çocuk

Vajinal Kaşıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Vajinal Kaşıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Gebelikte vajinal kaşıntı ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Hamilelikte vajinal kaşıntı kadınların sık karşılaştığı bir sorundur. Ancak vajinal kaşıntı hamilelik belirtisi olarak kabul edilmez. Zira vajinal kaşıntı, mide bulantısı veya göğüs hassasiyeti gibi gebeliğin belirgin, erken ve yaygın bir belirtisi değildir. Peki, gebelikte vajinal kaşıntı neden olur? Bu dönemde kaşıntının en önemli sebebi hormonal faktörlere bağlı olarak bölgenin pH değerinin değişmesi iken bazen maya enfeksiyonları da hamilelikte vajinal kaşıntı şikâyetine yol açabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte vajinal kaşıntı neden olur, gebelikte vajinal kaşıntı nasıl geçer gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar…

Vajinal Kaşıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Vajinal kaşıntı hamilelik belirtisi değildir. Ancak gebelikte hormonal dengenin değişmesi bölgenin pH değerinin bozulmasına neden olabilir. Bu da gebelikte vajinal kaşıntıya yol açarak anne adaylarını rahatsız edebilir. Bunun yanı sıra maya enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kullanılan ilaç veya takviyeler, genital kıllar, bakteriyel vajinoz veya terleme gibi faktörler hamilelikte vajinal kaşıntıya yol açabilir. Sonuç olarak, vajinal kaşıntı gebelik belirtisi değildir ancak hamilelik sırasında yaşanan hormonal değişim veya diğer faktörler, vajinal kaşıntıya sebebiyet verebilir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelikte vajinal kaşıntının birçok sebebi var. Bunların bazıları tedavi gerektirirken bazıları basit ipuçlarıyla kontrol altına alınabilir. İşte, gebelikte vajinal kaşıntının bazı olası nedenleri…

  • Vajinal pamukçuk veya vajinal kandidiyaz olarak da bilinen vajinal mantar enfeksiyonu, candida albicans adı verilen bir tür mantardan kaynaklanır. Bu enfeksiyon daha çok gebeliğin ikinci döneminde ortaya çıkar ve fetüs için çok az bir risk oluşturur.
  • Herpes, klamidya, trikomoniyaz ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar vajinal kaşıntı ile belirti verebilir. Bu enfeksiyonların tedavi edilmesi önemlidir çünkü fetüse bulaşma riskleri vardır ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara yol açabilirler.
  • Bakteriyel vajinoz hamilelikte sık görülen bir rahatsızlıktır. Vajinanın tahriş olmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Fetüsü erken doğum veya düşük doğum ağırlığı açısından risk altına sokabileceğinden tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Hamilelik sırasında yaşanan hormonal değişim cildi daha hassas hale getirerek kuruluk, çatlama, döküntü ve kaşıntıya neden olabilir.
  • Gebelikte kullanılan bazı antihistaminikler ve antidepresanlar da vajinal kuruluk ve kaşıntıya yol açabilmektedir.
  • Genital tüyler uygun bir şekilde kısaltılmadığında, özellikle dar pantolon giyildiğinde veya terleme olduğunda kaşıntıya sebep olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Çamaşır Suyuyla Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Doğru Sonuç Verir mi?

Vajinal Kaşıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Gebelikte Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?

Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisi altta yatan nedene göre planlanır. Bu nedenle kaşıntı şikâyeti olduğunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak gerekir. Muayene sonrası elde edilen bulgulara göre tedavi düzenlenecektir. Doktorunuz gebeliğinizi göz önünde bulundurarak antibiyotik, vajinal fitil, merhem veya flora düzenleyici reçete edebilir. Bunun yanı sıra hamilelikte vajinal kaşıntıyı geçirmek veya hafifletmek için aşağıdaki önerilere dikkat edilebilir:

  • Genital bölgenizi temiz ve kuru tutun.
  • Bakterilerin vajinaya girmesini önlemek için büyük tuvaletten sonra önden arkaya doğru temizlik yapın.
  • Vajinanızdaki bakteri ve mantarların doğal dengesini bozabileceğinden vajinal duşlardan uzak durun. Vajinanızın içini su dahil hiçbir şey ile yıkamayın.
  • Vajinanızı kurutup kaşımasına neden olabileceğinden sıcak duşlardan kaçının.
  • İç çamaşırınızın her zaman pamuklu olmasına dikkat edin. İç çamaşırınız ıslandığında veya terlediğinizde mutlaka değiştirin. Çamaşırlarınızı yüksek ısıda yıkayıp ütülemeye özen gösterin.
  • Dar pantolonlar giyinmemeye dikkat edin. Bunun yerine bol, genital bölgenizi sıkmayacak kıyafetler tercih edin.
  • Genital bölge tüylerinizi düzenli aralıklarla kısaltın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Sarı Akıntı Neden Olur?

Kaynak: 1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu