Bebek ve Çocuk

‘Uyusun da Büyüsün’ Diye Boşuna Demiyorlar: Bebeklerde Uykunun Önemi

'Uyusun da Büyüsün' Diye Boşuna Demiyorlar: Bebeklerde Uykunun Önemi

Bebekler için uyku, bir bakıma hayati önem taşır. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerini uyku sayesinde tamamlarlar.

Bebeklerde uykunun önemi hayati derecede desek yanlış olmaz. Uyku, herhangi bir dış uyarana karşı bilincimizin yittiği, tepki gücümüzün zayıfladığı ve çoğu etkinliğimizin kısıtlandığı bir dinlenme sürecidir. Uyku sırasında vücudumuzda muazzam değişimler ve yenilenmeler meydana gelir. Ciltteki ölü deriler atılır, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi çalışır. En önemlisi de uyku sırasında büyüme hormonu salgılanır. Melatonin dediğimiz bu büyüme hormonu uykunun REM aşamasında salgılanarak bebeğinizi zihinsel ve fiziksel gelişimini doğrudan etkiler. Bu nedenle düzenli ve kaliteli uyku, bebeklerin gelişimi için fazlasıyla önem arz ediyor.   'Uyusun da Büyüsün' Diye Boşuna Demiyorlar: Bebeklerde Uykunun Önemi   Yenidoğanlar günde ortalama 16 saat uyur. Evet biraz fazla gibi görünse de bunda korkulacak bir durum yok. Eğer ki bebeğiniz bu uyku sürelerine sadık kalıyorsa sevinmelisiniz. Çünkü ne kadar uyursa onun fiziksel ve zihinsel gelişimi o kadar iyi tamamlanır. Uyku sırasında salgılanan büyüme hormonu(melatonin), özellikle 0-5 yaş arasındakiler için çok önemli. Çünkü melatonin hormonu tam da bu yaşlarda en yoğun şekilde salgılanıyor. Yaş ilerledikçe ise uykuda melatonin salgılanması yavaş yavaş azalıyor.     'Uyusun da Büyüsün' Diye Boşuna Demiyorlar: Bebeklerde Uykunun Önemi      

Bebeklerde Uykunun Önemi

  Bebeklerde uyku evresi 3 aşamadan oluşuyor. Bunlar uykuya geçiş, rüyasız uyku ve rüyalı uyku aşamalarıdır. Uykuya geçiş aşamasında bebekler çevreleriyle iletişimini kesiyor. Rüyasız uyku aşamasında ise yorulan bedenleri dinleniyor ve rahatlıyor. En önemli uyku evresi rüyasız uyku olarak biliniyor. Çünkü bu evrede melatonin salgılanması oluyor ve bebeğin büyümesini direkt olarak etkiliyor. Rüyalı evre dediğimiz üçüncü aşama ise uyanmaya hazırlandığımız aşama oluyor. Bebeklerde hafif göz ve dudak hareketlerinden bu aşamada oldukları anlaşılabiliyor. Uzmanlara göre uykunun bebekler üzerinde bir diğer önemli etkisi de öğrendiklerini uykuda tekrar etmeleridir. Beyinde nöronlar arası bağlar oluşur. Yani, bebeğiniz gün içinde öğrendiklerini uykuda tekrar ederek öğrenmesini güçlendirir. Bu demek oluyor ki, bebeğiniz uyurken hafızası da kuvvetlenir. Bebekler uyurken çalışmayan kasları da çalışır. Böylelikle enerji deposunu yeniler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Bebek Sahibi Olmak İçin Bu Mucizevi Meyveyi Bol Bol Tüketin

Bebeğiniz Uyurken Sağlamanız Gereken Koşullar

Yukarıda bahsettiğimiz gelişmelerin yaşanabilmesi için bebeğinizin uyku kalitesi önemli rol oynar. Uykusunun sürekli bölünmemesi gerekir. Karanlık bir ortamda uyuması, uykusunun kalitesini arttırır. Bununla beraber bebek uyurken dış uyaranlardan uzak olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu