Tüp Bebek Tedavisi Süreci ve Aşamaları
İçindekiler
Normal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerin doktor tarafından önerilen tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olma sürecinde çiftleri bir takım aşamalar bekler.
Doğal yollarda pek çok nedenden dolayı bebek sahibi olaman çiftler, gerekli muayeneleri sonrasında doktor tarafından önerilen Tüp Bebek (Embriyonun vücut dışında gelişmesini sağlayan teknoloji) yöntemiyle bebek sahibi olabiliyorlar. Yapılan araştırmalarda, Türkiye’de her 15 çiftten birinin tüp bebek tedavisi gördüğü belirtiliyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek uzmanları, uygulanacak tedavi yönteminin kişiye göre oluşturularak birden fazla adım içerdiğini belirtiyorlar. Tüp bebek tedavisi süreci, bebek sahibi olmak isteyen anne adayının adet döngüsünü takip eden ay ile başlıyor. Uzmanlar, her çiftin kendine özgü bir durumu olmasından dolayı tüp bebek tedavisinin aşamalarının doktorun anne adayını muayene etmesinden sonra planlandığını belirtiliyorlar. Bu planlamadan sonra Tüp bebek tedavisi aşamaları şöyle gerçekleştiriliyor.
Tüp Bebek Tedavisi Sürecinde Ultrason Taraması
Tüp bebek sürecinde ilk ve en önemli adımlardan birisinin ileri ultrason taraması olduğunu belirten uzmanlar, bu taramanın hayati önem taşıdığını ifade ediyorlar. Söz konusu taramanın tedavi protokolünü belirlemenin önemli bir parçası olduğunu belirtiyorlar. Bu tarama ile yumurtalıkların görüntülenmesi, yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi, rahim ve rahim astarının sağlıklı olup olmadığı değerlendiriliyor. Bu değerlendirme, kadınının doğurganlığının niteliğini ve sağlıklı yumurtaların miktarı ile embriyonun rahim astarına yerleşmek içi ne kadar kararlı olacağı ile ilgili bilgileri içeriyor.
Yumurtlama Döngüsü Başlatma (İndüksiyon)
Ultrason muayenesinin normal olması durumunda, yumurta gelişimini uyaracak ilaçların başlama günü belirlenir. IVF (tüp bebek) döngüsünün ilerlemesi ve yumurtanın gelişimini uyarıcı ilaçların uygulanması sonrasında ortalama 8-10 gün içerisinde yumurtalar toplanma için hazır hale gelmektedir. Yumurta çatlatma iğnesi ihtiyaca ve duruma göre yapılır. Taze transfer yapılması durumunda ise, buna uygun çatlatma iğneleri kullanılmaktadır. Çatlatma iğnesinin yapılmasından yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilmektedir. Tüp bebek tedavisi sürecinde 3-4 defa ultrason muayenesi yapılırken hormon değerlendirilmesi ise sadece gerekli görüldüğü durumlarda yapılmaktadır.
Sperm Toplama ve Embriyonun Transferi
Yumurtaların toplanması sonrasında 2 -3 saat bekletilip işlemden geçirildikten sonra seçilen en sağlıklı spermler mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Anne adayın en erken transfer ortalama 2-5 gün içerisinde yapılmaktadır. Uzmanlar şartların uygun olması durumunda, yüksek başarı elde etmek için transfer işlemin 5. gün yapılmasının tercih edildiğini belirtmektedirler.
Donmuş Embriyolar İçin Adet Dönemi Beklenir
Emriyo transferi aşaması, taze transfer ve donmuş transfer olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Taze transfer ortalama 2-5 gün içerisinde gerçekleştirilirken, donmuş embriyolar için adet dönemi beklenir. Anne adayının takip eden adet döneminde ilaç desteği ya da doğal süreç izlenerek donmuş embriyolar anne adayına nakledilir. Kişiler, embriyo transfer işlemi yapılmasından yaklaşık olarak bir saat sonra doktor tarafından yapılan uygun önerilerle merkezden ayrılabilirler. İşlem gününü istirahatle geçiren hasta, ertesi gün normal yaşantısına dönebilmektedir.
Sonuçlar Kan Tahlili İle Değerlendirilir
Nakilden 10 gün sonra kandan yapılan gebelik testiyle (BETA HCG) , sonucun başarılı olup olmadığı değerlendirilir.