
Sezaryen Doğumdan Sonra İşinize Yarayacak 11 Bilgi
İçindekiler
Eğer sezaryen doğum yöntemi ile bebeğinizi kucağınıza alacaksanız, bu bilgiler doğum sonrasında fazlasıyla işinize yarayacak!
9 ay boyunca, büyük bir heyecanla beklediğiniz doğumunuz gerçekleşti ve bebeğinizi kucağınıza aldınız… Eğer sezaryen doğum yöntemi ile bebeğinizi dünyaya getirdiyseniz, 1 gün hastanede misafir edilirsiniz. Bu süreçte hemşireler size yardımcı olacaklar ancak eve döndüğünüzde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte, sezaryen doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler…
Sezaryen Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
1)Söylentilere Kulak Asmayın, Bebeğinizi Hemen Emzirmeye Başlayın.
Toplumda, sezaryen doğum yapan kadınların sütlerinin daha az geleceğine dair yanlış bir algı bulunuyor. Ancak çoğu uzman, sütün az olmasının doğum şekli ile değil, emzirip emzirmemekle bağlantılı olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla, doğumdan sonra vakit kaybetmeden bebeğinizi emzirmeye başlamalısınız. Zamanla sütünüzün artacağını göreceksiniz.
2)Eğer Koruyucu Aparat Yoksa Doğumdan 3-4 Gün Sonra Duş Alabilirsiniz.
Sezaryen doğumdan sonra, dikişlerin zarar görmemesi için o bölgenin bir süre su ile temas ettirilmemesi gerekiyor. Doktorlar genellikle 3-4 gün sonra yıkanılabileceğini ifade ediyor. Ancak günümüzde genellikle şeffaf renkte olan koruyucular kullanılıyor ve bu koruyucular bölgenin su le temas etmesini önlüyor. Böylece anneler 1 gün sonra bile duş alabiliyor. Siz de doktorunuza danışarak sudan koruyucu aparatlardan faydalanıp faydalanamayacağınızı sorun.
3)Dinlenmek İçin Fırsatlar Yaratın.
Doğumdan sonra dinlenmeye zaman ayırmalısınız. Bebeğiniz uyurken siz de uyumalısınız. Gerekiyorsa aile üyeleri bebeğe bakarken dinlenmek için fırsat yaratmalısınız. Doğumdan snra hemen toparlanabilmenizin en kısa ve etkili yolu, dinlenmektir.
4)Yürüyüşe Zaman Ayırın.
Doğumdan birkaç gün sonra gün içinde 15-20 dakika yürümeniz, hem vücudunuzun toparlanmasına hem de daha zinde hissetmenize yardımcı olur. Ancak, sezaryen doğumlarda iyileşme süresi normal doğumlara göre biraz uzun olduğundan, dikişleriniz henüz iyileşmediği için kesinlikle ağır sporlardan kaçınmalısınız. Bu nedenle hafif tempodaki yürüyüşler sizin için ideal olacaktır.
5)Sezaryen Doğumdan Sonra da Vajinal Kanama Olabilir.
Bilinenin aksine, sezaryen doğumdan sonra da az miktarda vajinal kanama olabilir. Yaklaşık 1 ay kadar sürebilen kanamalar, başladığı günden itibaren giderek azalacaktır. Kanamalar için ped kullanabilirsiniz. Ancak tampon kullanmanız, pek hijyenik olmadığı için tavsiye edilmez.
6)Aşağıdaki Durumlarda Doktora Başvurmalısınız.
Eğer vajinal kanamanız aşırı miktardaysa, kötü kokulu vajinal akıntılarınız oluyorsa, dikiş bölgenizde fazla kanama veya akıntı meydana gelirse, göğüsünüzde veya bacaklarınızda çok fazla ağrı ve kızarıklık olursa, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Genellikle doğumdan 1 hafta sonra gidilen kontrol muayenesini asla ihmâl etmemelisiniz. Zaten doktorunuz hastaneden ayrılmadan önce sizi bu konuda bilgilendirecektir.
7)Reçete Edilen İlaçları Mutlaka Kullanın.
Hastaneden ayrılmadan önce doktorunuzun size reçete edeceği ilaçları muhakkak alın. Bazı anneler, emzirirken bebeklerine geçeceği ve bebeğin zarar görebileceği korkusuyla ilaçları kullanmaktan kaçınıyor. Oysaki, doktorunuzun size yazacağı ilaçlar emziren annelerin rahatlıkla kullanabileceği hafif ilaçlar olacaktır.
8)Evet, Burada da Beslenme!
Eğer doğumdan sonra kısa sürede toparlanmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken ilk şey beslenmenizdir. Karbonhidrat ve protein alımını dengede tutun, vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyvelerden bol bol tüketin. Doğumdan sonra doğru ve dengeli beslenmeniz, iyileşme hızınızı arttırmakla kalmayacak, ihtiyacınız olan enerjiyi de verecek. Ayrıca bebeğiniz için sütünüzün artmasına da yardımcı olacak.
9)Doktorunuz Aksini Önermediği Sürece 4 – 6 Hafta Sonra Cinsel Aktiviteye Başlayabilirsiniz.
Doktorunuz aksini önermediği sürece, doğumdan 4-6 hafta sonra cinsel aktiviteye başlayabilirsiniz. Fakat, sizin sağlık durumunuzu en iyi doktorunuz bileceği için, kendisinin önerilerini dikkate almalısınız.
10)Dikişlerin Bakımını İhmâl Etmeyin.
Hastaneden ayrılmadan önce doktorunuzun reçete edeceği ilaçlar arasında, dikiş bölgenize pansuman yapmanızı sağlayacak ilaçlar da (Batticon gibi) olacak. Genellikle doktorlar, yazdığı ilaçlarla günde birkaç defa pansuman yapmanızı ister. Siz hastaneden taburcu olmadan önce, bu konu hakkında bilgilendirileceksiniz.
11)Dikişler Ne Zaman Alınacak?
Sezaryen doğumlarda genellikle kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilir ve bu dikişler 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Eğer normal dikiş tercih edildiyse, dikişlerin alınması için 1 hafta sonrasında tekrar hastaneye gelmeniz istenir.