Bebek ve Çocuk

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Her operasyondan sonra olduğu gibi, sezaryen doğumdan sonra ağrı hissedilmesi oldukça normaldir. Peki, sezaryen doğum sonrası ağrı ne kadar sürer? Sezaryen sonrası ağrıyı azaltmak için neler yapılır? Detaylar makalemizde…

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Sezaryen cerrahi bir operasyon olduğu için, doğumdan sonra ağrı hissedilmesi çok normaldir. Bu ağrının ana sebebi, cilt ve cilt altında bulunan kas, fasya gibi dokuların kesilmesi ile ilgilidir. Doğumdan hemen sonra rahmin kendini toparlamak ve kanamayı durdurmak için kasılmaya başlaması da bu ağrıyı biraz şiddetlendirir. Fakat, günümüzde geliştirilmiş olan ağrı kesici ilaçlar ve anestezi yöntemleri sayesinde, hissedilen ağrı minimum seviyede tutulmaktadır. Peki, Sezaryen doğum sonrası ağrı ne kadar sürer? Sezaryen sonrası ağrıyı azaltmak için neler yapılır? Detaylar makalemizde…

Sezaryen Doğum Sonrası Hissedilen Ağrı Nasıl Azaltılır?

Sezaryen ameliyatından sonra ağrının en yoğun hissedildiği süreç ilk 2 – 4 saat arasıdır. Eğer spinal veya epidural anestezi olduysanız, bu süreci daha hafif atlatabilirsiniz. Çünkü epidural ve spinal anestezinin etkisi doğumdan sonra birkaç saat daha sürer. Genel anestezi alan kadınların ise narkotik analjezik ya da non steroid antienflamatuar denilen ağrı kesici ilaçlar kullanılarak ağrıları kontrol altında tutulmaya çalışılır. Ameliyattan sonra hastanede verilen serumun içinde de ağrı kesici olacağından, ağrının daha da az hissedilmesi beklenir.

*Avantajları ve dezavantajlarıyla, sezaryen ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler!

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Hasta Kontrollü Ağrı Kesici (PCA)

Bu yöntem, isminden de anlayabileceğiniz gibi doğumdan sonra kadınların ağrı hissettikçe kendi kontrolleriyle ilaç alabileceği bir yöntemdir. Anne ağrı hissettiği an düğmeye basar ve vücuduna ilaç salınır. Genelde, epidural anestezi sonrası katater yerinde bırakılarak uygulanır. Bu yöntem sezaryen ameliyatları dışındaki birçok operasyonda da kullanılmaktadır. Avantajı ise hem kişinin ağrı kesici uygulanmasını beklemek zorunda kalmaması hem de yüksek dozda ilaçlar yerine ufak ufak ağrı kesicinin verilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Karnınızdaki Bebeğin Gizli Yaşamı

Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer?

Sezaryen doğumdan sonra ağrı ilk saatlerde kısmen biraz daha yoğun hissedilse de 6. saatten sonra azalması beklenir. Bu sayede anne ayağa kalkıp yürüyebilir duruma gelir ancak ani hareketlerden kaçınması gerekir. Aksi halde kasık bölgesinde ve karnında yoğun ağrılar oluşabilir. Ameliyattan 1 gün sonra ise ağrı iyice hafifler. Taburcu olduktan sonra annenin evde kullanabilmesi için tablet şeklinde ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Kontrole geleceği zamana dek, yani evindeki ilk 1 hafta hafif ağrılar hissedilebilir, şiddetli ağrıların oluşması beklenmez. Bu süreçte ani hareketlerden kaçınılması, eğrilip doğrulurken dikkatli olunması ve bol bol istirahat edilmesi önerilir.

*Sezaryen dikişi türleri ve estetik dikiş hakkında merak edilen her şey!

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Sezaryen doğumdan sonra çeşitli nedenlere bağlı olarak yara yerinde enfeksiyon gelişebilir. Ancak en sık karşılaşılan nedeni hijyen yetersizliğidir. Buna ek olarak annenin fazla kilolu olması, doğumun uzaması ya da diyabet veya tansiyon varlığı da sezaryen sonrası dikiş yerinde enfeksiyon riskini arttırabilir. Peki, sezaryen sonrası enfeksiyon belirtileri nelerdir?

  • Yara yerinde akıntı veya kanama,
  • Kokulu vajinal akıntı,
  • Yara yerinde kızarıklık / şişlik
  • İdrar yaparken ağrı / yanma,
  • Ateş.

Bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir.

*Sezaryen sonrası en sık karşılaşılan enfeksiyonlar

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Sezaryen Sonrası Dikiş Bakımı Nasıl Olmalı?

Sezaryen sonrası yara yerinin enfeksiyon kapmaması için bölgenin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bu süreçte ilk duşunuzu ayakta yapmanız önerilir. Eğer bölgeyi kapatan ve ıslanmasını önleyen aparatlardan aldıysanız, ilk günden itibaren duş alabilirsiniz. Aksi halde 3 – 4 gün duşa girilmesi tavsiye edilmemektedir. Hastaneden ayrılırken doktorunuzun size reçete edeceği solüsyon ile günlük pansumanınızı aksatmamalı, dikişlerinizi zorlayacak ani hareketlerden kaçınmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Progestan: Nedir ve Hamilelikte Neden Kullanılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu