Sakın Geç Kalmayın! Bebeklerde İlk Diş Kontrolü Ne Zaman Yaptırılmalı?
İçindekiler
Bebeklerde ilk diş kontrolü, sağlıklı dişler için büyük önem taşıyor. İlk muayene zamanı ise bebeğin 6. ayında uygun görülüyor.
Bebeklerde ilk diş kontrolü sağlıklı dişler için büyük önem taşıyor. Dişlerin, vücudumuzda bulunan diğer organlar gibi kendini yeniden onarma özelliğinin olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle ağız ve diş bakımını zamanında yapmamız, sağlıklı dişler için oldukça önemli. Bebeklerde de bu süreç 6. aya tekabül ediyor. Dişleri çıkmaya başladığı anda ilk muayenesi mutlaka yapılmalı. Herhangi bir problem olması halinde erken müdahale edilebilir ve diş sağlıklı bir hale dönüştürülebilir. Tabi her zaman süreç böyle hızlı ilerlemiyor. Bebeklerin çoğu diş hekiminden korkuyor ve muayene sürecini biraz zorlaştırıyor. Yalnız, bu ilk muayene süreci sizi korkutmasın. Çocuk diş hekimlerinin muayenehaneleri günümüzde o kadar güzel dizayn ediliyor ki bebeklerin odadan çıkası gelmiyor.
Bebeklerde İlk Diş Kontrolü Ne Zaman Olmalı?
Ebeveynler, genelde bebeklerindeki ilk dişlerin geçici olduğunu düşünüp ilk muayeneyi geciktirebilirler. Halbuki bebeğin 6. aylarında diş kontrollerinin yapılması, sağlıklı dişler açısından oldukça önemli. İlk diş muayenesi, genelde doktorun beslenme ve bebeğin dişlerinin nasıl temizleneceğini içeren tavsiyeleriyle geçer. Hekim ayna ve ışık yardımıyla bebekte çıkan tüm dişleri kontrol eder. Dişte herhangi bir problemle karşılaşılmışsa, uygun tedavi yöntemi belirlenir. Aynı şekilde küçük yaşlarda oluşan çocukluk çürüklerinden korunmanın yolları da aile ile paylaşılır. İlk muayenede bebekler ortama alıştırılmalı, gerekiyorsa diş aletlerini tanıyabilmesi için onlarla oynamasına izin verilmeli ve hatta muayene süreci oyuna çevrilmeli. Tüm bunlardan sonra bebeğin ikinci randevuya daha korkusuz gelmesi sağlanır.
Bebeğiniz Korktuysa Bu Sürece Nasıl Hazırlayabilirsiniz?
Çoğu bebek ve çocuk diş hekimi koltuğuna oturmaktan kaçınır. Kullanılan aletler oldukça ürkütücü görünebilir. Peki siz böyle bir durumla karşılaştığınızda neler yapmalısınız? Öncelikle çocuğunuza ‘korkma canın acımayacak’ gibi cümleler kurmamalısınız. Bu çocuğunuzda ters tepip daha fazla korkmasına neden olabilir. Aynı şekilde diş hekiminize gitmediğiniz takdirde çocuğunuza ‘eğer gitmezsek ileride dişini çekecekler’ gibi korkutucu cümleler kurmamalısınız. Çünkü ileride gerçekten böyle bir diş rahatsızlığıyla karşılaşabilir ve o koltuğa oturmaktan korkabilir. Diş hekimi muayenesini ödüllendirmemelisiniz. Aksi takdirde bebek tüm muayenelerde sürecin böyle olacağını sanır ve her muayenede sizden beklentisi olur. Son olarak ise; ilk diş kontrolünü oyuna çevirebilirsiniz. Zaten çocuk diş hekimlerinin çoğunun muayenehanesi çocuklara göre tasarlanmış şekildedir. Bebeğinizin içeride eğlenmemesi için hiçbir sebep yok!
Bakmakta fayda var: http://www.gebe.com/cocuklarda-agiz-ve-dis-hijyeni/