![](https://www.agucuk.net/wp-content/uploads/2023/10/Sagliginizi-Kuruyemis-Tuketerek-Koruyun-780x470.jpg)
Sağlığınızı Kuruyemiş Tüketerek Koruyun
İçindekiler
![Sağlığınızı Kuruyemiş Tüketerek Koruyun](https://www.agucuk.net/wp-content/uploads/2023/10/Sagliginizi-Kuruyemis-Tuketerek-Koruyun.jpg)
Bu makalemizde; hamilelikte kuruyemiş tüketmenin faydaları, gebelikte yenilmesi gereken kuruyemişler ve ne kadar yenilmesi gerektiği ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Hamilelikte Kuruyemiş Tüketmenin Faydaları
Beslenme, hem hamileliğin rahat geçmesi hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından gebelik döneminde çok daha önemli bir hâl alır. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı vitamin ve mineraller içeren kuruyemişler de bu dönemde anne adaylarının günlük öğünlerinde mutlaka yer almalıdır. Fakat miktarını iyi ayarlamak gerekir. Çünkü yağlı tohumlar grubunda yer alan kuruyemişler, oldukça kalorili besinlerdir. Bu da aşırı tüketimde fazla kilo problemine neden olabilmektedir. Gün içinde ortalama 1 avuç (25 gram) karışık kuruyemiş tüketmek, ihtiyacınız olan besin değerini karşılayacaktır.
Hamilelikte ceviz, badem ve fındık gibi besin değeri yüksek olan kuruyemişler tüketebilirsiniz. Fakat, her zaman aynı kuruyemişleri yemektense, vitamin ve mineral çeşitliliğini arttırmak adına karışık tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Peki, hamilelikte kuruyemiş tüketmenin faydaları nelerdir? Gebelikte yenmesi gereken kuruyemişler hangileri? Günde ne kadar kuruyemiş tüketilmeli? İşte detaylar…
Brezilya Cevizi
Güney Amerika bölgesinde yetişen ve selenyum açısından dünyadaki en zengin besin olan Brezilya cevizinin faydaları saymakla bitmiyor. Omega 3 yağ asiti kaynağı olduğu için iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığını korumamıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda kan akışını dengeleyerek, damar tıkanmasını önlüyor. İçerdiği çinko sayesinde ise bedeni hem iltihaplardan hem de toksinlerden korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca tiroid sorunu yaşayan veya Hashimoto hastalığı olan hamileler için, ilaç takviyesiyle birlikte almaları gereken selenyumu, tek başına karşılayabilen besindir.
Ceviz
Omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan ceviz, bebeğin beyin ve göz gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. E vitamini, bakır ve manganez gibi değerli vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırdığı için hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. Fakat aşırı miktarda tüketildiğinde, ishal gibi yan etkiler görülebilir. Uzun vadede ise demir emilimine etki ederek anemiye sebep olabilir. Bu nedenle kontrollü tüketmekte fayda var.
Fındık
Bitkisel posa içeriği yüksek olan fındık, gebelik döneminde sık karşılaşılan kabızlık sorunu için iyi bir seçenektir. Kalsiyum ve magnezyum eksikliği sonucu gelişen kas ağrıları ve kramp gibi şikâyetler de fındık tüketilerek azaltılabilir. Ancak yüksek kalorili olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo problemlerine veya kan değerlerinde oynamalara neden olabilir. Kavrulmuş, yağlı veya tuzlu fındıklar yerine, çiğ fındık tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
*Hamilelikte hurma yemek doğumu kolaylaştırır mı?
Badem
Badem, anne karnındaki bebeklerde doğum kusurlarının görülme ihtimalini düşüren folik asit açısından zengindir. Aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için önemli olan E vitamini kaynağıdır. Çinko içeriği ise doğumdan sonra anne sütü üretimini tetiklemektedir.
Kaju
Kalsiyum, fosfor ve betakaroten gibi vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri içeren kaju, asıl olarak çinko içeriği ile dikkat çekiyor. Ancak yağlı ve kalorili olduğu için, kontrollü tüketilmesi gerekiyor.
Kabak Çekirdeği
Kadınlarda, gebelik döneminde demir eksikliği görülme riski daha fazladır. Kabak çekirdeği ise içeriğinde bol miktarda bulunan bakır ve demir sayesinde, kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Aynı zamanda vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengin olan ve antioksidan özellikler gösteren kabak çekirdeğinin, kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.
*Gebelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olan besinler!
Kuru Kayısı
Sindirim sistemine olan faydalarıyla bilinen kuru kayısı, gebelikte döneminde gelen tatlı krizlerini en sağlıklı şekilde bastırabileceğiniz alternatif besinlerden biridir. Betakaroten ve potasyum açısından zengin olan kuru kayısının, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve soğuk algınlığı / grip gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Leblebi
Nohutun kavrulmasıyla elde edilen leblebi, gebelik döneminde mide bulantısı yaşayan kadınların vazgeçilmezleri arasındadır. Mide öz suyunun emilmesine yardımcı olarak gastrit semptomlarının hafiflemesini sağlar.
*Gebelikte sağlıklı beslenmenin 7 kuralı!