Meme Ucunun Şekli Emzirmeyi Etkiler mi?
İçindekiler
Her kadının meme ucu yapısı birbirinden farklıdır. Bazılarının göğüs ucu dışarı dönük ve belirgin olurken, bazılarınınki içeri dönük bir yapıda olabilir. Göğüs ucunun içeri dönük olması herhangi bir sorun teşkil etmezken, emzirme sürecinde annenin stresli hissetmesine neden olabilir.
Her kadın, farklı şekil ve boyutta meme ucu yapısı ile dünyaya gelir. Kiminin göğüs ucu dışa dönükken, kimininki içe dönük ve düz olabilir. İlk kez anne olacak kadınlar için ise meme ucunun şekli daha da önemli bir hâle gelir. Çünkü bebeğin anne sütünü rahatça emebilmesi için meme ucunu kavrayıp üst damağına doğru çekmesi gerekir. Peki meme ucunun içeri dönük olması emzirmeyi etkiler mi?
Meme Ucunun İçeri Dönük Olması Emzirmeyi Etkiler mi?
Emzirme sürecinde meme ucunuzun dışarı doğru dönük olması tabii ki hem siz hem de bebeğiniz için daha rahat olacaktır. Fakat, bebeğinizi emzirme konusunda belirleyici tek faktör göğüs ucu yapınız değildir. Sizin emzirmeye istekli olmanız, sabırlı davranmanız da süreci olumlu etkiler. Zaten doğar doğmaz emme içgüdüsüne sahip olan bebeğiniz, bir süre emdikten sonra göğüs ucunuz daha belirgin bir hâl alacaktır. Ayrıca, emzirme döneminde göğüslerinizin süt ile dolacağını ve bunun memeye yapacağı baskı sonucu göğüs uçlarınızın biraz daha belirginleşeceğini unutmamak gerekir.
Meme Ucunuzun Olup Olmadığını Test Edin
Bazı kadınlar meme ucunun olup olmadığını bebeği doğana kadar anlayamayabiliyor. Dolayısıyla göğüs ucu olsa dahi bebek doğana kadar emziremeyeceğini düşünüyor ve kendisini psikolojik açıdan kötü hissediyor. Fakat bunu test etmenin çok kolay bir yolu var. Meme ucunuzu baş parmak ve işaret parmağınızın arasına alın. Çok da canınızın yanmayacağı şekilde hafifçe göğüs ucunuzu dışarı doğru çekin. Eğer göğüs ucunuz çıkıyorsa meme ucunuz var demektir. Bir farklılık görünmüyorsa şayet, meme ucunuz muhtemelen içe dönüktür.
Meme Ucu İçeri Dönük Olan Annelerin Yapabileceği Egzersizler
Meme ucu içeri dönük olan anneler, basit egzersizler uygulayarak meme ucunun dışarı çıkmasını sağlayabilir. Ancak uzmanlar, bu tarz egzersizlerin doğumdan sonra yapılması gerektiğini düşünüyor. Çünkü meme ucunun uyarılması, daha fazla oksitosin hormonu salgılanmasına neden olur. Bu da doğum kasılmalarının başlamasıyla doğrudan alakalıdır.
1)Hoffman Egzersizi
Meme ucunuzu, iki elinizle tutarak yanlara doğru gerdirin. Aynı hareketi, ellerinizi göğüsünüzün alt ve üstüne koyarak tekrar edin. Bu egzersiz hareketini günde birkaç kere yapmanız, meme ucunuzun dışarı çıkmasını sağlayabilir.
2)Germe Hareketi
Meme ucunuzu işaret ve baş parmağınızın arasına alıp dışarıya doğru hafifçe çekin. Nazik hareketlerle yaparak canınızın yanmasına izin vermeyin. Günde birkaç defa tekrar edebilirsiniz.
3)Göğüs Ucunu Dışarı Çıkartan Aparatlar
Eğer annenin meme ucu doğum yaptıktan sonra dışarı çıkmadıysa, emzirme aparatlarından faydalanılabilir. Bebeğinizi kaşıkla besledikten sonra tekrar bu aparata dönmeniz zor olacağından, kaşık ile beslemeye başlamadan önce emzirme aparatlarından faydalanmanız daha iyi olacaktır. Emzirme aparatları, sütün memeden çıkmasını sağlarken bir süre sonra meme ucu kasının uzamasına ve dolayısıyla meme ucunun dışarı çıkmasına neden olur. Sütünüzü sağmayı kolaylaştıracak öneriler için buraya tıklayabilirsiniz. Emziren annelerin göğüs bakımı nasıl olmalı? Detayları içinburaya tıklayabilirsiniz.