Bebek ve Çocuk

Kabızlıkla Baş Etmenin Yolları

Kabızlıkla Baş Etmenin Yolları

Gebelikte sıklıkla karşılaşılan sorunların başında kabızlık gelir. Posalı besin tüketmek, bol su içmek ve düzenli hareket bu problemi atlatmanızı sağlar.

Kabızlıkla Baş Etmenin Yolları

Gebelikte sıklıkla karşılaşılan sorunların başında kabızlık gelir. Bu durumda ne yenir, nasıl önlenir gibi sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.   Gebelikte kabızla karşılaşılmasının sebebi hormon seviyelerindeki artışın bağırsaklardaki kas dokusunun gevşemesine neden olmasıdır. Buna bir de gittikçe büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması eklenince kabızlık kaçınılmaz olur. Peki, bu sorunun çözümü var mı? Hangi yollarla önleyebiliriz? En önemlisi neler yemeliyiz? Merak ettiklerimizi konunun uzmanına sorduk. Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili, hamilelikte kabızlıkla baş etmenin yollarını anlattı; anne adaylarına önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Posalı besin seçin

Lifli besin tüketimi bu dönemde oldukça önemlidir. Haftada iki kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterin, zeytinyağlı sebze yemeklerine daha çok ağırlık verin. Esmer ekmek, tam tahıllı ürünler, bütün çiğ sebze ve meyveler ciddi oranda posa içerdiğinden ihmal etmeyin. Özellikle gebelikte tavsiye ettiğimiz hem B vitamininden zengin hem de iyi bir lif kaynağı olan yulaf, kahvaltıda veya ara öğünde yoğurda eklenerek tüketilebilir. Yulaf, bağırsak hareketlerini hızlandırdığından anne adaylarının daha rahat bir boşaltım gerçekleştirmesine destek olur. Ayrıca kuru meyveler de iyi bir demir, kalsiyum ve magnezyum kaynağı olmalarının yanı sıra çok iyi bir lif kaynağıdır. Kuru incir, kuru erik, kuru kayısı veya kompostoları da faydalıdır.

Başta su olmak üzere mutlaka sıvı desteği alın

Yeterli su içmemek de kabızlık probleminin bir nedeni, bunu unutmayın. Susuzluk hissi için vücuttan en az 500 ml su kaybı olması gerekir. Bu nedenle susamayı beklemeden su içmelisiniz. Unutmayın günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi şart. Sabah uyanır uyanmaz güne 1 bardak su içerek başlayın. Yeterli su içemediğinizi düşünüyorsanız öğünlerinizi çorba, cacık, komposto ile zenginleştirin. Ara öğünlerde meyve ve sebze suları tercih edebilirsiniz. Elma-havuç suyu iyi bir ara öğün alternatifi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Canan Ergüder Bebeğine Kavuştu! İşte İlk Fotoğraflar...

Egzersiz şart

Gebelik boyunca hareketsiz kalan anne adayları hem fazla kilo alır hem de kabızlık sorunuyla daha fazla karşılaşır. Bu yüzden egzersiz yapmak da kabızlık sorunu için iyi bir çözüm yolu olabilir. Kendinizi çok yormadan bol oksijenli ortamda en az 30 dakika yapılan açık hava yürüyüşü bile yeterli olacaktır. Stresi hayatınızdan çıkarıp atın. Mide bağırsak hareketlerini doğrudan etkileyen bir diğer faktör ise stres. Anne adaylarının sindirim sistemini alt üst ettiğinden strese maruz kalacağınızı düşündüğünüz ortamlardan uzaklaşın. Sık sık odanızı havalandırın. Doğru nefes egzersizlerini öğrenin. Stres yönetimiyle ilgili kitaplar okuyup kendinizi yenileyin.

Bu besinlere dikkat!

Kafeinin kabız etkisi çok yüksek olduğundan kahve, çay ve koladan kesinlikle uzak durulmalıdır. Düşük lif ve yüksek şeker içeriğinden dolayı çikolata da maalesef kabızlık etkisi yüksek bir besindir. Muz, patates, pirinç, beyaz ekmek, rafine ve işlenmiş gıdaların da aşırı tüketilmesi ciddi sindirim sorunlarını beraberinde getirebilir.

Neler yapılmalı?

  • Mevsimine göre armut, ananas, kiraz, incir, kayısı gibi meyveleri daha çok tercih edin.
  • Sabah uyandığınızda kayısı tüketip üzerine su için.
  • Mide bağırsak hareketlerinin düzeni ve rahat bir sindirim için yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi kesin.
  • İşlenmiş ve rafine gıdalardan uzak durun.
  • Probiyotik kullanımı da kabızlığın çözümü için son derece önemlidir. Probiyotik eklenmiş yoğurtlardan faydalanabilirsiniz.
  • Yoğurtlara yulaf ve kuru meyve ekleyin.
  • Hem süt artışı için hem de kabızlık problemi için ara öğünlere şekersiz kuru kayısı, ayva, incir ve erik kompostoları ekleyin.

Bütün bunlara rağmen sorun devam ediyorsa, dışkı sulu, kanlı, sümüksü bir maddeyle kaplıysa mutlaka zaman geçirmeden hekiminizi bilgilendirin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu