Bebek ve Çocuk

Her Doğumdan Önce Lavman Yapılır mı?

Her Doğumdan Önce Lavman Yapılır mı?

Lavman hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de doğum yapacak olan kadınlar için gerekli görüldüğünde önce lavman yapılır. Lavman, bağırsakların temizlenmesi ve boşaltılması için uygulanan bir yöntemdir. Çoğu zaman acılı bir işlem gibi algılanır ve kişilerde utanma hissi yaşanmasına neden olur. Oysa ki uygulama kişide herhangi bir ağrı veya acı oluşturmaz. Bu durum çoğu anne adayını ürkütse de yukarıda da değindiğimiz gibi sanıldığı kadar sancılı bir işlem değildir. Cerrahi lavmanlarda ise çok az bir ağrı hissedilmesi mümkündür. 

  Her Doğumdan Önce Lavman Yapılır mı?  

Doğum Öncesi Lavman Uygulaması Neden Yapılır?

Çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de doğum yapmak için hastaneye başvuran kadınlara gerekli görülürse lavman (öncesinde doktorun reçete ettiği lavman ilacı kullanılmadıysa) yapılır. Lavmanın amacı; bağırsakların temizlenmesini sağlamak, doğum sırasında anne veya bebeğin enfeksiyon kapmasını önlemek ve doğum esnasında annenin tuvaletini yapacağı endişesini ortadan kaldırarak doğuma konsantre olmasını sağlamaktır. Her ne kadar çok sancılı bir uygulama olmasa da lavman hakkında fazla endişeye sahipseniz, doğum öncesinde doktorunuzla konuşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Normal Doğum Öncesi Lavman Nasıl Yapılır?

Doğum için hastaneye giriş yaptıktan sonra, kontrol için gelen hemşireler öncelikle uygulama hakkında sizi bilgilendirir. Yan pozisyonda yatmanızı isteyerek, bağırsak tarafından emilmeyen kayganlaştırıcı bir sıvıyı yumuşak bir katater yardımı ile anüse damlatır. İşlem hem çok kısa hem de sancısızdır. Sıvıyı kısa bir süre içinizde tutmanız gerektiği söylenir. Ancak sıvı, bağırsaklara hızla etki edeceğinden işlemin tuvalete yakın bir yerde yapılması tavsiye edilir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Bebeklerde Güneş Yanıkları Nasıl Önlenir?

  Her Doğumdan Önce Lavman Yapılır mı?  

Sezaryen Doğumlarda Lavman Yapılır mı?

Sezaryen doğumların da büyük bir kısmında lavman uygulaması yapılır. Çünkü ameliyat esnasında bağırsakların dolu olması, herhangi bir kazaya sebebiyet vererek bağırsağın hasar görmesine neden olabilir. Bununla birlikte genel anestezi altında sezaryen ameliyat olan kadın, hemen kendine gelemeyeceğinden ve tuvalet ihtiyacını karşılayamayacağından, ameliyat öncesi lavman uygulaması yapılabilir.

Epidural doğumlarda ise anne adayı belden aşağısını hissetmeyeceğinden istemsiz bir şekilde tuvaletini yapabilir. Bu gibi durumlarda uygulama öncesinde anne adayının ne zaman tuvaletini yaptığı, kabızlık sorunu yaşayıp yaşamadığı öğrenilir ve gerekli değerlendirmeler sonucunda lavman yapılıp yapılmayacağına karar verilir.    

Lavman, yalnızca bağırsağın son kısmı olan rektumu boşaltır. Kalın bağırsağın 1.5 metre, rektumun ise 15 cm olduğu düşünüldüğünde lavman yapılması, ıkınma sırasında kaka yapmayı kesin olarak önlemiyor. Ancak, doğum esnasında böyle bir durumla karşılaşmanızın son derece normal olduğunu bilin. Unutmayın, doğum esnasında çoğu kadın sizinle aynı durumu yaşıyor ve başınızdaki hiçbir sağlık görevlisi bunu garipsemeyecek. Hem yaptığınızın farkına varmadan görevliler hızlıca temizleyecektir. Siz sadece doğumuna odaklanın ve o güzel anın keyfini yaşayın!  

Lavman hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu