
Hamilelikte Yulaf Ezmesi Yenir mi?
İçindekiler

Lif ve enerji açısından zengin bir tahıl olan yulaf, porsiyon miktarına dikkat edildiği sürece gebelikte güvenlidir.
Yulaf çözünür lif, vitamin, mineral ve fitokimyasallar bakımından zengin ve besleyici bir tahıldır. Bu nedenle pek çok anne adayı, hamilelikte yulaf yiyip yiyemeyeceğini merak ediyor. Peki, gebelikte yulaf yenir mi? Hamilelikte yulaf ezmesi yemek güvenli mi? Gelin tüm bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.
Hamilelikte Yulaf Ezmesi Yenir mi?
Yulaf çözünür lif, vitamin, mineral ve fitokimyasallar bakımından zengin, besleyici bir tahıldır. Bu nedenle pek çok anne adayı hamilelikte yulaf yiyip yiyemeyeceklerini merak ediyor. Peki, hamilelikte yulaf ezmesi yenir mi? Gebelikte yulaf ezmesi yemek, porsiyona dikkat edildiği sürece güvenlidir. Zira yulafın fazla tüketimi ishal, hazımsızlık veya bağırsak tıkanıklığı gibi yan etkilere neden olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, günde bir porsiyonu (3 – 4 çorba kaşığı) aşmamak kaydıyla gebelikte yulaf ezmesi tüketilebileceğini belirtiyor.
Hamilelikte Yulaf Yemenin Faydaları
İyi bir enerji kaynağı olan yulaf, hamilelikte porsiyon miktarına dikkat edildiği sürece güvenlidir. İşte, gebelikte yulaf ezmesi yemenin olası faydaları…
1. Enerji İhtiyacını Karşılar
Hamilelik sırasında enerji ihtiyacı artar. Yulafta bulunan zengin karbonhidratlar ve kaloriler ise artan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
2. Kan Şekeri Seviyesini Kontrol Altında Tutmaya Yardımcı Olur
Yulaf kompleks bir karbonhidrat türüdür. Basit karbonhidratların aksine kompleks karbonhidratların parçalanması ve sindirilmesi daha uzun sürer. Bu durum kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olurken gebelik diyabeti riskini de azaltır.
3. Kabızlığı Önler
Kabızlık, hamilelik sırasında çok yaygın görülen bir şikâyettir. Yulaf ise bol miktarda çözünür lif içerdiğinden sindirimi kolaylaştırmaya, bağırsak hareketlerini iyileştirmeye ve dolayısıyla kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
4. İçerdiği Folik Asit Fetal Gelişime Yardımcı Olur
Beyaz yulaf doğal bir folik asit kaynağıdır. Folik asit fetal beyin ve sinir sisteminin gelişmesinde hayati rol oynar. Bu nedenle özellikle hamileliğin erken döneminde tüketilen folik asit, doğumsal anomali riskini bir hayli düşürür.
5. Anemi Riskini Azaltır
Yulaf demir açısından da zengin bir yiyecektir. Size gerekli demiri sağlayacağı için anemi riskini düşürür.
6. B1 ve E Vitamini Açısından Zengin
Yulaftaki B1 vitamini, vücuttaki yağ ve proteinin parçalanması, mukus zarlarının güçlü ve sağlıklı olması için gereklidir. E vitamini ise serbest radikallerin zarar verme riskini azaltan ve cildin parlak ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan önemli bir antioksidandır.
7. Temel Mineralleri Almanızı Sağlar
Yulaf önemli miktarda kalsiyum, potasyum, selenyum ve fosfor içerir. Kemik sağlığından diş oluşumuna, bağışıklığın iyileştirilmesinden fetal büyümeye kadar birçok fayda sunar. Bu mineraller aynı zamanda kalp sağlığı gibi çeşitli bedensel fonksiyonları da destekleyerek anne salığının korunmasına yardımcı olur.
Gebelikte Yulaf Yemenin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Faydalarının yanı sıra yulafı fazla tükettiğinizde aşağıdaki yan etkilerle karşılaşabilirsiniz:
- Yulafın aşırı tüketimi bazı insanlarda ishal ve hazımsızlığa neden olabilir.
- Yulafın aşırı tüketimi bazı kişilerde bağırsak tıkanıklığına yol açabilir.
- Gluten alerjiniz varsa yulafa da alerjiniz olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan tüketmeyin.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Chia Tohumu Yenir mi?
Kaynak: 1