Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
İçindekiler
Hamilelikte kan hacminin artmasına bağlı olarak gelişen çarpıntılar, bazen ciddi bir hastalığa da işaret edebilmektedir.
Hamilelikte kalp çarpıntısı, kan hacminin artmasına bağlı olarak gelişen normal bir durumdur. Ayrıca progesteron hormonunun artması, psikolojik faktörler veya kafein gibi etkenler de gebelikte kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Çoğu anne adayında görülebilen bu çarpıntılar, genellikle hamileliğe bağlı olarak gelişse de altında herhangi bir kalp rahatsızlığı olabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle hamilelikte çarpıntı hissedildiği anda ilk olarak doktora danışmak ve altında yatan bir hastalığın olup olmadığını öğrenmek gerekir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte çarpıntı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Kalp Çarpıntısı Nedir?
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı, kalbin normalden daha hızlı attığı bir kalp ritim bozukluğudur. Egzersiz, stres veya hastalık gibi durumlarda kısa süreli olarak kalbin daha hızlı atması normal kabul edilir. Ayrıca kan hacminin arttığı gebelik döneminde de kalp atım hızı artabilir. Ancak çok şiddetli ve uzun süreli şikâyetler için mutlaka muayene olmak ve altında yatan sebebi öğrenmek gerekir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Hamilelikte kalp çarpıntısının birçok nedeni olabilir. Bunlar;
1. Kan Hacminin Artması
Hamilelikte çarpıntının en önemli nedeni, 6. haftadan sonra kan hacminin artmasıdır. Kan miktarı, gebelik öncesine göre yaklaşık %50 artar. Bu da hamilelikte kalp çarpıntısı ve nefes darlığı olarak anne adayına yansıyabilir.
2. Progesteron Hormonunun Artması
Ana görevi rahmi hamilelik dönemine hazırlamak olan progesteron hormonu, embriyonun rahme tutunmasından sağlıklı bir şekilde gelişmesine kadar gebelik sürecinde birçok rol üstlenir. Normal zamana göre hamilelikte daha fazla salınan bu hormon, gebelikte çarpıntı hissine de neden olabilmektedir.
3. Kafein
Bilindiği gibi kafein fazla tüketildiğinde çarpıntıya neden olabilir. Bu sebeple özellikle hamilelik döneminde kafein içeren içeceklerin daha dikkatli tüketilmesi gerekir.
4. Psikolojik Faktörler
Anksiyete bozukluğu, stres ve kaygı gibi faktörler de gebelikte çarpıntıya neden olabilir. Hamilelik döneminde yaşanan ani hormon değişimi, bu rahatsızlıkları daha fazla tetikleyebilir. Stres ve kaygı düzeyini kontrol edemeyen anne adaylarının psikolog veya psikiyatrdan yardım alması gerekebilir.
5. Çeşitli Hastalıklar
Hamilelikte çarpıntı her ne kadar normal görülse de bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu hastalıkların başında kan şekeri düşüklüğü, kansızlık, hipotiroidi, kalp ve akciğer hastalıkları gelmektedir. Dolayısıyla anne adaylarını rahatsız edecek derecede bir çarpıntı hissedildiğinde, durum mutlaka gebelik takibini yapan doktor ile paylaşılmalıdır. Hekim gerekli gördüğünde kardiyoloji uzmanına yönlendirme yapabilir.
Gebelikte Kalp Çarpıntısı Tanısı İçin Neler Yapılır?
Hamilelikte kalp çarpıntısı problemiyle doktora başvuran anne adaylarına öncelikle şikâyetleri sorulur. Terleme veya bayılma gibi eşlik eden başka semptomların olup olmadığı öğrenilir. Anne adayının öyküsü alındıktan sonra fiziksel muayene yapılır, kalbi dinlenir. Daha sonra altta yatan bir hastalık olup olmadığını anlamak için kan testi, göğüs röntgeni, eko kardiyogram ve elektrokardiyogram gibi test ve tetkiklerden faydalanılır. Eğer testlerde bir soruna rastlanılmazsa çarpıntının hamileliğe özgü olduğu düşünülür. Dolayısıyla belirtiler çok şiddetli değil ise herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Bu süreçte anne adaylarının kendilerini gözlemlemesi ve olağan dışı bir durumda hastaneye müracaat etmeleri tavsiye edilir.
Hamilelikte Çarpıntı Tedavisi
Hamilelikte kalp çarpıntısı tedavisi, nedene göre planlanmaktadır. Çarpıntının sebebi çoğu zaman artan kan hacmi olduğu için genellikle tedavi uygulanmaz. Eğer semptomlar çok şiddetli ve rahatsız ediciyse, kadın doğum uzmanı anne adayını kardiyoloji uzmanına yönlendirebilir. Bu aşamada tanı konduktan sonra, sebebe göre hamileliğe uygun ve güvenli bir tedavi planı çıkarılacaktır. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi gebelikte kalp çarpıntısı genellikle hamileliğe özgü geliştiğinden birçok anne adayı için hiçbir tedavi gerekmemektedir. Doğum gerçekleştikten sonra şikâyetin de ortadan kalkması beklenir.
Gebelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte çarpıntı birçok anne adayı için endişe vericidir. Böyle bir durumda öncelikle yapmanız gereken şey, çarpıntı için doktorunuza danışmak olmalıdır. Eğer çarpıntı çok şiddetli değilse ve başka şikâyetler de eklenmiyorsa, genellikle çarpıntının hamileliğe bağlı olduğu düşünülür. Peki, hamilelikte çarpıntıya ne iyi gelir? İşte, gebelikte çarpıntı esnasında yapabilecekleriniz;
- Çarpıntı anında oturarak veya sola doğru uzanarak dinlenebilirsiniz. Direkt sırtüstü yatmak tansiyon düşmesine neden olabilir.
- Zihninizi sakinleştirmek ve vücudunuzu rahatlatmak için derin nefesler alabilirsiniz. Hatta bu derin nefesleri günlük alışkanlık haline getirip 1 – 2 saatte bir uygulayabilirsiniz.
- Çok fazla kahve ve çay tüketiyorsanız bunları azaltmanız veya komple bırakmanız gerekir. Bilindiği gibi kafein de çarpıntıya neden olabilmektedir.
- Hamilelikte kalp çarpıntısına iyi gelen bir diğer seçenek de yoga veya meditasyon yapmaktır. Düzenli olarak yoga yapmanın kalp ritmini olumlu etkilediği biliniyor.
- Çarpıntı esnasında ılık bir duş da alabilirsiniz. Ilık duş hem sizi rahatlatacak hem de kalp atış hızının normale dönmesine yardımcı olacaktır.
- Sigara veya alkol kullanıyorsanız kesinlikle bırakmalısınız. Gebelik döneminde kalp atımı zaten artıyorken zararlı maddeler kullanmak çarpıntıyı daha da şiddetlendirecektir.
- Kontrollü bir şekilde kilo almaya dikkat edin. Fazla kilo gebelik şekeri ve tansiyonu tetikleyip kalp çarpıntısını da artırabilmektedir.
- Bol bol su içmeye özen gösterin. Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı almak, gebeliğe bağlı birçok şikâyetin şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
- En önemlisi de stresten uzak durmak olacaktır. Bu her zaman kolay olmasa da kalabalıktan uzak durmak, stres yaratan faktörleri tespit edip onlardan uzaklaşmak, hem kendiniz hem de bebeğinizin sağlığı için yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri.
Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Zararlı mı?
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte kalp çarpıntısı, hormonların artmasıyla birlikte başlayabilir. İlerleyen aylarda ise hormonlara ek olarak kilo alımı, bebeğin kalp gibi organlara baskı yapması ve daha birçok faktör anne adaylarında çarpıntıyı tetikleyebilir. Bu nedenle hamilelikte kalp çarpıntısı ne zaman başlar sorusuna, gebeliğin herhangi bir evresinde başlayabilir şeklinde yanıt verilebilir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı İçin İlaç Kullanılır mı?
Gebelikte çarpıntı için ilaç kullanılması son derece nadirdir. Özellikle belirtiler çok şiddetli değilse veya altında yatan başka bir hastalık yoksa çarpıntı için ilaç kullanımı önerilmemektedir. Ayrıca ilk 3 ay bebeğin organ gelişimi için en önemli süreç olduğundan, bu dönemde ciddi bir problem olmadığı sürece ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Ancak çok şiddetli bir ritim bozukluğu varsa, doktorunuz kalbe elektrik akımı vererek ritim bozukluğunun düzelmesini sağlayabilir. Kardiyoversiyon adı verilen bu tedavi yöntemine başvurmadan önce anne adayı riskler açısından bilgilendirilmelidir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte kalp çarpıntısının bebeğe zarar verip vermeyeceği de anne adaylarının merak ettiği bir diğer konudur. Gebelikte çarpıntı genellikle bebeğe zarar vermez. Yalnızca anne adayının kendisini rahatsız hissetmesine neden olur. Ancak şiddetli nefes darlığına sebep olabilen çarpıntılar anne karnındaki bebeği de olumsuz etkileyebilir. Zira nefes darlığı, dokulara giden oksijen miktarının azalması anlamına gelir. Böylesi bir durumda gebelik takibini yapan doktora danışmak faydalı olacaktır.
Gebelikte Çarpıntı Ne Zaman Tehlikeli?
Gebelikte çarpıntı genellikle artan kan hacminden kaynaklanır. Ancak çarpıntıya eşlik eden başka semptomlar da varsa, bu durum ciddiye alınmalı ve mutlaka muayeneye gidilmelidir. Örneğin hamilelikte çarpıntıya;
- Göğüs ağrısı,
- Nefes alma zorluğu,
- Baş dönmesi,
- Bayılma,
- Bulantı,
- Bilinç bulanıklığı,
- Terleme gibi belirtiler de ekleniyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.
Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi Normal mi?