Bebek ve Çocuk

Hamilelikte Genital Herpes (Uçuk) Sezaryen Doğum Nedeni mi?

Hamilelikte Genital Herpes (Uçuk) Sezaryen Doğum Nedeni mi?

Gebelikte genital uçuk sezaryen doğum nedeni mi? Genital uçuk bebeğe geçer mi? Gebelikte tedavisi nasıl olur? Tüm merak ettikleriniz yazımızda!

Genital Herpes Sezaryen Doğum Neden mi?

Genital uçuk, Tip 2 genital HSV (Herpes Simpleks Virüsü) enfeksiyonunun sebep olduğu bir hastalıktır. Dudak uçuğuna benzeyen Tip 1 HSV ile benzer davranışları sergilemesine rağmen; belirtileri, bulaşma şekli ve hamilelikteki önemi açısından anne adaylarının kesinlikle bilgi sahibi olması gereken önemli konulardan biridir. Özellikle doğum zamanına yakın tarihlerde enfeksiyonu kapan anne adaylarının daha dikkatli davranması ve genital bölgede oluşan şikâyetlerini mutlaka doktoru ile paylaşması gerekir. Çünkü doğum esnasında doğum kanalından ilerleyen bebeğin enfeksiyonu kapma ihtimali bulunur ve bu durum henüz yeni doğmuş bebek için ciddi tehlikeleri beraberinde getirir.

Aşağıdaki yazımızda, 7 soruda gebelik döneminde genital uçuk hakkında merak ettiklerinizi cevapladık!

Hamilelikte Genital Herpes (Uçuk) Sezaryen Doğum Nedeni mi?

1)Genital Herpes Nasıl Bulaşır?

Genital uçuk cinsel yolla bulaşan hastalıklar kategorisinde değerlendirilir. Frengi ve bel soğukluğu hastalıklarına kıyasla daha sık rastlanılmaktadır. Genellikle 20 – 30 yaş arası kişilerde görülen genital uçuğun en önemli özelliği, vücuda bir kere girdikten sonra sadece kısmi bağışıklık yanıtı oluşturması ve hücreler içinde oluşumuna devam ederek ilerleyen dönemlerde tekrar edebilmesidir.

2)Genital Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Genital uçuğun belirtileri ve şiddeti, enfeksiyonun daha önceki dönemlerde geçirilip geçirilmediğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer enfeksiyon daha önce geçirilmediyse, bu duruma birincil enfeksiyon denmektedir. Birincil enfeksiyonda Tip 2 virüsü bölgedeki sinir hücrelerinin içinde hiçbir belirti vermeden yaşayabilir. İlerleyen dönemlerde ise zaman zaman enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Devamlı tekrar eden enfeksiyonlara ise tekrarlayıcı enfeksiyonlar denilmektedir. Daha önce dudak uçuğu geçiren kişilerde, genital uçuğun daha hafif belirtilerle ortaya çıktığı bilinmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Habis GTN Nedir?

Hamilelikte Genital Herpes (Uçuk) Sezaryen Doğum Nedeni mi?

Virüsün vücuda girmesi ile birlikte 2-10 günlük bir kuluçka döneminin ardından bölgede ağrılı, su dolu kabarcıklar oluşur. Bu baloncuklardan önce hafif ateş, kırgınlık hissi, kas ve eklem ağrıları yaşanabilir. Ayrıca en sık karşılaşılan belirtiler arasında genital bölgede kızarıklık, ağrı ve yanma bulunur. İlerleyen dönemlerde bölge kızarık ve ödemli bir hâle gelir. Etkin bir tedaviden sonra belirtiler 2 – 6 hafta arasında ortadan kaybolur.

3)Hamilelik Sırasında Geçirilen Genital Uçuğun Önemi

Gebelik döneminde virüsü taşıyan anne adayının plasenta aracılığı ile hastalığı bebeğe bulaştırması söz konusu değildir. Ancak doğum sırasında, bebeğin doğum kanalından geçerken virüslere temas etmesi, hastalığı ona da bulaştırabilir. Bu nedenle, özellikle virüsü gebeliğinin son aylarında kapan anne adaylarının doğumu genellikle sezaryen ameliyatı ile gerçekleştirilir. Eğer anne birincil enfeksiyon geçiriyorsa, yani ilk kez hastalığa yakalanmışsa (özellikle son üç ayda) virüsün bebeğe geçme ihtimali artar. Çünkü annenin vücudu yeteri kadar antikor üretememiş olabilir. Tekrar eden enfeksiyonlarda ise virüs nispeten daha az olacağı için bebeğe bulaşma riski biraz daha düşer.

Hamilelikte Genital Herpes (Uçuk) Sezaryen Doğum Nedeni mi?

Genital uçuk geçirmiş olan anne adayları, suları geldiğinde derhal hastaneye başvurmalıdır. Çünkü suyun gelmesi ile birlikte virüsler amniyos zarını aşarak bebeğe ulaşabilmektedir. Dolayısıyla su geldikten sonra oyalanmamalı, hızlı bir şekilde hastaneye başvurulmalıdır. Süre uzarsa, sezaryen doğuma rağmen virüsün bebeğe bulaşma ihtimali yükselir.

4)Hangi Bebekler İçin Risk Daha Fazladır?

Eğer anne adayı genital herpesi ilk kez gebeliğinin son dönemlerinde kaparsa, virüsün bebeğe bulaşma ihtimali en yüksek seviyeye ulaşır. Çünkü annenin vücudu yeteri kadar antikor üretemez. Bu nedenle doğumda bebek için herhangi bir doğal koruma bulunmaz. Dolayısıyla sezaryen doğum tercih edilir. Gebelikten önce  genital herpes kapan kadınların ise virüsü bebeğine bulaştırma ihtimali çok daha düşüktür. Çünkü bağışıklık sistemi, plasentadan bebeğe de ulaşabilen antikorlar üretir. HSV doğum esnasında doğum kanalında aktif olsa bile bu üretilen antikorların bebeği koruma ihtimali yüksektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Hamilelerle İlgili En Komik 11 Batıl İnanç

5)Gebelikte Genital Uçuğun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genital uçuk tedavilerinde genellikle virüslere karşı oldukça etkili olan asiklovir adlı ilaç kullanılır. Ancak bu ilacın gebelikte kullanımına dair yapılan çalışmalar kısıtlıdır ve güvenli olup olmadığı konusunda kesin bir kanıya ulaşılamamıştır. Bu nedenle gebelerin bu ilacı kullanması önerilmez. Daha çok hijyen kurallarına dikkat etme, ağrı kesiciler kullanma gibi şikâyetleri hafifletici bir tedavi yolu izlenir. Bu dönemde vulvanın kuru ve temiz tutulması gerekir. Eğer enfeksiyon annenin sağlık durumunu ciddi bir şekilde tehdit edecek boyuta geldiyse, damar yoluyla asiklovir içeren ilaçlar verilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu