Bebek ve Çocuk

Hamilelikte Ağız Kuruluğu: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Ağız Kuruluğu: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gestasyonel diyabet, pamukçuk veya dehidrasyon gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak hamilelikte ağız kuruluğu oluşabilir.

Hamilelikte ağız kuruluğu pek çok kadının yaşadığı bir şikâyettir. Bunun nedeni genellikle vücudun hamilelik sırasında daha fazla suya ihtiyaç duymasıyken; hormonlar, gestasyonel diyabet, pamukçuk ve dehidrasyon da gebelikte ağız kuruluğuna neden olabilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte ağız kuruluğu neden olur, gebelikte ağız kuruluğuna ne iyi gelir gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Tükürük; bakteriler tarafından üretilen asitleri etkisiz hale getirmek, diş çürümesini önlemek, yutmayı kolaylaştırmak, sindirime yardımcı olmak ve tat alma duyusunu iyileştirmek gibi çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Tükürük bezlerinin yeteri kadar tükürük üretemediği durum ise ağız kuruluğunu ifade eder. Ağız kuruluğu genellikle ilaçların bir yan etkisi olarak oluşur. Bununla birlikte kanser tedavileri, yaş almak, çok fazla kafein tüketmek veya yeteri kadar su içmemek de ağız kuruluğuna neden olabilir. Peki, hamilelikte ağız kuruluğu neden olur?

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Hamilelikte ağız kuruluğunun birçok nedeni olabilir Bunlar:

1. Dehidrasyon

Dehidrasyon, özetle vücudun susuz kalması olarak tanımlanabilir. Hamilelik döneminde vücudun suya daha fazla ihtiyacı olur. Zira bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için su olmazsa olmazdır. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının günde minimum 8 – 10 bardak su içmesi önerilir.

Şiddetli dehidrasyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı susuzluk,
  • Koyu idrar,
  • Baş dönmesi,
  • Baş ağrısı,
  • Tükenmişlik.

Hamilelikte Dehidrasyonun 14 Belirtisi!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Şükran Ovalı’nın Kızı Mihran Ela Yoğun Bakıma Alındı

2. Gestasyonel Diyabet

Gebelik öncesinde yeterli insülini salgılayan pankreas hücreleri, gebelikle birlikte bazı kadınlarda yeterli düzeyde insülin salgılayamayabilir. Bu nedenle gebelik öncesinde diyabeti olmayan kişilerin bu dönemde kan şekeri yükselebilir. Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan bu durum, anne ve bebek için çeşitli riskler doğursa da doğru bakım ve tedavi ile kontrol edilebilir.

Doğumdan kısa bir süre sonra geçmesi beklenen gestasyonel diyabet, çoğu zaman ufak semptomlar dışında önemli bir belirti vermez. Bu belirtilerin başında ise ağız kuruluğu gelmektedir. Buna ek olarak aşırı susama, sık idrara çıkma ve tükenmişlik hissi de gestasyonel diyabetin diğer belirtileri arasındadır. Hastalık önemli semptomlara yol açmadan yıkıcı sonuçlar doğurabileceğinden anne adaylarının 24. – 28. haftalar arası mutlaka şeker yükleme testi yaptırması önerilmektedir.

3. Pamukçuk

Pamukçuk, Candida Albicans adı verilen bir mayanın ağızda aşırı çoğalmasıdır. Herkesin ağzında bir miktar bu mantar türü bulunur. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında kontrolsüz bir şekilde çoğalabilirler. Bu da pamukçuk adı verilen mantar enfeksiyonuna sebep olur.

Ağız kuruluğu ile belirti veren pamukçuk, aynı zamanda dil ve iç yanaklarda kazındığı zaman kanayabilen beyaz lezyonlara neden olur. Bununla birlikte tat kaybı, ağızda ağrı ve kızarıklık gibi semptomlar da görülebilir.

4. Uyku Problemleri

Hamilelik, uyku problemlerine yatkınlığın arttığı bir dönemdir. Özellikle sigara içen, fazla kilosu bulunan veya bademcik büyümesi gibi sorunları olan anne adaylarında horlama ve uyku apnesi gibi şikâyetlerle sık karşılaşılır. Genellikle hamileliğin son 3 ayında görülen horlama ve uyku apnesi ise uyurken ağızdan nefes almaya neden olabilir. Bu da tükürük üretmeyi zorlaştırarak ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir.

Hamilelikte Ağız Kuruluğu: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte ağız kuruluğu olduğunda buna eşlik eden farklı semptomlar da ortaya çıkabilir. Bunlar:

  • Boğaz ağrısı,
  • Yutma güçlüğü,
  • Burun içinde kuruluk,
  • Ses kısıklığı,
  • Kalın ve lifli görünen tükürük,
  • Ağız kokusu,
  • Tat alma duyusunda değişiklik,
  • Diş çürükleri.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Gebelikte Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Kural

Hamilelikte Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Gebelikte ağız kuruluğu altta yatan nedene bağlı olarak kolaylıkla tedavi edilebilir. Eğer gestasyonel diyabetiniz varsa, doktorunuz bunu kontrol altına almaya yönelik bir tedavi planı oluşturacaktır. Bununla birlikte diyet ve egzersiz programı da önerebilir. Ağız kuruluğunun altında mantar enfeksiyonu olduğu düşünülüyorsa, yine doktorun önereceği gebeliğe uygun ilaçlar ile mantar kontrol altına alınabilir. Uyku apnesi veya horlamadan kaynaklanan ağız kuruluğu söz konusuysa, ameliyat dışında birçok tedavi yöntemine başvurulabilir.

Bunlara ek olarak aşağıdaki öneriler de hamilelikte ağız kuruluğunun geçmesine yardımcı olacaktır.

  • Günde en az 8 bardak su için.
  • Tükürük üretimini tetiklemek için şekersiz sakın çiğneyin.
  • Ağız kuruluğuna neden olan kafeini bir süre sınırlandırın.
  • Doktorunuz onay veriyorsa ağız kuruluğunu gideren özel gargaralardan kullanın.
  • Ağız hijyeninize ekstra özen gösterin.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu