Çocuğumla Birlikte Uyumam Doğru mu?
İçindekiler
Bebeğinizin aranıza ilk katıldığı yıllarda ihtiyaçlarını gözetmek amacıyla birlikte uyumanız normaldir fakat bunun ne kadar süreceği ise önemli bir konudur.
Çocuğumla Birlikte Uyumam Doğru mu?
Anneler, bebekleri dünyaya geldiğinde geceleri emzirmeyi kolaylaştırmak için aynı odada ve hatta aynı yatakta olmayı tercih eder. Yalnızca meme emerken değil uyurken de annenin sıcaklığını hissedebilmek bebekler için vazgeçilmezdir. Birçok ebeveyn çocuklarını kendi yataklarında uyumaya alıştırıp, daha sonra bebeklerini bundan vazgeçiremediği için yakınır. Bebeğinizin aranıza ilk katıldığı yıllarda ihtiyaçlarını gözetmek amacıyla birlikte uyumanız normaldir fakat bunun ne kadar süreceği ise önemli bir konudur.
Ebeveynler bebeği yatağına ne zaman alıştırmalı?
Çocuğun kendi odasında ve kendi yatağında yatması, bireyselleşmesi ve özgüven kazanması bakımından önemlidir. Doğumdan sonra bebeğiniz ile yatakları ayrı tutarsanız bu çocuk ve aile için en kolay seçenek olur. Bebeğinizin beşiğinin sizin yatağınızın yanında bulunması, hem anne hem de bebek için en sağlıklısıdır. Fakat oldu da bir süreliğine yanınıza ve yatağınıza bebeğinizi aldınız. Onu yatağına alıştırmak için en iyi zamanında bir aydan itibaren başladığını unutmayın. Bebekler 1 yaşına kadar yatağına daha kolay alışır. Ancak ondan sonraki dönemde çocuğun her dönemde anne yatağından ayrılması zorlaşır. Bu yaştan sonra çocuğun anne ve babası ile aynı odada kalması onun bireyselleşme sürecini tehlikeye atabilir. Özellikle de bezden ayrılma yaşı, memeden kesilme yaşı ve yatak ayırma yaşı aynı ana denk geldiğinde çocuk kendisini terk edilmiş hissedebilir. Bir anda bu kadar kayıp çocuğun hayatında olumsuz etki yaratabilir. Daha ileri yaşlarda yatak ayırma için mutlaka bir uzmanla çalışmak gerekir.
*1-2 yaşındaki bebekler için uykuya alışma süreci!