
Bebeklerin Gözleri Açık Uyuması Normal mi?
İçindekiler

Bebeklerde göz açık uyuma çok sık rastlanılan bir durumdur.
Bebeklerin huzur içinde uyumasını izlemek her ebeveyn için rahatlatıcıdır. Ancak bazı anne ve babalar bebekleri uyurken gözlerinin açık olduğunu gözlemleyebilir. Tıpta lagoftalmi olarak adlandırılan bu durumda, bebekler gözleri yarı açık veya tamamen açık uyuyabilmektedir. Peki, bebekler neden gözleri yarı açık uyur? Bebekler genetik olarak gözleri açık uyuyabileceği gibi daha uzun REM uykusuna sahip oldukları için de gözleri açık bir şekilde uyuyabilirler. Buradan da anlaşılacağı üzere bebeklerin gözleri açık uyuması çoğu zaman endişelenilecek bir durum değildir. Ancak çok nadir durumlarda doğuştan gelen bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeğim gözü açık uyuyor diyen anneler için bunun olası sebeplerinden bahsettik. Keyifli okumalar!
Bebeklerin Gözleri Açık Uyuması Normal mi?bebeklerin gözleri açık uyuması
Bebeklerde gözlerin açık uyunması durumu genellikle fizyolojiktir ve herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Ancak buna başka belirtiler de eşlik ediyorsa veya göz kapağının kapanmasını engelleyen bir durum fark ederseniz pediatrik değerlendirmeye başvurmanız önerilir. Gelin şimdi, bebekler neden gözleri açık uyur sorusunun yanıtını daha detaylı inceleyelim.
1. Genetik Yatkınlık
Sizde, eşinizde veya ailelerinizde gözleri tam veya kısmen açık uyuyan birileri varsa bebeğinizin bu durumu miras alma olasılığı yüksektir.
2. Daha Uzun REM Uykusu
Bebeklerin uyku düzenleri, gelişmemiş beyin yapıları nedeniyle yetişkinlerden daha uzun REM uykusuna sahip olacak şekildedir. Uzmanlar, bunun da bebeklerde göz açık uyuma durumuna neden olabileceğini belirtiyor.
3. Nadir Hastalıklar
Bazı nadir durumlarda doğuştan gelen hastalıklar da bebeklerin gözleri açık uyumasına neden olabiliyor. Örneğin yüz sinirlerindeki bir kusur, gözlerin tam kapanmamasına yol açabiliyor. Böylesi bir durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanız ve bebeğinizin muayenesini yaptırmanız önerilmektedir. Eğer doktorunuz doğuştan gelen hastalık olasılığını dışladıysa endişe edilecek bir durum yoktur.
Ne Zaman Doktora Danışılmalı?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde göz açık uyuma çok sık rastlanılan bir tablodur. Bu durum çoğu zaman tehlikeli değildir ve aylar içinde kendiliğinden geçer. Ancak bu esnada bebeğinizin gözünün çok kuruduğunu düşünüyorsanız, gözlerini korumak için doktoruna danışarak göz damlası veya merhemi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğim gözleri açık uyuyor diyorsanız ve buna aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa bebeğinizin doktoruna danışmalısınız.
- Göz kızarıklığı
- Gözde akıntı
- Uyanıkken gözleri kapatma zorluğu
- Göz açık uyumanın 2 – 3 aydan fazla sürmesibebekler ne
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1