Bebek ve Çocuk

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?

Ek gıdaya başlayan bebeklerin menüsüne 1 yaşından önce eklenmemesi gereken besinlerden biri de baldır.

İlk 6 ay anne sütü veya formül mama ile beslenen bebekler, 6. aydan sonra ek gıdaya başlar. Ancak bu süreçte, gerek bebeklerin sindirim sistemlerinin yeterince gelişmemiş olması gerekse alerji riski sebebiyle her besin bebeklerin öğünlerine eklenemez. Bu dönemde bebekler için yasak olan besinlerden biri de baldır. Çünkü balda bulunan clostridium botulinum sporları bağırsaklarda bakteriye dönüşür ve vücut için zararlı toksinler üretir. Yetişkinler bunu tolere edebilir fakat bebeklerde bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı hücreler henüz yeteri kadar gelişmediği için ciddi zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Peki, bebeklere bal ne zaman verilir? Bal, bebeklere 1. yaşından sonra yedirilebilir. Ancak her bebeğin gelişimi ve alerji durumu farklı olduğundan, her ihtimale karşı bebeğin menüsüne bal eklemeden önce bebeği takip eden doktorun önerisi dikkate alınmalıdır.

Şimdi, bebeklerde bal zehirlenmesi (botulizm) ve bal tüketimi ile ilgili aklınıza takılan soruları birlikte inceleyelim.

Bebeklere Bal Ne Zaman Verilir?

Arılar bal yaparken clostridium botulinum sporları da ürettikleri bala bırakırlar. Bu sporlar bağırsaklarda bakteriye dönüşerek vücutta zararlı nörotoksinler üretebilirler. Yetişkinlerin sindirim sistemindeki faydalı hücreler bu bakterilerin çoğalmasını önleyebiliyorken, bebeklerin sindirim sistemindeki yararlı bakteriler henüz yeteri kadar gelişmediği ve çoğalmadığı için botulizm adı verilen zehirlenmeler yaşanabiliyor. Bu sebeple çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, bebeklerin 1 yaşından önce bal yemesini önermiyor. 1 yaşından sonra ise azar azar bebeklerin menüsüne eklenerek alerjik bir durum oluşup oluşmadığının gözlemlenmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Neslihan Atagül Bebek ile İlgili İlk Kez Konuştu!

Halk arasında bebeklerde bal zehirlenmesi olarak da bilinen botulizm nadir görülse de ciddi bir zehirlenmedir. Vakaların daha çok Amerika’dan bildirildiği ve 6 aydan küçük bebeklerde riskin yüksek olduğu biliniyor.

Bunu da Okuyun: Bebeklere Yoğurt Ne Zaman Verilebilir?

Bebeklerde Botulizmin Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde botulizmin en yaygın belirtileri şu şekildedir;

  • Uzun süreli kabızlık,
  • Bacak, kol veya boyun kaslarında gevşeklik,
  • Zayıf ve cansız ağlama,
  • Sürekli uyuma isteği,
  • Göz kapağı düşüklüğü,
  • Başını sabit tutamama,
  • Beslenme azalmasıdır.

Bunlarla birlikte bebeğin sürekli halsiz görünmesi, solunum sıkıntısı ve hırıltı gibi belirtilerin gözlemlenmesi de botulizm semptomları arasında yer almaktadır. Belirtiler genellikle balı tükettikten 12 – 24 saat sonra ortaya çıkar. Hastalık ilk olarak genellikle kabızlıkla belirti verir. Daha sonra yukarıdaki semptomlardan birkaçı veya hepsi görülebilmektedir. Ancak bazı bebeklerde belirtiler 2 haftaya kadar görülmeyebilir. Bu da teşhisi zorlaştıracaktır. Dolayısıyla bebeğinize bal yedirdikten sonra bu belirtileri birkaç hafta sonra gözlemleseniz dahi, muayenede doktorunuza bebeğin bal tükettiğini belirtmeniz faydalı olur.

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?

Bunu da Okuyun: Ek Gıdaya Geçişte 3 Gün Bekleme Kuralı Nedir?

Bebekler 1 Yaşından Sonra Bal Yemeye Nasıl Başlamalı?

1 yaşını dolduran bebeğinize bal yedirmek istiyorsanız, başlangıçta sevdiği yiyeceklere karıştırarak verebilirsiniz. Her yeni yiyecekte olduğu gibi balda da 3 gün bekleme kuralına uymanız, alerjik reaksiyonları gözlemleyebilmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Balı yulaf ezmesine veya yoğurda karıştırıp yedirebileceğiniz gibi tost veya krepin üzerine de birkaç damla damlatarak da bebeğine yedirebilirsiniz. Ayrıca hazırlayacağınız kek, kurabiye gibi hazırlayacağınız yiyeceklere şeker yerine bal ilave edebilirsiniz.

Bebekler İçin Balın Faydaları Nelerdir?

Bebeklerde bal tüketimi her ne kadar 1 yaşına kadar önerilmese de ilerleyen yaşlarda bebeğin öğünlerine eklenebilir. Zira bal, eser miktarda da olsa amino asitler, enzimler ve antioksidanlar içermektedir. Balın çocuklar için diğer faydalarına bakacak olursak;

  • Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirir,
  • Öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur,
  • Konsantrasyonu artırır, böylece okul başarısına dolaylı yoldan etki edebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Doğum Şekilleri ile İlgili Tüm Merak Ettikleriniz!

Bunu da Okuyun: Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilebilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu