Bebek ve Çocuk

Bebeklerde Horlama Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Horlama Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde horlama ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Bebeklerde horlama çok sık görülen bir tablodur. Yenidoğanlar da dahil olmak üzere bebekler ara sıra horlayabilirler. Bunun nedeni ise çoğu zaman bebeğin burnunu temizleyememesi nedeniyle biriken mukustur. Ancak astım, uyku apnesi veya genetik bozuklular da bebeklerde horlamaya neden olabileceğinden, özellikle uzun süren veya birkaç saniye de olsa bebeğin nefesini kesen horlamalarda mutlaka pediatri uzmanına muayene olmak gerekir. Sizler için hazırladığımız bu yazımıza, bebeklerin horlaması normal mi, bebekler neden horlar gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklerin Horlaması Normal mi?

Yenidoğanlar dahil olmak üzere bebeklerde horlama çoğu zaman normaldir. İstatistiklere göre her 10 bebekten neredeyse 1’i her gece horluyor. Bu durum, boğazdaki hava yolu tıkandığında veya daraldığında, solunan havanın boğazdaki dokuları titremesiyle ortaya çıkar. Hava yolunun daralması ise genellikle mukustan kaynaklanır. Ancak bebeklerin horlaması, nadir durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden, özellikle uzun süren veya bebeğin nefesini birkaç saniye de olsa kesen horlamalarda mutlaka doktora danışmak gerekir. Gelin şimdi bebeklerde horlama nedenleri neler, daha detaylı inceleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Bebeklerde Kolik Sorununa Akupunktur Tedavisi

Bebeklerde Horlama Neden Olur?

Bebeklerin horlaması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Horlamaya sebep olabilen olası faktörler ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Burun Deliklerinin Tıkalı Olması

Bebekler burunlarındaki mukusu henüz dışarı çıkaramadığı için burun delikleri sık sık tıkanabilir. Bununla birlikte anatomik anormallikler de bebeklerin burun deliklerinin tıkalı olmasına yol açabilir. Örneğin koanal atrezi veya nazal septum deviasyonu gibi anatomik problemler, burun tıkanıklığı ve bebeklerde horlamanın nedeni olabilmektedir.

2. Soğuk Hava veya Salya Akması

Soğuk hava, burun deliğinde mukus birikmesine neden olarak horlamaya yol açabilir. Ayrıca diş çıkaran bebekler çok fazla salya ürettiğinden, bu salya özellikle sırt üstü yattıklarında burun boşluklarına sızarak horlamaya sebep olabilir.

3. Astım ve Alerji

Astımın sıklıkla solunum yolu alerjileriyle doğrudan bir bağlantısı vardır. Bu nedenle alerjinin sebep olduğu astım bebeklerde horlama gibi durumlara yol açabilir. Horlamanın yanı sıra oyun oynarken nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.

4. Geniz Eti ve Bademcikler ile İlgili Sorunlar

Hem geniz eti hem de bademcikler, solunum sistemini enfeksiyonlardan korumada önemli bir rol oynayan lenfatik sistemin bir parçasıdır ancak kendileri de enfeksiyona karşı savunmasızdır. Enfekte olmuş geniz eti veya bademcikler, genişleyerek bebeğin hava yolunu daraltabilir ve horlamasına neden olabilir.

5. Obstrüktif Uyku Apnesi

Bebeklerde horlamanın önde gelen nedenlerinden biri de uyku apnesidir. Obstrüktif uyku apnesi, hava yolunun ön kısmı arka kısma baskı yaptığında, bebeğin hava yolu kısmen veya tamamen tıkandığında meydana gelir. Solunum yolundan geçen hava daha sonra boyun dokularını titreştirerek horlama neden olur.

6. Genetik veya Nöromüsküler Bozukluklar

Down sendromu gibi genetik hastalıkların neden olduğu zayıf kas tonusu ve yüz özellikleri nedeniyle bebekler horlayabilir. Bu durum, bilindiği gibi dilin büyümesine, burnun düzleşmesine ve çenenin küçülmesine neden olabilir. Bunların hepsi de hava yolunu daraltarak horlamaya yol açabilir. Ayrıca serebral palsi veya kas distrofisi gibi bazı nöromüsküler bozukluklar dil kaslarını gevşeterek dilin geriye düşmesine ve hava yolunun tıkanmasına neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Hatice Şendil'den Doğum Öncesi Bebek Paylaşımı

Bebeklerde Horlama Neden Olur? Nasıl Geçer?

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Bebeklerde horlama çoğu zaman hastalık zamanlarında veya burun düzenli temizlenmediğinde ortaya çıksa da aşağıdaki senaryolarda vakit kaybetmeden doktora danışmak sağlıklı olacaktır:

1. Düzensiz Nefes Alma

Bebek horlarken birkaç saniye nefes almayı bırakırsa, bunun altında ciddi bir sorun olabilir. Özellikle prematüre veya düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler solunum sıkıntısı sendromu geliştirme açısından daha fazla risk altındadır.

2. Her Uykusunda Horluyorsa

Bebeklerde bir miktar horlama normaldir. Ancak her uyuduğunda horluyorsa, bu durum altta yatan bir tıbbi sorunun göstergesi olabilir.

3. Horlama ve Homurdanma Sesi Çok Tiz veya Yüksek Olduğunda

Horlama sesi çok rahatsız edecek düzeydeyse, bu minik bebekler için elbette normal değildir. Böylesi bir tabloda çocuk doktoruna danışmak gerekir.

4. Horlama Uykuyu Etkiliyorsa

Horlama bebeğin uykusunu bölüyor veya zorlaştırıyorsa çocuk doktoruna muayene olması faydalı olacaktır.

Bebeklerde Horlama Nasıl Geçer?

Bebeklerde horlamayı geçirmek için altta yatan nedenin saptanması gerekir. Eğer anatomik sorunlar varsa ve doktor gerekli görüyorsa cerrahi olarak yöntemlere başvurulabilir. Ancak hastalık veya alerji kaynaklı horlamalar için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

1. Bebeğinizin Doğru Pozisyonda Uyumasını Sağlayın

Horlamayı hafifletmek için yapılabilecek en iyi şey doğru uyku pozisyonunu bulmaktır. Yetişkinler için yana doğru yatma önerilse de bu yatış pozisyonu bebekler için uygun değildir. Bebekler için en güvenli uyku pozisyonu ise sırt üstüdür. Sırt üstü yatarken hava yollarının daralmasını önlemek için başlarını bir yana doğru eğebilirsiniz.

2. Alerjenleri Uzak Tutun

Temiz bir uyku ortamı sağlamak, potansiyel alerjenlere maruz kalma riskini azaltarak bebeklerin horlamasını önleyebilir.

3. Hava Kuruysa Nemlendirici Cihaz Kullanın

Hava nemlendiriciler, optimal nem seviyesini korumak için havaya su buharı pompalayan cihazlardır. Eğer evinizdeki hava çok kuruysa nemlendirici cihazlardan faydalanabilirsiniz. Bu cihazlar horlamayı tedavi etmez ancak bebeğin daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Çoğul Gebelik Nasıl Oluşur?

4. Tuzlu Su Damlaları veya Aspiratör Kullanın

Bebeğinizin horlamasının nedeni burnundaki fazla mukus ise tuzlu su damlaları veya aspiratör kullanabilirsiniz. Ancak salin damlaları ilaçlı olabileceğinden pediatri uzmanı rehberliğinde alınmalıdır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Kaynak: 1

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu