Bebeklerde Dil Bağı ve Neden Olabileceği Sorunlar
İçindekiler
Sizler için hazırladığımız makalede; Dil bağı nedir, belirtileri ve tedavi şekli nasıldır, dil bağı ameliyatı nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını derledik.
Dil bağı olarak da bilinen ankiloglossi; bir çeşit doğumsal hastalıktır. Bebeklerde konuşma problemi veya beslenme sorunlarına neden olabileceği için, aileler tarafından fark edilir edilmez doktora başvurulması gerekir. Sizler için hazırladığımız makalede; Dil bağı nedir, belirtileri ve tedavi şekli nasıldır, dil bağı ameliyatı nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını derledik.
Dil Bağı Nedir?
Dil; anne karnındayken oluşan, ilk dönemlerde emme daha sonra ise tat alma, ağız içini temizleme, dişle birlikte çiğneme, ağızdan alınan havanın ısıtılması veya yiyeceklerin yemek borusuna yönlendirilmesi gibi hayati fonksiyonları sağlamamıza yarayan önemli bir organdır.
Vücudumuzda, her organda olabildiği gibi dilde de doğumsal veya sonradan gelişebilen rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunlardan en sık karşılaşılanı ise aileler tarafından da endişeyle yaklaşılan ankiloglossi, yani dil bağıdır.
*Dudak ve Damak Yarığı ile İlgili Tüm Merak Edilenler Burada!
Dil bağı, dilin ağız tabanına tutunmasına yardımcı olan bir doku parçasıdır. Bebekler anne karnında henüz 4. haftadayken dil gelişmeye başlar. Ancak başlarda dil ve ağız tabanı birbirine yapışıktır, dilin serbestliği yoktur. İlerleyen zamanlarda ise dil daha serbest bir hale gelir. Ancak ağız tabanından tamamen ayrılmaması için frenulum ismi verilen bir bağ dokusu gelişir. Eğer frenulum gereken uzunluğa ulaşamaz ise bebekte ankiloglossi yani dil bağı gelişir.
Dil Bağı Belirtileri
- Eğer çocuğunuz emerken çok terliyorsa,
- Memeyi tam kavrayamıyor ve buna bağlı olarak memeyi reddediyorsa,
- Dilin ön bölgesinin aktif olarak kullanıldığı ‘l, r, t, s, z’ gibi harflerini söylerken zorlanıyorsa,
- Artikülasyon sorunları mevcutsa doktorunuza danışmalısınız.
Dil Bağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dil bağı ameliyatı, ameliyat dense de aslında ufak bir cerrahi girişim olarak tanımlanabilir. Hastaların çok büyük bir kısmında lokal anestezi tercih edilir ve dil bağı bistür/makas yardımıyla kesilir. Ancak sabit tutulması mümkün olmayan veya işlemden çok korkan çocuklar için genel anestezi kararı verilebilir. Ya da dil bağının çok büyük olması durumunda, yine genel anestezi tercih edilebilir. Ameliyat sonrası ağrı veya kanama riski çok düşüktür. ‘Dil bağına hangi bölüm bakar‘ diye merak etmiş olabilirsiniz. Dil bağı, KBB uzmanlarının (Kulak, Burun, Boğaz) alanıdır ve ameliyat KBB uzmanlarınca gerçekleştirilir.
Dil Bağı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Dil bağı ameliyatı lokal anestezi ile gerçekleştirildiyse, yeme/içme eylemine 30 dk. sonra başlanabilir. Eğer bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, emme işlemine yine aynı sürede devam edebilir.
Ancak ameliyat genel anestezi altında yapıldıysa, ilaçların vücuttan çıkması için ortalama 4 saat beklenmesi gerekir.
*Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?
Dil Bağı Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?
Önceleri, dil bağı ameliyatının ne zaman yapılacağı ile ilgili genel kanı 3 yaş civarıyken, şimdilerde konuşma ve beslenme problemlerine yol açabildiği için fark edilir edilmez operasyonun yapılması tavsiye ediliyor.
Dil Bağının Neden Olabildiği Problemler
Dil bağı başta konuşma ve artikülasyon bozuklukları olmak üzere yeteri kadar beslenememe, ağız içi hijyenini tam olarak sağlayamama, diş çürükleri, emme/yutma eyleminde zorlanma ve bunların sonucunda gelişen sosyal ve psikolojik problemlere yol açabilmektedir.
Dil bağını aileler genellikle iki şekilde fark etmektedir; ilki yenidoğan bebeklerin emme refleksinin zayıf olması, ikincisi ise çocuğun konuşurken bazı sesleri tam olarak çıkaramaması. Ancak burada altını çizerek belirtmek gerekir ki, dil bağı çocuğun konuşamamasına değil, konuşurken ‘l, r, t, z,’ gibi harfleri tam olarak söyleyememesine neden olur. Bu nedenle eğer çocuk konuşamıyorsa mutlaka sebebi araştırılmalıdır.
*Tedavi Edilmeyen Kekemelik Çocuklarda Depresyon Nedeni!