Asherman Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler
Asherman sendromunun belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Asherman sendromu rahim içi yapışıklıklar olarak tanımlanabilir. Adet düzensizliği veya gebe kalamama gibi sorunlara yol açabilen Asherman Sendromu’nun en sık karşılaşılan nedeni, geçmişte rahim veya rahim ağzı ile ilgili geçirilen ameliyatlardır. Aynı zamanda enfeksiyonlar veya radyasyon tedavisi de Asherman sendromuna sebep olabilmektedir. Asherman sendromunun tedavisi için ise genellikle histeroskopiden faydalanılmaktadır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, Asherman sendromu ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları derledik. Hazırsanız başlayalım.
Asherman Sendromu Nedir?
Asherman sendromu rahim içi yapışıklıkları olarak tanımlanabilir. Yapışıklıkların oluşturduğu skar dokusu ise hem adet düzensizliklerine hem de gebe kalma ile ilgili problemler yaşanmasına yol açabilmektedir. İlk kez 1948 yılında Joseph Asherman tarafından tarif edilen Asherman sendromunun belirtileri, nedenleri ve tedavisini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Asherman Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Asherman sendromunuz varsa çeşitli belirtiler yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler genellikle aşağıdakileri içerir:
- Adet döneminin çok hafif olması (hipomenore)
- Adet görememek (amenore)
- Şiddetli kramplar
- Pelvik ağrı
- Hamile kalmakta zorluk yaşamak
- Tekrarlayan düşükler
Asherman Sendromu Neden Olur?
Asherman sendromu rahim içinde skar dokular (yapışıklıklar) oluştuğunda, bu yapışıklıklar rahim içindeki alanı sınırlandırdığında ve bazen rahim ağzını tıkadığında meydana gelir. Bunun birkaç sebebi olabilir ancak Asherman sendromunun en sık karşılaşılan nedeni, genellikle rahim veya rahim ağzı ile ilgili daha önce geçirilen ameliyatlardır.
Operatif Histeroskopi
Histeroskopi, özel optik bir cihazla rahim ağzından girilerek rahim içinin incelenmesidir. Halk arasında vajinal kamera da denilir. Bu işlem tanısal olduğu gibi tedavi amacıyla da tercih edilebilir. Tedavi amaçlı yapılan histeroskopiler operatif histeroskopi olarak adlandırılır. Örneğin operatif histeroskopi esnasında rahimdeki miyomlar çıkarılabilir.
Küretaj
Düşükler için yapılan küretajlarda rahim içi yapışıklık riski bulunmaktadır. Hatta bazen rahimde parça kalması nedeniyle tekrar edilen işlemler sonrası bu risk daha fazladır.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar genellikle tek başına Asherman sendromuna neden olmaz. Ancak küretaj veya sezaryen sırasında enfeksiyon kaparsanız risk artabilir.
Radyasyon Tedavisi
Nadiren de olsa radyasyon tedavisinin rahim içi yapışıklıklara neden olabildiği biliniyor.
Asherman Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Asherman sendromu genellikle adet düzensizliği, pelvik ağrı, hamile kalamama veya hiç adet kanamasının olmaması gibi semptomlarla doktora başvurulduğunda teşhis edilir. Muayene sırasında doktor mutlaka tıbbi geçmişi dinlemek isteyecektir. Bu esnada daha önce rahim ile ilgili geçirilmiş ameliyatlar varsa doktora anlatılmalıdır. Ayrıca radyasyon tedavisi görüldüyse, daha önce küretaj yapıldıysa veya pelvik enfeksiyon geçirildiyse bunlar da doktorla paylaşılmalıdır. Fiziksel muayenenin ardından sonohisterogram yapılarak Asherman sendromu teşhis edilebilir. Sonohisterogram için küçük bir katater yoluyla rahim boşluğuna salin solüsyonu enjekte edilir. Daha sonra transvajinal ultrasonla rahim muayenesi gerçekleştirilir. Kesin tanı için hekim ultrason, histeroskopi veya salin infüzyon sonografisinden faydalanmak isteyebilir.
Asherman Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Asherman sendromunun tedavisi için birkaç yöntem bulunmaktadır. Ancak kişinin çocuk isteği yoksa, ağrı veya kanama gibi şikâyetleri bulunmuyorsa tedavi etmemek de bir seçenektir. Aksine çocuk isteği varsa, ağrı veya kramp gibi şikâyetler mevcutsa, rahim içindeki yapışıklıkları gidermek için histeroskopi yapılabilir. Bu tedavi sırasında histeroskop adı verilen ince bir cihazla vajinadan rahim ağzına, oradan da rahmin içine girilerek yara dokusu çıkartılır. Tedavi sonrasında yeni yapışıklıkların önlenmesi için ise bazı tedbirler alınır. Bunlar arasında rahme spiral yerleştirilmesi, hormon tedavisine başlanması veya yapışıklığı önlemeye yardımcı olan jeller kullanılması gibi tedbirler olabilir.
Asherman Sendromu Kısırlığa veya Düşüğe Neden Olur mu?
Kısırlığın ortaya çıkmasında rahim anomalilerinden hormonal bozukluklara kadar pek çok faktör etkili olabilir. Bu nedenle 1 yıl denemenin ardından (35 yaşından büyükler için 6 ay) hamile kalamadıysanız bir kadın doğum uzmanına muayene olmalısınız. Bu muayene sırasında doktorunuz nedeni saptayabilmek için çeşitli görüntüleme yöntemlerinden ve diğer testlerden faydalanmak isteyebilir. Muayene sonunda doktorunuz rahminizde bir yara keşfedebilir ve evet, bu durum da kısırlığın bir nedeni olabilmektedir. Bununla birlikte Asherman sendromuna sahip olan kadınlar doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak bu hastalık rahimde bebeğe ve plasentaya daha az yer kalmasına neden olduğundan düşük, ölü doğum veya plasenta previa gibi riskleri artırabilmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Skar Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Kaynak: 1