
Prematüre Doğumların Önlenmesi ve Tedavisi
İçindekiler
Prematüre Doğumların Önlenmesi
Prematüre doğumlar tamamen engellenemese de riskini azaltacak bazı faktörler vardır. Bu faktörler normalde de gebeliğin sağlıklı geçirilmesi için yapılması gereken şeylerdir ve dikkatle uygulanmalıdır. İlk olarak doktor takibi en önemli şeydir ve bu önlemlerin başında gelir. Doktor takibinde önemli olan şey ise doktora çekinmeden bilgi verilmesi ve doktordan hiçbir şey saklanmamalıdır. Sigara her hastalığı olumsuz etkilediği gibi erken doğumda da oldukça etkilidir. Doktora danışmadan kafaya göre en küçük ilaç bile almak bebeği sadece erken doğum anlamında değil her anlamda tehlikeye atacaktır.
Beslenme Düzeni ve Miktarı
Beslenmenin fazla olması gerektiği gibi bir görüş edinmek sizi ve hamileliğinizi zora sokacaktır. Bebek için doğru olan çok değil sağlıklı ve düzenli beslenmekken eğer siz porsiyonu iki kişilik yemeye çalışırsanız hamileliğiniz artan kilonuzla oldukça zora girecektir. Gebe bilgilendirme sınıfları sizin her konuda doğru davranmanızı ve bilgili olmanızı sağlayacaktır.
Anne Üzerindeki Etkenler
Eğer annenin kronik bir hastalığı var ise ve bu yanlış tedaviye maruz kalırsa bebek için bir erken doğma sebebi yaratacaktır. Rahim ağzı yetmezliği veya sorununuz var ise mutlaka bunları tedavi ettirmelisiniz. Gebe anne hijyene ve temizliğine çok dikkat etmeli olabildiğince enfeksiyon yaratabilecelek şeylerden uzak durulmalıdır. Eğer anne adayı stresli bir gebelik geçirirse bu onun için ve bebek için oldukça tehlike yaratacak ve erken doğuma sebep olacaktır.
Tıbbı Tedaviler
Prematüre doğumların önlenmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması için her gebenin ihtiyacına göre bazı tıbbi tedaviler vardır ve doktora danışarak bunları öğrenebilirsiniz.
Prematüre Doğum Nedenleri
Prematüre nedenleri olarak karşımıza sıklıkla aşağıdakiler çıkmaktadır:
- Annenin 18 yaşının altında olmaması ve 40 yaşının üstünde olmaması gerekir.
- Anne eğer enfeksiyon geçirmişse bu bir erken doğum sebebidir.
- Annenin rahminde problem var ise bu da bir sebeptir.
- Plasentanın problem yaratması
- Annenin sigara kullanması
- Çoğul gebelikler
Prematüre Bebeklerde Sık Karşılaşılan Sorunlar
Araştırmalara göre organları tam gelişmemiş bebeklerde, bağışıklık sistemi tam gelişmemiş bebeklerde, antikor geçişi tam olmayan bebeklerde sık sık şu sorunlar görülmektedir: Solunum güçlüğü, beslenme sorunları, çabuk enfeksiyona yakalanma, beyinde kanama ve hasar oluşumu, kemik erimesi. Bebekler taburcu olduktan sonra da en sık karşılaşılan sorunlar gözlerde ve kiloda oluyor. Erken doğan bebekler kolay kilo alamıyor ve gözlerinde problem oluşuyor. Bazıları nörolojik sorunlar geçiriyor ve çok az bir kısmında işitme sorunları oluyor.
Prematüre Bebek Sahibi Olan Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Eğer bebeğiniz prematüre olarak doğmuşsa onun kontrollerini prematüre uzmanı veya çok deneyimli bir çocuk doktoru yapmalı. Bebeklerin nörolojik problem geçirip geçirmediğini öğrenmek için sık sık kontrol edilmeli ve eğer bu konuda bebek çok riskliyse erken müdahale görmelidir. Bebeğin göz taramaları ve işitme testleri doğru zamanda ve eksiksiz yapılmalıdır. Bebek enfeksiyon geçirmeye çok elverişli olduğu için kalabalık ortamlara fazla sokulmamalı ve hijyene çok dikkat edilmelidir. Bebeğin aşıları gerektiği zamanda ve tam olarak yapılmalıdır. Bebeğin kilosu, beslenme düzeni, boyu ve baş çevresi düzenli aralıklarla takip edilmelidir.
Erken Preterm Nedir?
Erken preterm , orta derece erken doğan bebek demektir ve 32 haftadan daha kısa süren hamileliklere denir. Preterm doğum (erken doğum) hangi evrelerde olduğuna bağlı olarak bebeklerde sağlık sorunları saptanır ve ağırlığı tespit edilir.
Normal Bebek Çeşitleri
Term preterm postterm nedir? Bebekler doğum gerçekleştirdikten sonra ayrıldıkları üç gruba göre muamele görürler. Term bebek 38 ile 42 haftası aralarında doğan bebekler, preterm bebek 38. haftadan önce doğan bebek, postterm bebek ise 42 haftayı tamamlayıp doğan bebekler olarak bilinir.
Prematüre Bebeklerin Özellikleri
Vücutları küçük olmasına karşın kafaları büyük olan prematüre bebekler, normal bebeklerden daha az yağ oranına sahiptirler. Tüm vücutlarını kapsayan ince sarı tüylere sahip, düşük vücut ısılarına sahip olan bebekler düşük yağ oranları sebebiyle ısınamazlar. Süt emmede ve yutmada özellikleri zayıf olan bu bebekler böyle olduklarında hortumla beslenirler. Nefes darlığı ve solunum yetmezliği çeken bu bebeklerin bakımında oldukça dikkatli olunmalıdır çünkü ona hızlı mama vermeniz halinde bebek tıkanabilir.