
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?
İçindekiler
bebeklerde ek gıdaya geçiş, bebeklerde ek gıda, bebeklerde ek gıda alerjisi, bebeklerde ek gıda reddi, bebeklerde ek gıdaya geçiş tablosu, bebeklerde ek gıda tarifleri, bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanır, bebeklerde ek gıdaya geçişte ilk ne verilmeli, bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanmalı, bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı,
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş
İlk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenen bebeğinizin duyuları, çevreyi algılaması, hareketleri ve aktifliği günden güne gelişiyor. Bu da yakında tükettiğinden çok daha fazla besine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci, anneler için heyecanlı olduğu kadar kafa karıştırıcı bir dönemdir. İlk kez anne sütünden farklı yiyecekler tadan bebeğinizin hangi besinleri tüketebileceği, nasıl sebze-meyve dengesini sağlayabileceğiniz ve ek gıdaya ne zaman geçeceğiniz gibi konular bir hayli düşündürücü olabilir. Çiçeği burnunda anneler bebekleriyle keyifli anların tadını çıkarsın, bebekler yeni lezzetleri güvenle tatsın diye bu içeriğimizde bebeklerde ek gıdaya geçiş ile ilgili bilgiler vereceğiz. Ek gıdaya geçme zamanı ve çok daha fazlası için buyurun yazımıza…
Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?
Emziren anneler için ek gıdaya geçiş, bebeğin kendilerinden uzaklaşarak dış dünyaya açılması anlamına gelebilir. Bu da 9 ay boyunca bebeğini bir parçası olarak taşıyan anneler için kaygı yaratabilir. Ancak işin aslı, bebeğinizin kaç yaşına gelirse gelsin size ihtiyaç duyacağıdır. Şimdi ise dünyadaki farklı meyve, sebze ve besinleri denemek için ona lezzetli öğünler hazırlamanıza ihtiyaç duyuyor. Bunun yanında ek gıdaya ihtiyacı olması, artık anne sütüne ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmiyor. Yalnızca öğün miktarları biraz daha azalacak.
Bebekler için ideal ek gıdaya geçiş zamanı 6. Aydır. Ancak bebeğiniz 6. Ayını doldurmasından itibaren, tatması için ağzına değdirdiğiniz meyve püresini dili ile itiyor ve ağzının içine çekemiyorsa henüz ek gıda için hazır değil demektir. Ayrıca baş, boyun, sırt kaslarını kontrol edebilme, destekli oturma, doğduğu kilonun 2 katı ağırlığında olma, siz yemek yerken iştahının kabarması gibi belirtiler de gözlemlemiyorsanız ek gıda için bir süre daha beklemekte fayda vardır.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Bebeklerde ek gıdaya geçiş olabildiğince yavaş ve adaptatif olmalıdır. Ek gıdaya geçiş adı üzerinde bir “geçiş süreci” gerektirir. Dolayısıyla 6. Ay bittiğinde ve normal gelişim gösteren bir bebek için anne sütünü bırakma zamanının geldiği anlamına gelmez. Başlangıçta bir iki çay kaşığı tadımlık olarak başlaması gereken ek gıda sürecinde, 8. Ay bitene dek bebeğinize günde en fazla 2 çay bardağı ek gıda öğünü yedirmelisiniz. Aksi takdirde karnı doyan ve farklı yiyecekleri anne sütünden daha ilgi çekici bulan bebeğinizin sütten erken kesilmesi söz konusu olabilir. Bu da bebeğinizin gelişimi için en önemli faktör olan anne sütü eksikliğine yol açar. Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinizin günlük ek gıda ve anne sütü alımının %50-%50 olacağı dönem 9 ila 12 aylık dönemdir ki bu sürecin sonu zaten annelerin sütten kesme sürecine girer.