0 – 30 Ay Arası Bebeklerin Aşı Tablosu
İçindekiler
Anne ve babalar olarak doğum anından itibaren aşılarla tanışacak ve hangi ayda hangi aşının yapıldığını, hangi hastalıklara karşı koruduğunu öğreneceksiniz.
0 – 30 Ay Arası Bebeklerin Aşı Tablosu
Aşılar bebeklerin hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Anne ve babalar olarak doğum anından itibaren aşılarla tanışacak ve hangi ayda hangi aşının yapıldığını, hangi hastalıklara karşı koruduğunu öğreneceksiniz. Bu yazımızda anne ve babalara rehber olabilecek bir aşı tablosu hazırladık. İşte o aşılar:
Hepatit B Aşısı
Hepatit B virüsü dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. En etkili korumayı sağlayabilmek için doğumdan sonra ilk 72 saat içinde uygulanması gerekir. Taşıyıcı olduğu bilinen annelerden doğan bebeklere doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde Hepatit-B aşısıyla birlikte intramusculer (kas içi) olarak 0.55 mm kadar Hepatit B immünglobulini yapılmalıdır.
BCG Aşısı
Canlı bir basil aşısıdır. Ülkemizde deri içine yapılan tek aşıdır. Aşı kesinlikle cilt içine yapılmamalıdır ve doğru yapıldığında cilt üzerinde ufak bir kabarcık oluşur. Aşıdan sonra o bölgeye 2 gün su temas ettirilmemelidir. Aşı sulandırıldıktan 4 saat içinde kullanılmalıdır.
DaBT-İPA-Hib Aşısı
Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus influenza tip B aşısıdır. Ülkemizde 5’li karma aşı olarak 2, 4 ve 6. aylarda ve 18-24 ayda rapel (pekiştirme) dozu olacak şekilde uygulanır.
KPA ( Konjuge Pnömokok Aşısı)
Zatürre-menenjit aşısıdır. Konjuge pnömokok aşısı tek dozluk kullanımına hazır enjektör içerisinde sunulmaktadır. Sıvı formda bulunan aşı kendi enjektörüyle uygulanmaktadır.
KKK Aşısı
Bu bir karma aşıdır ve canlı ama etkisiz hale getirilmiş kızamık, kabakulak, kızamıkçık virüslerinden oluşur. Aşı yapılan yerde kısa süreli ağrılar gözükür. En çok görülen belirtisi ise ateş ve kırmızı beneklerdir.
OPA Aşısı
Çocuk felci aşısıdır. Nedeni polia virüsü olan bir mikrop olmaktadır. Çocuk felci sinsi ilerleyen ve bulaşan hastalık türüdür. Çocuk felci 1-4 yaş grubu çocuklarda daha sık rastlanmaktadır.
Td Aşısı
7 yaşından sonra çocuklar erişkin tip difteri-tetanoz aşısı veya tek tetanoz aşısı olmalıdır. Erişkin tip difteri-tetanoz aşısının tetanoz içeriği çocuklarda olanla aynıdır ancak difteri miktarı azaltılmıştır.
Hepatit A Aşısı
Ülkemizde Hepatit-A aşısı ulusal aşı takviminde 18 ve 24. Aylarda 2 doz olmak üzere uygulanmaktadır.
Suçiçeği
12 aylıktan büyük çocuklarda tek doz, 13 yaşından büyük çocuklarda 1 ay arayla 2 doz şeklinde uygulanmaktadır. Suçiçeği geçiren biriyle temas eden çocuklarda ilk 3 gün içinde aşı yapılırsa hastalığı büyük oranda engellenebilir.
Hangi Ayda, Hangi Aşı?
- Doğumda : Hepatit B aşısı 1. doz
- 1. ay : Hepatit B aşısı 2. doz
- 2. ay : BCG (verem) aşısı (3. veya 4. ayda yapılabilir). Karma DBT (Difteri-Boğmaca- Tetanoz) +
- Çocuk Felci + HIB aşısı + Konjuge Pnömokok aşısı± Rotavirüs
- 4. ay : Karma + Çocuk Felci + Hib aşısı + Rotavirüs ± Konjuge Pnömokok aşısı
- 6. ay : Karma + Çocuk Felçi + Hib aşısı + Hepatit B aşısı ± Konjuge Pnömokok aşısı
- 12. ay : Kızamık + Kızamıkcık + Kabakulak aşısı
- 15. ay : Suçiçeği ± Pnömokok
- 18. ay : Karma + Çocuk Felci ± Hib aşısı
- 24 ay : Hepatit A aşısı
- 30. ay : Hepatit A aşısı
- İlkokul 1. sınıf : Karma (DT: Difteri-Tetanoz) + Çocuk Felci + Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak aşısı ± Suçiçeği
- İlkokul 8. sınf : Karma (DT: Difteri-Tetanoz) + Kızamık – Kızamıkcık – Kabakulak ± Suçiçeği
- Hepatit B, Karma aşılar, Menenjit, Verem, Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak aşılarını, Sağlık ocakları, Verem Savaş Dispanserleri ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması ‘AÇS/AP) Merkezleri’nde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.