
Hamilelikte İlk 3 Ayda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İçindekiler
Hamilelikte İlk 3 Ayda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte ilk 3 ay yapılmaması gerekenler nelerdir? Hamileliğin ilk 3 ayı bebek için en hassas ve en tehlikeli zamanlardan biridir bu sebeple ilk 3 ay gebelerin çok dikkatli olması gerekir. Bebeğin organlarının gelişimi genelde 3. ayın sonunda tamamlandığı için bu dönemde bebek dışarıya karşı oldukça hassastır. Özellikle ilk 2 haftada teretojene uğramaya bebeğin ilaçlardan aldığı zararlar bunlardan biridir dikkat edilmelidir. Bek ilk 2 haftayı sağlıklı geçirmezse gebelik biter veya sağlıklı bir şekilde geçirirse süreç olumlu bir şekilde devam eder. İlk 3 ay radyolojik işlemlerden kaçınılmalı, içilen ilaçlara dikkat edilmeli, kimyasal maddelere maruz kalmamalıdır.
Hamilelikte Yenmemesi Gereken Gıdalar
Hamilelikte neler yenmemeli ? İşlenmiş etler yani sosis, salam, sucuk içlerinde bulunan listeria bakterisinden dolayı bebeğin gelişimi açısından oldukça zararlıdır. Bebeğin enfeksiyon kapmasına sebep olabileceği gibi kan zehirlenmelerine de bu bakteri sebep olur. Pastörize edilmemiş peynirler içeriğinde bulunan bakteriler ölmediği için bebek için zararlı olur. Tütsülenmiş deniz ürünleri, çiğ etler ve çiğ deniz ürünleri, çiğ yumurtadan yapıldığı için mayonez ve krema, yüksek cıva içeren balıklar, alkol, iyi yıkanmamış sebzeler ve bazı bitki çayları bebek için zararlı bir anomaliye sebep olması açısından oldukça tehlikelidir. Doktorlar bebek açısından fazla A vitamini alındığında düşüğe sebep olduğunu düşündüğü için A vitamini açısından zengin olan Karaciğer’ in yenmemesi gerektiğini düşünüyor.
Hamilelikte Yasak Hareketler
Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler madde madde anlatacak olursak alkol ve sigara tüketmemek en önce geliyor. Aşırı kafein tüketmen gebede endişeli ve kaygılı bir hale yol açar ve bu da kalp atışlarını hızlandırıp çarpıntı yaptırabilir. Annenin uyurken karnının üstüne yatmaması önerilmekle birlikte yukarı uzanma hareketini yapması da önerilmez. Ağır sporlar yapmak ve ağır işler yapmak, fazla yorulmak önerilmez. Fazla radyasyona ve kimyasal maddelere maruz kalmak anne için çok tehlikeli olmakla beraber bebek için kat kat daha zehirlidir. Saatlerce araba kullanmanın da çok yorucu bir iş olduğunu unutmamalı ve dikkatli olmalısınız.
Hamilelikte Yanlış Bilinenler
Gebelerin yeme düzeni çok yemek yemek üzerine değil dengeli ve düzenli yemek üzerine olursa bebek sağlıklı olur ve anne çok kilo alıp hamileliğini zor geçirmek zorunda kalmaz. Annenin sık banyo yapmaması da yanlış bilinen bir harekettir. Anne, imkanı oldukça ılık ılık duş almalı ve hem bebeği hem kendini rahatlatmalıdır. Gebe kadınlar birer hasta değillerdir ve sık hareket etmeme tavsiyeleri onlar için oldukça yanlıştır. Hafif tempoda yapılan yürüyüşler ve egzersizler onlara oldukça iyi gelmektedir.
Çalışan Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Çalışan anneler dengeli besin alımına iş şartlarında oldukça dikkat etmeli ve önerilen 3 ana 3 ara öğün uygulanmalıdır. Kahve ve çay günde 2 bardaktan fazla olmamalı ve bol bol su tüketilmelidir. Hamile kadınlar diğer kadınlara nazaran 300 kalori fazla yemek tüketmeye ihtiyaç duyar ve bu kalori protein, demir ve kalsiyumla alınmalıdır. Ara öğünlerde lifli yiyecek tüketimini artırırsak karın daha çok tok durur ve bu annelerin sindirim sistemi açısından da oldukça fayda getirir.
Kıyafetlerde Değişiklik
Çalışan ve çalışmayan bütün anne adayları dar kesim kıyafetlerden uzak durmalı, bol ve kullanışlı parçaları dolabına eklemelidir. Yine pamuklu kıyafetler ve iç çamaşırları tercih etmek onların dikkat etmesi gereken diğer hususlardır. Ayakkabı seçiminde olabildiğince rahat, yüksek ve topuklu olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.
Hangi Annelerin Çalışması Tehlikelidir?
- Yüksek tansiyon şikayeti olan anneler
- Erken doğum riski olan anneler
- Bebeğinin gelişimi geriden takip eden anneler
- 2 veya daha fazla çocuğunu erken doğurmuş anneler
- Çoğul gebeliklerin bazıları
- Amniyon sıvısı fazla olan anneler
- Vajinal kanaması olan anneler
- Rahimle ilgili yetmezlik gibi sorunları olan anneler
Bu maddeler daha çok artırılabileceği gibi doktora danışarak hareket edilmesi gerektiğini de unutmamalı, gebenin kendi sağlığı ve bebeğin sağlığı açısından doğru kararlar alınmalıdır. Yüksek tempolu bir işte çalışmayan anneler doktorundan izin alarak son aylara kadar çalışabilir ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirler ancak çalışma şartları doktorun önerilerine göre düzenlenmelidir.