
Doğum İzni Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İçindekiler
doğum izni hakkında bilmeniz gerekenler, annelik izni, annelik izni kaç gün, annelik izni memur, annelik izni ne kadar, annelik izni maaş, annelik izni parası, annelik izni hesaplama, annelik izninde maas, annelik izni kaç ay, annelik izni 657, doğum izni, doğum izni ne kadar, doğum izni kaç gün, doğum izni hesaplama, doğum izni kaç ay, doğum izni parası, doğum izni ne zaman başlar, doğum izni dilekçesi, doğum izninde maaş, doğum izni kaç gün erkek
Hamile olduğunuzu öğrendiniz, şimdi tatlı bir telaş başladı. Alınacaklar için liste yapılıyor, evde yapılacak değişiklikler planlanıyor ve doğum izni… Doğum izni ne kadar, toplam kaç gün doğum izni alınıyor...Kanunda annelik izni ya da babalık izni olarak geçen doğum izni hakkında bilmeniz gerekenleri özetledik.
Doğum İzni Nedir?
İş kanunun 74. maddesi kapsamındadır. Kanun kapsamında geçici iş göremezlik olarak tanımlanır. Dünyanın hemen her yerinde doğum yapan anne için bir ücretli izin süresi vardır. Ancak anne doğum izni süresi, ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Peki, kimler doğum izni alabilir?
Doğum izni, temelde doğum yapan anne içindir. Ancak ülkemizde eşi doğum yapan baba için de bir babalık izni hakkı söz konusudur. Kanun hükmüne göre 4A ve 4B statüsünde çalışan kadınlar ve eşi doğum yapan erkekler doğum izni hakkına sahiptir. Ayrıca evlat edinen anne ve babalar da yasal olarak ücretli izin alabilir.
Doğum İzni 2021
2021 doğum izni için geçerli olan ana detay, doğum yapan ve yapacak olan anne ile eşi doğum yapan babayı kapsamasıdır. Anne, doğumdan önceki son 8 hafta ve doğumdan sonraki ilk 8 hafta yasal olarak ücretli izne çıkma hakkına sahiptir. Yasal hakkınız olan süreye ek olarak doktorunuzun gerekli görmesi durumunda rapor alabilir, sağlık durumunuz ve yaptığınız işe göre ek izinler kullanabilirsiniz. Şirketinizin onay vermesi ve hekiminizin uygun görmesi halinde doğum öncesi iznini, doğum sonrasında kullanabilir ya da ek olarak ücretsiz izin talep edebilirsiniz.
Doğum İzni Kaç Gün?
Kadın çalışanlar için doğum izni doğumdan önce 56 gün (8 hafta) ve doğumdan sonra 56 gün (8 hafta) olmak üzere toplamda 112 gündür. Ancak çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz vs.) doğum öncesi olan sekiz haftalık izin süresine iki hafta daha eklenir. Böylece çoğul gebeliklerde toplam izin süresi 126 gün (18 hafta) olmaktadır.
Doğum İzni Ne Kadar?
Annenin doğum izni yukarıda da bahsettiğimiz gibi doğum öncesi son 8 hafta ve doğum sonrası ilk 8 hafta şeklindedir. Yani doğum izni kaç hafta sorusunun yanıtı, 16 haftadır. Ancak bu süre, çoğul gebelik durumunda farklıdır ve gebenin sağlık durumuna göre uzayabilir.
İkiz Gebelikte Doğum İzni Ne Kadar?
Eğer ikiz bebek bekliyorsanız, doğumdan önce ve doğumdan sonra alacağınız izin süresi de artıyor. İkiz doğum izni olarak belirtilen süre doğumdan önceki son 10 hafta ve doğumdan sonraki ilk 10 hafta şeklinde toplam 20 hafta yasal ücretli izin hakkına sahiptir.
Doğum İznine Çıkmadan Önce Bunları Yapın!
Doğum izni, görece uzun bir dönem gibi algılanabilir. Ancak bebeğin size olan ihtiyacı, sizin günlük işleriniz, dinlenme ihtiyacınız düşünülünce bu süre, çabucak geçecektir. İznin tadını çıkarmak için bazı işleri sonraya bırakmamanız tavsiye edilebilir. Doğum iznine çıkmadan yapılacak işler için birkaç öneri şöyle…
- Bebek için alışverişi tamamlayın.
- Bebek odasında kolayca kullanabileceğiniz görünür bir alanda bebek bakım ve temizleme mendili, bebek bezi, bebek alt açma bezi üçlüsünü konumlandırın.
- Salon, mutfak, bebek odası ve yatak odasında birer tane bebek bakım ve temizleme mendili Bu mendiller, sizin hayatınızı çok kolaylaştıracak. Çünkü minik bebeğin ne zaman kusacağı ne zaman kaka yapacağı hiç belli olmaz. Ayrıca yeni doğan dönemi sonrasında başlayan demir ilacı gibi bazı ilaçlar kumaşlarda kalıcı lekelere neden olabilir.
- Sadece doğum için değil doğum sonrası için de bebek bakım çantası hazırlayın.
- Oda kokusu, tütsü gibi ürünler varsa kaldırın.
- Somon dilimleri, ev köftesi, haşlanmış baklagiller gibi doğum sonrasında buzluktan çıkarıp hemen hazır hale getirebileceğiniz besinleri derin dondurucunuza stoklayın.
- Göğüs pompası , göğüs ucu kremi, göğüs koruyucu pedler, emzirme yastığı gibi ürünleri de eklemeyi unutmadan doğum çantanızı hazırlayın.
Babalık İzni Nedir?
Eşi doğum yapmış çalışan erkeklere verilen doğum izni, babalık iznidir. Doğum izni baba için çalıştığı kuruma göre değişkenlik gösterir.
Babalar İçin Doğum İzni Ne Kadar?
Devlet memurları için doğum izni erkek çalışanlar için 10 gün olarak belirlenmiştir. Baba özel sektör çalışanı ise 5 gün ücretli izinlidir. Taşeron işçilerin babalık izni ise 5 gündür. Sözleşmeli çalışan erkekler için babalık izni 2 gün olarak belirlenmiştir.