Anne

Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

anne sütü ne kadar sürede bozulur, anne sütü ne kadar verilmeli, anne sütü ne kadar, anne sütü ne kadar saklanır, anne sütü ne kadar olmalı, anne sütü ne kadar dayanır, anne sütü ne kadar sürede dolar, anne sütü ne kadar gelir, anne sütü ne kadar süre verilmeli, anne sütü ne kadar sürede sindirilir, anne sütü ne kadar sürede oluşur

anne sütü ne kadar sürede bozulur, anne sütü ne kadar verilmeli, anne sütü ne kadar, anne sütü ne kadar saklanır, anne sütü ne kadar olmalı, anne sütü ne kadar dayanır, anne sütü ne kadar sürede dolar, anne sütü ne kadar gelir, anne sütü ne kadar süre verilmeli, anne sütü ne kadar sürede sindirilir, anne sütü ne kadar sürede oluşur

Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

Anne sütü bir çok mucizeye sahip büyülü bir besin kaynağıdır. Bazı zamanlar bu beyaz altın‘ı, süt pompası ile sağarak sonra kullanmak için saklamak gerekebilir, özellikle çalışan bir anne iseniz.

Anne sütü de diğer sütler gibi, oda sıcaklığında uzun süre saklanamaz. Her ne kadar bakteri oluşumuna diğer sütlerden daha fazla dirençli olsa da, oda sıcaklığında 6 saatten fazla bekleyen bir süt kullanılmamalıdır. Bazı uzmanlar bu sürenin 10 saate kadar çıkabileceğini söyle de, temkinli olmakta fayda vardır, zira sağlık ile ilgili konular riske edilemeyecek kadar önemlidir.

Anne Sütünün Bozulma Süreleri

Öncelikle anne sütünü muhakkak temiz bir kapta ve ağzı kapalı bir biçimde saklamalısınız.

Oda sıcaklığında (+25°C) 6 saate kadar bozulmadan bekleyebilir.

Anne sütü saklama çantalarında (ya da buzlu portatif dolaplarda) (-4°C ile +4°C arasında) 24 saate kadar saklanabilir. Bu gibi portatif dolaplarda ve çantalarda, yeterince buz olduğundan emin olunmalıdır. Eğer 24 saat sonunda dolabı açtığınızda hiç buz kalmamış ve sütün bulunduğu kap serinliğini kaybetmişse, buzların ne zaman eridiğini bilemeyeceğimiz için bu sürü kullanmamanızı tavsiye ederiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Doğum İzni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Buz dolabının normal bölümünde (+4°C) sakanan bir süt, 4 gün boyunca tazeliğini korur, 5. gün bakteri oluşumuna el verişli duruma gelir. Bu nedenle ilk 5 günden fazla buzdolabında beklemiş bir süt çocuğa verilmemelidir. Ayrıca, buz dolabında sakladığınız sütü, mümkün olduğunca arka tarafa yakın tutmanız gerekir, buzdolabının kapağında bulundurmamalısınız, buzdolabınızın kapağını gün içerisinde bir çok kez açıp kapattığınız için, kapak bölümü iç kesimlere göre daha sıcak olacaktır. Bu da bakterilerin oluşmasına daha uygun bir ortam sağlayacaktır.

Tek kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde (-10°C) 2 hafta kadar saklanabilir.

Çift kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde ise (-16°C) 3-4 ay boyunca bakteri oluşmadan saklanabilir. Burada da yine sütün arka tarafa mümkün olduğunca yakın olması önemlidir.

Sabit dereceli derin dondurucularda (-20°C), 6 ila 8 ay boyunca sütünüzü saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütler, sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmezler, ancak süt bileşimindeki bazı lipidlerin yapısı bozulduğu için sütün kalitesi taze süte kıyasla daha az olacaktır.

Anne Sütünü Nasıl Saklamalıyım?

Her organik yiyecek ve içecekte olduğu gibi, anne sütünde de zamanla bakteriler oluşarak bozulmasına neden olur. Ancak alacağınız önlemler, bozulma sürecini yavaşlatarak, sütünüzün daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesine olanak sağlar.

Öncelikle, sütünüzü sağmadan önce muhakkak ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca sütün saklanacağı kabın hava almamasına ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Sütünüzü bir kaç saat sonra kullanacaksanız, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ancak bu tutum, bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre değişkenlik gösterecektir. yaz aylarında iseniz ve  sıcak bir bölgede yaşıyorsanız bir kaç saat için bile olsa, buzdolabında saklamanız sizin yararınıza olur. Aynı şekilde, kış ayında olmanıza rağmen evinizin içi 25°C’nin üstünde bir sıcaklığa sahipse, yine buzdolabında saklamanız gerekir.

Buzdolabına koyduğunuz sütleri, mümkün olduğunca arka kısımlara koymanız önemlidir. Buzdolabının arka kısımlarının sıcaklığı, ön taraflara ve kapak kısmına göre daha stabildir. Bu da sıcaklığın yükselerek bakteri oluşumuna ortam hazırlama riskini azaltacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
GEÇ YAŞTA ANNELİK RİSKLİ Mİ?

Sakladığınız sütlerin üzerine tarih ve saat eklemeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

Saklama süresi sınırları içinde olduğunu düşündüğünüz sütleri, kullanmadan önce muhakkak koklayın, eğer ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın.

Donmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Dondurulmuş anne sütünü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koyabilirsiniz. Böylelikle kullanmadan önce sütünüz erimiş olacaktır. Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.

Dondurulmuş sütün oda sıcaklığında erimesine izin vermeyin, bu tutum bakteri oluşma riskini arttıracaktır. Ayrıca mikrodalgada ısıtmayın, mikrodalga nedeni ile sütün içinde bazı noktalar çok daha sıcak olabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilir.

Eğer dondurucudan çıkardığınız sütü acilen kullanmanız gerekiyorsa, musluğu soğuk kısımda açarak süt kabının dışını ıslatmaya başlayın ve yavaş yavaş musluk suyunun sıcaklığını arttırın. Böylelikle sütün erimesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabından çıkan donmamış sütü de, yine musluk altında yavaş yavaş ılıştırabilirsiniz. Ayrıca bir tencere içerisinde bir müddet su ısıtarak ocağı kapatabilir, daha sonra buzdolabından çıkardığınız sütü, kabı ile birlikte kapağını açmadan bu sıcak suyun içine koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, suyun kaynayacak kadar sıcak olmamasıdır.

Anne sütünün çok fazla ısıya maruz kalması, sütün kalitesini düşürür. bu nedenle mümkün olduğunca yavaş ısıtmalı ve kaynatmamalısınız.

Dondurulmuş sütü erittikten sonra tekrar dondurmayın, bu tutum sütün yapısını bozacaktır.

Dondurulduktan sonra eritilen sütü kullanırsanız buzdolabında maksimum 2 saat kadar daha bekletebilirsiniz. Kapağı açıldığı ve hava ile temas ettiği için bakteri oluşma ihtimali yüksek olacaktır.

Bekletilmiş Anne Sütü İle İlgili Detaylar

Anne sütü saklandığı zaman sütün yağlı kısmıyla sulu kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu normaldir. Sütünüz bu şekilde ayrılmışsa biberonu bebeğe vermeden önce nazikçe dairesel hareketlerle çalkalayarak iki bölümün karışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sütün içerisindeki protein bileşimini etkileyebileceği için hızlı hareketlerle çalkalamayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
DOĞUMDAN ÖNCE MUTLAKA YAPMANIZ GEREKEN 5 ŞEY

Kimi zaman erimiş anne sütü taze sağılmış anne sütünden farklı kokabilir. Bunun nedeni sütün içindeki yağların kırılımıdır ve bu normal bir süreçtir.

Bebeğinizin ağzında bakteriyel bir enfeksiyon olan pamukçuk rahatsızlığı varsa bu hem onun ağzını hem de meme uçlarınızı etkiler. Pamukçuk döneminde hala süt sağarak saklayabilirsiniz. Ancak pamukçuk tedavi olduktan sonra rahatsızlığın olduğu dönemde sağdığınız sütleri atmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu