
Bebek ve Çocuk
Ağlayan Bebek Nasıl Yatıştırılır?
İçindekiler
Ağlayan Bebek Nasıl Yatıştırılır?
Ağlayan bebek nasıl yatıştırılır? Tüm ebeveynler için hayati bir soru! O masum yüzler hep gülsün istiyoruz. Fakat ağlamak bebeklerin doğasında var. Acıkır ağlarlar, altını ıslatır ağlarlar, bazen sırf huysuzluklarından ağlarlar. Bazen de ilgi görmek için ağlıyormuş numarası yaparlar. ?
Onun dilinden en iyi siz anlarsınız. Ancak bazen minik yavrunuzu sakinleştirmekte zorlanabilirsiniz. Umarız aşağıdaki öneriler size yardımcı olur!
Bebekler Neden Ağlar?
Miniklerin ağlamak için bahanesi çok! Örneğin:
- Korku: Ânî hareketler, parlak ışıklar ve yüksek sesler bebeği korkutur. Bu durumda onu sakinleştirmek için göğsünüze yaslayabilirsiniz. Onu korkutan şeyleri ortamdan uzaklaştırıp eline sevdiği oyuncakları verebilirsiniz.
- Acıkmak: Açlık hissettiği için ağlıyorsa beslenme saatini beklemeden onu doyurmalısınız. Bir süre sonra bebeğinizin acıktığı için mi yoksa başka bir şeyden dolayı mı ağladığını tanıyacak duruma geleceksiniz.
- Susamak: Onu mamayla besliyorsanız öğünlerinin arasında sterilize edilmiş su verebilirsiniz. Anne sütü veriyorsanız su içirmenize gerek yoktur. Zaten anne sütünde –su dâhil- bebeğin ihtiyacı olan her şey vardır. Bundan dolayı bebeğinizi emzirmek susuzluğunu da giderecektir.
- Gazının Olması: Bebekler beslendikten hemen sonra gazının çıkarılmasına ihtiyaç duyar. Bu aşamada sırtına nazikçe pat pat vurarak, karnını dairesel hareketlerle ovarak ona yardım etmek gerekir.
- Terlemek veya Üşümek: Bebeğin uyuyacağı ortamın ısısı sabit olmalıdır. İdeal oda sıcaklığı 22-23 derecedir. Fazla sıcak ya da soğuk, bebeği rahatsız eder. Karnına dokunarak vücut ısısının yüksek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Gerekiyorsa bazı kıyafetlerini çıkarabilirsiniz.
- Üzerini Değiştirmek: Bebekler giysilerinin çıkarılmasından pek hoşlanmaz. Bu durumda huzursuzlanarak ağlayabilirler. Üstünü değiştirirken acele etmeli ve bu sırada onunla konuşmalısınız. Üzerine ince bir örtü veya havlu sererseniz fazla ağlamaz. Kumaşa tutunur ve onu cildinde hissetmek güven verir.
- Vücudunun bir yeri ağrıyorsa bunu ağlayarak haber verecektir. Cilt döküntüsü, pişik, kaşıntı, ateş ve kabızlık da bebeğin ağlamasına yol açar.
- Bebekler doğduktan sonra 10 büyüme atağı geçirir. Bu dönemlerde huysuzluğu artar ve daha çok ağlamaya başlar.
- Kucağa Alınma İsteği: Bebeğinizin ağlaması ‘beni kucakla, bana sarıl!’ mesajı da içeriyor olabilir. Onu kucağınıza alıp göğsünüze dayamak rahatlamasını sağlayacaktır. Kalp atışlarınızı duymak iyi gelecektir. Ağladığı zaman hızlı hızlı sallamayın. Daha yumuşak ve nazik yaklaşın. Ninni söyleyebilirsiniz. Müzik dinlemek de onu teskin edebilir.
- Kolik: Bebeklerin ağlama nedenleri arasında en yaygın olanlarından biri bu rahatsızlıktır. Günün belli saatlerinde gerçekleşen bu ağlama nöbetlerine yüzde kızarıklık, vücudun şişmesi gibi belirtiler de eşlik eder. Kolik sancıları daha çok 20 günden başlayarak 3. Ayın sonuna kadar olan dönemde görülür. Ayırıcı tanı için doktora başvurulmalıdır. Kolik probleminin kesin bir çözümü yoktur. Fakat ağladığı esnada onu dik olarak kucağınıza alıp yavaş yavaş sırtına vurmanız yararlı olabilir. Kullanılan biberon başının az delikli olması, beslenirken hava yutmasını engeller ve sancı oluşma riskini azaltır.
- Bebeğiniz diş çıkarma dönemindeyse daha fazla mızmızlandığını ve ağladığını gözlemleyebilirsiniz. Buzdolabında soğuttuğunuz diş kaşıyıcılar onun rahatlamasına yardım edecektir.
- Hayal Kırıklığı: Bebeğiniz emeklemeyi ve yürümeyi öğrendiğinde evin her yerini keşfetmek isteyecektir. Mutfak dolaplarının çekmecelerini açmasına engel olursanız, kapıları açıp kapatmasına izin vermezseniz bu, minik kâşifi kızdırır! Ancak farklı bir oyuncak ile gönlünü alabilirsiniz. Hemen yelkenleri suya indirecektir.
- Kendini güvende hissetmeyen, yabancılardan korkan, anne-babasından ayrı kalan bebekler de ağlar.
- Bazen üzerindeki badinin boynunda unuttuğunuz bir etiket, çarşafın toplanması, ayakkabının dar gelmesi de ağlamasına neden olabilir.
Ağlayan Bebeği Sakinleştirme Yolları
Ağlayan bebek nasıl yatıştırılır? Diye merak ediyorsanız size ilaç gibi gelecek tavsiyelerimize kulak verin:
- Elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesini dinletin. Bu sesler bebeğe anne karnındaki ortamı hatırlatarak huzur verir. Youtube’dan açarak da dinletebilirsiniz. ‘Beyaz gürültü’ olarak bilinen monoton sesler de bebekleri yatıştırır. Okyanus/yağmur sesi, duvar saatinin sesi bunlardandır.
- Yanında olduğunuzu ve onu çok sevdiğinizi hissettirin. Sizi anlamayacak olsa bile ona sevgi sözcükleri söyleyin. Tatlı bir ses tonuyla konuşun. Onunla oyunlar oynayın.
- Acıktıysa yemeğini yedirmek, gazı varsa gidermek, altını ıslattıysa değiştirmek, uykusu geldiyse uyutmak zaten hepimizin yaptığı şeyler. Bebekleri sakinleştirme yöntemleri olarak daha etkili şeyler arıyorsanız, balkona çıkarmayı denneyebilirsiniz. Ya da bebek arabasıyla dışarıda gezdirebilirsiniz.
- Kolik sancısı yaşıyorsa inek sütü proteinli mamaları tercih etmeyin. Bunun yerine soya formüllü mamalardan satın alın. Emzirme dönemindeyse anne de bu süreçte gaz yapan gıdalardan uzak durmalıdır. Brokoli, karnabahar, lahana, soğan, çikolata ve inek sütü bunlara örnektir.
- Bebeğinize doktor önerisi olmadan kesinlikle herhangi bir ilaç vermeyin.
- Biberon veya emzik vermek de işe yarar. Fakat çocuğun bunlara bağımlı olmaması gerekir. Saatlerce emmesine müsaade edilmemelidir. Ayrıca bu eşyaları reçel, bal gibi şeylere batırarak vermekten kaçınılmalıdır. Yoksa dişlerinde çürük oluşabilir.
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım? Diyenlere Öneriler
- Renkli ve hareketli şeyler seyretmek bebeğin ilgisini çeker, ağlamasını dindirebilir. Çizgifilmler bu noktada hayat kurtarıcıdır.
- Ninni veya şarkı söylemek, ışıkları kısmak ve televizyonu kapatmak, kundak yapmak, müzik dinletmek, onunla dans etmek, karnını ve sırtını hafifçe ovmak, sallamak da ağlayan bebeği susturma yöntemleri içinde en çok başvurulan uygulamalardandır. Özellikle uygun bir masaj yağı kullanarak nazikçe bebek masajı yapmak çok işe yarar.
- Ortam ısısı yüksekse düşürün. Üzerindeki fazla giysilerden kurtararak daha rahat bir şeyler giydirin.
- Bebeğinize banyo yaptırmak sakinleşmesini sağlayabilir. Su hepimize iyi gelir. Aynı şey bebekler için de geçerlidir. Suyu teninde hissederek rahatlayacak, akan suyun sesiyle huzur bulacaktır. Banyo suyuna lavanta yağı eklemek önerilir.
- Ensesine bakarak ateşini kontrol edin. Ateşi varsa ılık su ve bez kullanarak koltuk altlarını, ensesini vb. serinletin. İnce kıyafetler giydirin. Ilık suyla duş aldırın.
- Diş çıkarma dönemindeyse ıslak bir bez ile dişlerini ovalayarak şişkinliği azaltabilir, diş kaşıyıcı kullanarak kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Parmaklarınızla diş etlerine hafifçe baskı uygulayarak ağrının kesilmesine yardım edebilirsiniz.
- Bebeği sırtının üstüne yatırmak veya yan çevirmek gaz sancısını hafifletir.
- Bebeğinizin herhangi bir rahatsızlığı yoksa, her şeyi denemenize rağmen susmuyorsa ağlamasına izin verin. Biraz ağlayarak stresini atsın. Bazen susmasının tek yolu ağlamasıdır! Bebekler ihtiyaçlarını bildirmek, çevresiyle iletişim kurmak ve bazen de stres boşaltmak için ağlarlar. Onun neden ağladığını çözmeye çalışırken içgüdülerinize güvenmelisiniz. Bir şeylerin yolunda gitmediğinden endişelenirseniz doktorunuza başvurmalısınız.
- Mutlu aile, mutlu çocuk sözünü unutmayın. Ruh hâliniz çocuğunuza da yansıyacaktır. Onun iyi olması için, siz de iyi hissedin. Bu yüzden kendinize de vakit ayırmayı ihmâl etmeyin. Gerekiyorsa yakınlarınızdan yardım alın veya doktora gidin.